סגור

ממשיכים ללמוד, לחקור ולצמוח - למרות האתגרים, המכללה האקדמית תל-חי, המשמשת מנוף לפיתוח הצפון, תהפוך לאוניברסיטה

האקדמית תל-חי, שהפכה עם השנים למוקד משיכה לחוקרים מובילים ולסטודנטים מצטיינים בתחומי המדע והטכנולוגיה, צפויה להפוך לאוניברסיטה בקרוב. פרופ' עפר שיר, מרצה בכיר בחוג למדעי המחשב בתל-חי וראש קבוצת מחקר לבינה חישובית במכון המחקר מיגל, מספר מה מושך חוקרים אל האזור, על מחקריו בתחומי ה-AI והחישוב הקוונטי, ועל מבטו האופטימי לעתיד

כבר קרוב לשישה עשורים שהאקדמית תל-חי לא מפסיקה להתפתח ולהוביל את הפיתוח הכלכלי והחברתי של הצפון. לפני כ-40 שנה, הוקם המכון למחקר יישומי ״מיגל״, כזרוע של קיבוצי הגליל העליון, במטרה לשמש כגוף מחקר ופיתוח בתחומי החקלאות, הביולוגיה והכימיה. באופן טבעי, חוקרים מהמכון לימדו בפקולטה למדעים של המכללה ומכון המחקר אף סונף אקדמית אל המכללה, כאשר ההפיכה הצפויה לאוניברסיטה תביא למיזוגם בפועל.
פרופ' עפר שיר, מדען מחשב בתל-חי וראש קבוצת מחקר לבינה חישובית במיגל, מספר על החיבור הייחודי בין המכללה למכון המחקר, על תחומי המחקר בהם הוא פעיל, על האתגרים על רקע הלימודים מרחוק בימים אלו, ועל חשיבות המשך פעילות המכללה וחיזוק הצפון במבט קדימה.
2 צפייה בגלריה
פרופ' עפר שיר, מרצה בכיר בחוג למדעי המחשב בתל-חי וראש קבוצת מחקר לבינה חישובית במכון המחקר מיגל
פרופ' עפר שיר, מרצה בכיר בחוג למדעי המחשב בתל-חי וראש קבוצת מחקר לבינה חישובית במכון המחקר מיגל
פרופ' עפר שיר, מדען מחשב בתל-חי וראש קבוצת מחקר לבינה חישובית במיגל
(באדיבות: המכללה האקדמית תל-חי)
החיבור בין אקדמיה לפרקטיקה יוצר סביבת מחקר ייחודית
את דרכו האקדמית החל פרופ' שיר בתואר ראשון משולב פיסיקה ומדעי המחשב מהאוניברסיטה העברית, תארים שני ושלישי במדעי המחשב מאוניברסיטת ליידן (הולנד), פוסט-דוקטורט בפרינסטון (ארה"ב) ופוסט-דוקטורט נוסף במעבדות IBM-Research. "כאשר הגעתי לגליל העליון ב-2013, הייתי מדען המחשב הראשון במיגל, מתוך הבנה שמכון מחקר של ביולוגיה, כימיה וחקלאות כבר אינו יכול להרשות לעצמו להתקיים ללא אנשי חישובים", מספר פרופ' שיר. "היום הפרקטיקה של החישובים הפכה לסטנדרט – ישנן ארבע קבוצות חישוביות מוצהרות" הוא מציין בגאווה. החוג למדעי המחשב, לצד זאת, היה כבר מבוסס עוד לפני הגעתו של פרופ' שיר. "הסגל בחוג הוא ברמה הגבוהה ביותר, ובדומה, גם רמת הסטודנטים והבוגרים״ אומר פרופ' שיר.
מגרש משחקים ללא גבולות עבור חוקרים ברמה עולמית
השילוב של טבע ונוף, קהילה ייחודית והזדמנויות מחקר מרתקות, מושכות לאזור חוקרים מעולים בתחומם. "המקום עצמו הוא חבל ארץ קסום ומיוחד, שמשך אותי באופן מיידי", מספר פרופ' שיר. "אחרי שמבקרים מספר פעמים, מבינים שהאזור והמכללה מושכים אנשים חזקים ומיוחדים. הגליל מושך אליו קהילה של מדענים שאתה רוצה לעבוד איתם".
מבחינה מקצועית, פרופ' שיר ראה הזדמנות ייחודית במכון מיגל. "מייד זיהיתי את מעבדות המחקר היישומי כ'מגרש משחקים' עתידי עבורי כחוקר, באופן שיפרה את המדענים שישתפו איתי פעולה. זהו תסריט win-win".
היתרון של העבודה במיגל לעומת מוסדות מקיבלים בחו״ל, לדבריו, "הוא העבודה המשותפת במכון קטן יחסית. הבנתי שלא אשב בבניין נפרד של מדעי המחשב, לא אשב במגדל השן החישובי ואפרסם את מאמרי התיאוריה. במקום זאת, אני יושב במשרד ליד הביולוג והכימאי, ושיתופי הפעולה נולדים סביב הפסקת הקפה במטבח".
בעקבות ההתפתחות של קהילת בוגרים איכותית, הוקמו באזור בתי תוכנה גדולים, מתוך הפריה הדדית בין הצדדים. "זה התחיל מחברת מלאנוקס (היום (Nvidia שפתחה שלוחה בצמוד אלינו בגן התעשייה תל-חי בזכות אייל ולדמן, מנכ״ל החברה, שהאמין בנו, ואחר כך זה המשיך עם שלוחה גדולה של BMC", מספר פרופ' שיר. ״כבר במהלך התואר הסטודנטים משתלבים כעובדים בחברות ההייטק, ובקרוב ענקיות טכנולוגיות נוספות יקימו שלוחות באזור, מתוך הבנה של האיכות האקדמית והאנושית של כוח האדם הצומח בתל-חי".
על רקע ההפיכה הקרובה לאוניברסיטה, פרופ' שיר מסביר כי "המכללה תוכל לצרף סטודנטים לתואר שני ודוקטורנטים, מה שיחזק את איכות המחקר ויעזור להמשיך את האבולוציה הטבעית של תל-חי".
מ-AI ולמידת מכונה, ועד חישוב קוונטי
מחקריו של פרופ' שיר משקפים את השילוב הייחודי בין מדעי המחשב לתחומי מחקר מסורתיים. בין היתר, הוא מתמקד בשימוש ב-AI ולמידת מכונה במדעי הטבע, לצד מחקר של חישוב קוונטי. פרופ' שיר מספר כי במחקר על זיהוי מחלות בחקלאות, יש משמעות אדירה לשלב בו מזהים את המחלה. המחקר היישומי, מתאר פרופ' שיר, "שואף לשלב טכנולוגיית AI, רכבים אוטונומיים ורחפנים שיוצאים לשדה ולמטע, ומזהים אוטומטית סימני מחלה מקדימים, לאו דווקא באור הנראה, מה שמאפשר טיפול מוקדם ויעיל".
מחקר AI נוסף שפרופ' שיר גאה בו עוסק בשימור תוצרת חקלאית טרייה (פוסטהארבסט). "פיתחנו כלי AI למציאת פרוטוקולי טיפול מוצלחים לשלב שאחרי הקטיף. הצלחנו להגיע, בזכות המחשב, לפרוטוקולים מוצלחים עבור מלפפונים, פלפלים ופטריות שמפיניון. הבינה המלאכותית האריכה את חיי המדף של המלפפון לכדי 9 שבועות, הישג חסר תקדים." המפתח להצלחת ה-AI, לדבריו, "טמון דווקא בשני מחסרים של טכנולוגיית ה-AI: היעדר קונספציות אנושיות, והיעדר פחד משגיאות – שני המחסרים הללו אפשרו לבינה המלאכותית למצוא פרוטוקולים פורצי-דרך שהצליחו הרבה יותר מהפרקטיקות הידועות של חוקרי המזון."
אל תחום החישוב הקוונטי, הנחשב לאחד הנושאים החמים בעולם המדעי, פרופ' שיר חזר לאחרונה לאחר שעסק בו בתקופת הפוסט-דוקטורט בפרינסטון. הוא מספר כי "המחקר בתחום הוא חלק מההתפתחות של תל-חי ושל מיגל, אשר משתקפת גם בסביבה העסקית המתפתחת באזור. המכון והמכללה לא מפסיקים להרחיב את תחומי המחקר וההוראה שלהם, ותומכים גם במחקר בסיסי".
פרופ' שיר מסכם ואומר כי "הפעילות של האקדמית תל-חי בונה את התשתית המדעית והעסקית של האזור כולו. מיגל הוא לא סתם מכון מחקר יישומי – יש לו חיבור לקרקע, לחקלאות ולאקו-סיסטם כולו. אין שילוב כזה של מוסד אקדמי ומכון מחקר יישומי באף מקום בארץ".
2 צפייה בגלריה
המכללה האקדמית תל-חי, המשמשת מנוף לפיתוח הצפון, תהפוך לאוניברסיטה
המכללה האקדמית תל-חי, המשמשת מנוף לפיתוח הצפון, תהפוך לאוניברסיטה
המכללה האקדמית תל-חי, המשמשת מנוף לפיתוח הצפון, תהפוך לאוניברסיטה
(באדיבות: המכללה האקדמית תל-חי)
ממשיכים ללמוד, לחקור ולצמוח - גם מרחוק
על רקע פינוי המכללה בעקבות המצב הביטחוני, המכללה האקדמית תל-חי מוכיחה את חוסנה, וממשיכה לפעול ללא הפסקה, מה שמדגיש את הרוח המובילה שלה, 'תל-חי וקיים'. "הסגל, וגם הסטודנטים הנפלאים שלנו, הוכיחו שגם בלמידה מרחוק, הרוח של קהילת תל-חי אינה נפגעת", מספר פרופ' שיר ומוסיף על המחקר כי "השרתים שלנו ממשיכים בנהמת החישובים שלהם כבר כמעט שנה שלמה ללא הפסקה".
האופי הייחודי של תל-חי בא לידי ביטוי באווירה המשפחתית, ובשילוב בין מצוינות אקדמית לבין מעורבות קהילתית. המכללה מתגאה במעבדות מתקדמות, שיתופי פעולה עם התעשייה, ותכניות ייחודיות כמו "שיאון" המאפשרת השלמת תואר ראשון ושני בארבע שנים.
לקראת שנת הלימודים הבאה, תל-חי מציעה הטבות משמעותיות לסטודנטים, ביניהן שנת לימודים חינם לכל הנרשמים לתואר בתשפ"ה, בכפוף לתקנון, לצד הטבות כלכליות נוספות למשרתי כוחות הביטחון והמילואים. בנוסף, המכללה מתאימה את עצמה למציאות החדשה עם מודל למידה היברידי מלא, המאפשר גמישות מרבית לסטודנטים.
בחירה בתל-חי היא הזדמנות להיות חלק מהדור החדש של הציונות. ״לבחור בתל-חי השנה, אומר פרופ' שיר, "זה הרבה יותר מתואר, זו בחירה בגליל ובצפון״. בנוסף, השנה הם יקבלו הזדמנות ייחודית להיות חלק מתהליך היסטורי ולסיים את הלימודים במוסד בעל מעמד אוניברסיטאי".