סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש

פורצות דרך: עוד ועוד חברות הייטק עולות לבירה – ויש להן סיבות טובות

רובע הכניסה לירושלים מחבר לראשונה בין גופי ממשל וציבור לתאגידים פרטיים מובילים, ישראלים וגלובליים. יחד עם מוקדי המחקר והאקדמיה של ירושלים, ולאור מיקומו האסטרטגי, צפוי הרובע החדש להפוך למנוע כלכלי לאומי ולהוות אקוסיסטם עסקי ראשון מסוגו בישראל

ירושלים, בירת ישראל, עוברת בשנים האחרונות תנופת פיתוח חסרת תקדים, כשלצד קידום תוכניות מגורים שעתידות להוסיף לה עשרות אלפי יחידות דיור כבר במהלך העשור הנוכחי, מכינה העירייה פלטרפומה אופטימלית לקליטת תאגידים וחברות עסקיות מובילות ובינלאומיות, בדגש על חברות הייטק וביוטק. זאת, באמצעות הקמה של רובעים מוטי תעסוקה ומוקדי מחקר חדשניים, לצד מתן מענקים של מיליוני שקלים לחברות עתירות ידע שיעלו לעיר, וייהנו מהאקוסיסטם הירושלמי.
בין הרובעים הבולטים המוקמים כיום בירושלים ניתן למנות את רובע תלפיות – רובע של עירוב שימושים, אשר יכלול בינוי של 2 מיליון מ"ר של שטחי משרדים ומגורים; פרויקט הוג'יטק בגבעת רם, שיאפשר שיתוף פעולה הדוק בין האקדמיה לתעשייה ויספק סביבת עבודה ייחודית לחברות סטארט-אפ ויזמים; תוכנית סיליקון ואדי שתכלול הקמת 200 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה במזרח העיר ועוד.
אחד מפרויקטי הדגל של העיר וסמל למגמת הפיתוח הירושלמית הוא רובע הכניסה לירושלים – רובע עסקים בינלאומי וחדשני, ראשון מסוגו בישראל, עם מגוון רחב של שטחי משרדים בסטנדרט הגבוה ביותר, מלונאות, מסחר מלווה רחוב, מסעדות, ברים ומקומות בילוי, פרויקטי מגורים חדשים ומבני ציבור ותרבות.
3 צפייה בגלריה
יהודה וידל, מנכ"ל ומייסד משותף בלידווייב אורי וייס ויוסי קבסה
יהודה וידל, מנכ"ל ומייסד משותף בלידווייב אורי וייס ויוסי קבסה
יהודה וידל, מנכ"ל ומייסד משותף בלידווייב אורי וייס ויוסי קבסה
(באדיבות: חברת לידווייב) (Lidwave)
הרובע החדש, שאת בנייתו מובילה עיריית ירושלים, בניהול חברת "עדן" – החברה לפיתוח כלכלי בירושלים, ייתן מענה לכ-60 אלף עובדים חדשים וכ-300 אלף עוברים ושבים מדי יום, שייהנו מחווייה אורבאנית ייחודית ובינלאומית. זאת, בין היתר, בזכות קישוריות מיטבית שהיא תוצאה ישירה של מיקומו יוצא הדופן: בלבו של הרובע שוכנים ופועלים תחנת "יצחק נבון" של רכבת ישראל, שלושה קווים של הרכבת הקלה, התחנה המרכזית של ירושלים, גשר המיתרים והחיבור לכביש 1. בנוסף, ייהנו באי הרובע מרשת של שבילי אופניים לכל חלקי העיר.
חדשנותו של רובע הכניסה לירושלים באה לידי ביטוי בעובדה שמדובר ברובע השלם הראשון אי-פעם בישראל שקיבל את תקן LEED ND – כלי המבקש להטמיע תכנון ירוק מוטה קיימות ברובעים שלמים, כבר במסגרת הכנת התב"ע. בכך, רובע הכניסה לירושלים מוביל בישראל ומיישר קו עם הרובעים החדשניים והמתקדמים בעולם, בכדי לאפשר לתאגידים גלובליים ולחברות מובילות ליהנות מסביבת עבודה מתקדמת ואיכותית בסטנדרטים הגבוהים ביותר – הן במרחב הציבורי והן במבנים עצמם.
"הבחירה הטבעית"
חברות וגופים רבים כבר העתיקו את פעילותם לרובעי התעסוקה החדשים של ירושלים, כדי ליהנות מכל הטוב שהעיר יכולה להציע, וביניהם מספר חברות הייטק מהמובילות בתחומן. אחת מהן היא חברת לידווייב (Lidwave), המפתחת את הדור הבא של חיישני הלידאר (Light Detection and Ranging) – חיישנים מתקדמים המעניקים תמונה סביבתית מפורטת בארבעה ממדים. בין השאר, מאפשרים חיישנים אלו למכונות ומערכות חכמות – מטלפונים חכמים, דרך מערכות זיהוי פנים ושואבים רובוטיים ועד למכונות תעשייתיות ומכוניות אוטונומיות – להבין בצורה טובה יותר את סביבת הפעולה שלהן, ובכך להבטיח את בטיחותן ואת יעילותן.
"הבחירה להקים את החברה בירושלים הייתה טבעית מאוד עבורנו, מכיוון ששלושת מייסדי החברה נפגשו במהלך העבודה שלהם על הדוקטורט בפיסיקה יישומית באוניברסיטה העברית", אומר יהודה וידאל, מנכ"ל ומייסד משותף בלידווייב, "ירושלים מציעה שילוב של מחירי משרדים אטרקטיביים יחד עם תשתיות תחבורה אופטימליות ושירותים שמאפשרים לחברות לצמוח בקלות".
"לצד זה, בירושלים וסביבתה יש כבר כיום מאגר עצום של עובדים מוכשרים ומשכילים, בוגרי האוניברסיטאות של העיר, שרבים מהם ישמחו לעבוד במרחק קצר ממקום מגוריהם, במקום לבלות שעות בדרכים כל יום בדרך אל העבודה ובחזרה".
אקוסיסטם יוצא דופן
שם גדול נוסף הפועל בירושלים ומזוהה עמה היא חברת לייטריקס (Lightricks), המפתחת אפליקציות לעיבוד תמונות ווידאו. החברה, שהוקמה ב-2013 על ידי חמישה דוקטורנטים מהאוניברסיטה העברית, מעסיקה למעלה מ-500 עובדים ונכון ל-2021, נהנית מכ-5 מיליון מנויים משלמים בכל העולם. גם כיום, לאחר שהשיגה תהילה בינלאומית, מטה החברה ממשיך לפעול מירושלים.
3 צפייה בגלריה
שאול מרידור סמנכ"ל הכספים בלייטריקס ולשעבר ראש אגף תקציבים במשרד האוצר
שאול מרידור סמנכ"ל הכספים בלייטריקס ולשעבר ראש אגף תקציבים במשרד האוצר
שאול מרידור סמנכ"ל הכספים בלייטריקס ולשעבר ראש אגף תקציבים במשרד האוצר
(צילום: ריקי רחמן )
"מקימי לייטריקס למדו בקמפוס האוניברסיטה העברית בגבעת רם, ולכן זה היה טבעי מבחינתם להמשיך ולפתח את הסטארט-אפ מתוך האקוסיסטם הירושלמי", אומר שאול מרידור, סמנכ"ל הכספים בלייטריקס ולשעבר ראש אגף תקציבים במשרד האוצר. "בין היתר, הדבר מאפשר גישה נוחה למחלקה למדעי המחשב ולקמפוס בצלאל בעיר, שני מוסדות אשר סיפקו את התשתית הרעיונית והטכנולוגית לפיתוח המוצר של לייטריקס".
מרידור מוסיף כי "כוח האדם שלנו בירושלים מאוד מגוון וכולל חרדים, חילונים, ערבים ויהודים, שכולם עובדים ביחד. הגיוון האנושי הזה נותן לנו הרבה יותר ממה שאפשר לדמיין, כולל ברמה העסקית, והוא עשיר לאין שיעור מזה שקיים בתעשיית ההייטק בתל אביב ובמקומות אחרים. כך שלראייתי, ירושלים תורמת לנו לא פחות מאשר אנחנו תורמים לה".
מגוון אנושי
ד"ר ניסים פרץ, מנכ"ל ומייסד שותף של חברת הביוטק Itay&Beyond, אומר כי "ירושלים יכולה להוות מרכז לחדשנות בתחומים שונים ומגוונים, הרבה מעבר להייטק, בזכות נדל"ן חדש ואיכותי ויחסית נגיש במחיר, בהשוואה למרכז הארץ, ומנגד בשל היותה עיר מרכזית בישראל עם אקוסיסטם מצוין להצליח בו".
3 צפייה בגלריה
ד"ר ניסים פרץ, מנכ"ל ומייסד שותף של חברת הביוטק Itay&Beyond
ד"ר ניסים פרץ, מנכ"ל ומייסד שותף של חברת הביוטק Itay&Beyond
ד"ר ניסים פרץ, מנכ"ל ומייסד שותף של חברת הביוטק Itay&Beyond
(באדיבות: Itay&Beyond)
Itay&Beyond, היושבת במתחם "ביוהאוס" בבית החולים הדסה עין כרם, מפתחת טכנולוגיית "מוח על שבב" המתבססת על היכולת לגדל רקמת מוח במעבדה מתאי גזע; על ידי אנליזת הפעילות המוחית של הרקמה, ביכולתה לנבא יעילות של תרופות להפרעות פסיכיאטריות ונוירולוגיות.
"תחומי הביוטק והפארמה מאוד יקרים לתפעול באופן כללי, ולכן כמעט ואין חברות כאלה במרכז הארץ, בעוד ירושלים מציעה תשתיות אופטימלית לחברות מהסוג הזה", אומר פרץ. "הרשות לפיתוח ירושלים נותנת מענקים משמעותיים לחברות שמגיעות לעיר, וגם עוזרת באופן פעיל ביצירת קשרים עם גורמים בתוך ומחוץ לעיר. אין לי ספק שהחברה שלנו וחברות נוספות בתעשייה ירוויחו רבות מהפעילות בירושלים, ולו בשל המגוון האנושי האינסופי הקיים בה, שיכול להשתלב בתחום הן כמדענים בכירים והן כעובדי מעבדה".
פנים רבות לה
נראה אם כן, שירושלים נמצאת בעיצומה של מהפכה, במסגרתה היא עתידה להפוך לאחד ממוקדי הפעילות של תעשיית ההייטק, הביוטק ושאר תחומי המחקר והפיתוח. לשלל החברות שכבר קבעו את מקומן בעיר, צפויים להצטרף בשנה הקרובה עוד גופים וארגונים עסקיים רבים ומגוונים, מקומיים ובינלאומיים, שיתמקמו ברובע הכניסה לירושלים. בכך הם עתידים לחזק עוד יותר את הפיכתה של בירת ישראל, לצד מגוון מעלותיה וסמליה, למרחב אורבני המזוהה עם תעסוקה איכותית, חדשנות טכנולוגית ומחקר פורץ דרך.