הדרך הכי טובה לפתור סכסוך בהתחדשות עירונית
הדרך הכי טובה לפתור סכסוך בהתחדשות עירונית
האם גישור ובוררות עדיפים על פני הליך משפטי? ד"ר מנשה כהן, עו"ד ונשיא המוסד הישראלי לבוררות עסקית טוען בתוקף שכן – זה הליך דיסקרטי, מהיר, שיכול לחסוך עלויות ותסכולים לכל הצדדים
התחדשות עירונית נמשכת שנים רבות ומעורבים בה הרבה צדדים. לכך תוסיפו סביבת ריבית גבוהה, התייקרות חומרי גלם, ולאחרונה גם מחסור בכוח אדם - ואלו מובילים למצב מאתגר ולחוסר וודאות שבעקבותיהם נוצרים לא פעם סכסוכים.
סכסוכים שכנראה תתקלו בהם כוללים קבלנים מול רוכשי דירות, מדובר בקבלנים שלא מקיימים את ההתחייבויות שלהם או לא עומדים בהתחייבות חוזית. גם קבלן משנה שנקלע לבעיות יכול לייצר אפקט שרשרת שמעמיד בסכנה את כל הפרויקט. עוד סכסוכים יכולים לקרות בין בעלי דירות לבעלי דירות, בין יזמים ליזמים, בין עורכי דין לעורכי דין וכו'.
רבים מהסכסוכים נפתרים בהסכמה בין הצדדים, אולם במקרים אחרים זה מגיע עד לבית המשפט.
ד"ר מנשה כהן, עו"ד ונשיא המוסד הישראלי לבוררות עסקית, אומר שעדיף להימנע מלהגיע לבית המשפט - מדובר בהליך שיימשך שנים, עם זכויות ערעור לכל אחד מהצדדים, מה שמשליך באופן ישיר על העלויות. חמור מכך, אם מגיעים לשופט שלא בקיא בהתחדשות עירונית - כל גורל הפרויקט בסכנה, והצדדים בסוף מפסידים. בנוסף, מאחר והדיון בבית משפט הוא פומבי, היזמים חוששים מאד מהנזק שעלול להיווצר לתדמית שלהם.
לדבריו, האלטרנטיבה הטובה ביותר היא גישור ובוררות. הוא ממליץ להתחיל בגישור, לבחור מגשר מומחה, שמציע הצעות ופתרונות יצירתיים, ותוך ישיבה או שתיים ניתן להגיע להסכמות. אם הצדדים לא הגיעו להסכמה - ניתן לבחור בורר מקצועי שיכריע בסוגיות השנויות במחלוקת. כהן ממליץ לעגן את הנושא בחוזה ולבקש מעורכי הדין לרשום בהסכם סעיף לפי כל סכסוך ילך לגישור או לבוררות במוסד מקצועי ליישוב סכסוכים.
אז רגע לפני הסכסוך והתסכול, צפו בכתבה ולימדו על דרכים אלטרנטיביות ויעילות לפתרון >>