חשוב לדעת לפני ניתוח החלפת מפרק הברך או הירך?
חשוב לדעת לפני ניתוח החלפת מפרק הברך או הירך?
ניתוחי החלפת מפרקים - פרופ׳ רונן דבי מסביר על ניתוחי החלפת מפרק ירך והחלפת מפרק ברך. כשיש צורך בניתוח, שילוב של מוכנות המטופל, מנתח מקצועי ומיומן וטכנולוגיה מתאימה, יאפשרו שיקום מהיר וחזרה לחיים איכותיים, ובריאים יותר
ניתוחי החלפת מפרקים:
ניתוחי החלפות מפרק הברך והירך, נחשבים לניתוחים מוצלחים ובטוחים, שנועדו לשיפור איכות החיים. שכיחות ניתוחים אלו בעולם עולה מאוד בשנים האחרונות וצפויה לעלות עוד בעשרות אחוזים עד 2035. הסיבות לכך מגוונות, וכוללות: שיפור הטכניקה הניתוחית וירידת שיעור הסיבוכים, שיפור בתפיסת איכות החיים בקרב האוכלוסייה ועוד.
עם זאת חשוב להבין שאנחנו זקוקים לניתוח החלפת מפרק, רק כאשר מתקיימים מספר תנאים:
א. קיימת פגימה במשטחים המפרקיים של המפרק ונזק נלווה של שאר מרכיבי המפרק, מעטפות המפרק, המייצבים של המפרק, חולשת שריר ונזק גרמי.
ב. קיים כאב בהנעת המפרק ובנשיאת המשקל, מצבים כמו קימה מישיבה ממושכת ומדרגות.
ג. מופיעה הגבלה בתפקוד יומיומי, בעקבות הגבלת טווח התנועה של המפרק המדובר.
במצבים אלו, כדאי לפנות לייעוץ רפואי, ולהתחיל בטיפול המשמר את המפרק.
טיפולים משמרי מפרק, מבוססים על חיזוק שרירי, שימור תבנית ההליכה, שיכוך כאב ודלקת. טיפולים שניתן לקבל במסגרת הייעוץ הרפואי הראשוני ,ועשויים לפתור את מרבית התלונות על כאב ומגבלה ראשוניים.
במידה שהטיפול שהוצע לא פתר את הכאב והמגבלה התפקודית, יש מקום לפנות לאורתופד העוסק בתחום החלפות מפרק הירך והברך.
ניתוח החלפת מפרק הברך – הינו הליך ניתוחי בו מסירים את משטחי הסחוס, וכן מס' מ"מ של שכבת עצם. הליך זה מתוכנן דיגיטלית טרם הניתוח ומבוצע באופן מוקפד ומדויק. כך נוצרת מעין תבנית חדשה של קצה המפרק. לאחר מכן, מתחיל שלב התאמת השתל לתבנית. בחירת המשתל מבוססת על מידת שרידותו, איכותו וטווחי התנועה שיוכל לאפשר. השתלים עשויים ממתכת/ סגסוגת. כדי שיעמדו איתן למשך מספר עשורים. בניתוח החלפת הברך, אני מקפיד על שימור מעטפות המפרק כמו הרצועות הצידיות, הפיקה, גיד הפיקה והשרירים, כדי לאפשר תפקוד אופטימלי של המפרק.
ניתוח החלפת מפרק הירך – במהלך ניתוח זה, מסירים את ראש הירך השחוק, לאחר מכן מתבצעים שני הליכים. הראשון, קילוף הסחוס ומספר מ"מ של שכבת עצם, בצידו האגני של המפרק. כך יוצרים תבנית קעורה, אליה מוחדר מרכיב מפרקי מלאכותי ומשטח החלקה, עם מינימום חיכוך ובלאי. ההליך השני, מתחיל בהכנה של תעלת עצם הירך לקליטת שתל בתצורת יתד. שתל זה מוחדר לחלל עצם הירך. בראשו של היתד המושתל בירך. מונח ראש כדורי, שיבוא במגע עם משטח החלקה שבינו לבין המרכיב האגני הקעור.
ההבנות החדשות (החלפות מפרקים בהתאמה אישית): אחת הסיבות לשכיחות העולה של ניתוחים אלו בשנים האחרונות נעוצה בשיעורי ההצלחה הגבוהים. מטופלים יכולים לחזור לתפקוד יומיומי, ללא הכאב שהיה טרם הניתוח.
אחת הנקודות המשמעותיות ביותר בהצלחת ניתוחים אלו, נובעת מניסיון ומיומנות המנתחים ומההבנה כי יש לבצעם תוך התאמת אישית. כלומר להתאים לכל מטופל, את הניתוח המדויק למבנה המפרקי הייחודי שלו.
לניתוחים בהתאמה אישית, שמות שונים: ניתוחים קינמטיים, אנטומיים, מונחי מחשב, מונחי מערכת רובוטית ועוד. אך כדי שהניתוח יהיה מותאם אישית, חשוב לברר מספר נקודות.
ביצוע ניתוח החלפת מפרק מותאם אישית:
ניתוח החלפת מפרק הברך: בעבר לא התחשבו במבנה ובנתונים הפיזיולוגים של כל מטופל ויצרו ציר תנועה אחיד. אמנם, קל להגיע אליו, אך הוא מתאים רק לאחוז קטן מהמטופלים. כלומר למרבית המנותחים, ציר התנועה החדש לא התאים לנתונים הפיזיולוגיים. ולכן נוצר מתח יתר של רקמות ושרירים מסוימים, רפיון של אחרים ותנועה לוקה של המפרק החדש, והמפרקים השכנים.
בניתוחים מותאמים אישית - כמו ניתוח בגישה קינמטית, משימתי לדייק את צירי התנועה של המפרק בהתאם למפרק של המטופל טרם השחיקה. תוך הקפדה, על שימור הרקמות הרכות ועל דיוק מירבי בניתוח.
גם מבחינת בחירת המשתל - אמנם תמיד אבחר שתלים בעיצוב מתקדם, מחומרים איכותיים ועמידים, שמותאמים יותר למפרק הטבעי. אך גם כאן, בהתאמה לגיל, רמת הפעילות של המטופל, מבנה הגפה, ועוד.
ניתוחי החלפת מפרק הירך: בניתוחים אלו יש חשיבות רבה להחלפת משטחי הסחוס של המפרק. חשוב לדייק במיקום ציר מרכז התנועה של מפרק הירך. כך שהמיקום יהיה מותאם אישית למבנה האגן האינדבדואלי, ולצרכי המטופל. לשם כך אני מבצע תכנון דיגיטלי מדויק של הניתוח. תכנון שמאפשר לי להכיר את מיקום ציר התנועה המיטבי, ומקל על זיהויו במהלך הניתוח. הקפדה על ביצוע לפי תכנון חשובה ליעילות ובטיחות הניתוח ולתוצאות מיטביות. הניתוח מבוצע כאשר המטופל שוכב על הגב. כאשר הדמיה תוך כדי הניתוח, מאפשרת לדייק ולהתאים את הביצוע לתכנון המותאם למטופל. הודות לביצוע ניתוח החלפת ירך בגישה קדמית, ניתן לשמר את מעטפת הרקמות והשרירים. הגישה מאפשרת להגיע למפרק במרווחים האנטומים הטבעיים שבין השרירים, מבלי צורך לנתקם. מעטפת השריר האחראית על הפעלת המפרק, נשארת שלמה ובמתח הנכון, לשם הפעלה תקינה וטבעית של מפרק הירך החדש.
כדי להצליח להגשים את מטרת הניתוח ולהגיע למפרק תפקודי ומותאם אישית, נדרשת ההבנה כי כל מטופל הוא ייחודי ולכל אחד צרכים משלו. לכן עלי כמנתח להכיר היטב את המטופל/ת, ולהבנות עבורה/ו את פתרון המותאם והנכון ביותר.
חידושים טכנולוגיים כמו מחשב ומערכת רובוטית, יכולים לעזור לנו לדייק את הפעולות. אולם, השימוש בכלים אלו, עדיין מחייב מנתח מיומן וניתוח מוקפד. כל עוד הניתוח מבוצע בטכניקה המשמרת את הפיזיולוגיה האישית של המטופל. כל התקדמות טכנולוגית, שתשמור על צרכי המטופל ותשפר את התוצאה – מבורכת.
השימוש במערכת דיגיטלית דורש חיבור חיישנים לגפה, לשם כיול המחשב והתמצאותו באנטומיה ומבנה המפרק. כלומר יש צורך בכיול מערכת הניווט (גם בניתוח רובוטי וגם בניתוח מונחה מחשב וחיתוך ידני) . כמו כן מבוצעת גם מדידה עם מכשירים ידניים לבקרה נוספת של נתוני המחשב ונתוני החיתוך המתוכננים. מבוצעת הערכה של מידת העיוות במפרק הפגוע ואז מבוצע תכנון לפי האנטומיה האישית. ניתן לחשב בקירוב, כיצד היה המפרק טרם הופעת השחיקה. מתוכננת הדמיה של מיקום הנקודה במרחב, בה צירי התנועה ויעילות השרירים תהיה מיטבית ומבצעים את הניתוח כך שיותאם לתכנון איליו אנו שואפים.
חשוב לזכור כי, לניתוח מוצלח צריך, מנתח מנוסה. שיודע לאמץ טכנולוגיות חדשות, ולהשתמש בהן בתבונה, ובהתאם לצורך. ויחד עם זאת, לתפעל את המערכות הדיגיטליות והרובוטיות תוך שאיפה להתאמת אישית של המפרק המושתל.
בכל ניתוחי - שאיפתי היא שכבר ביום הניתוח, המטופל ירד מחוץ למיטה. ושיום למחרת הניתוח, ישוחרר לביתו. זאת לאחר שהגיע לעצמאות אישית בהליכה ובצרכיו האישיים הבסיסיים.
מטופלי עוברים ליווי צמוד בימים שלאחר הניתוח במטרה למקסם את תוצאת הניתוח. מטופלים רבים שולחים סרטונים כיצד מתרחשת החזרה לתפקוד יומיומי פעיל ועצים. אנו צופים בסיפוק רב, בסרטונים של מטופלינו עולים ויורדים במדרגות , רוקדים, רוכבים ואף בחלק מהמקרים, משתתפים בתחרויות ספורט.
מחמם את הלב לראות את ההתאוששות המהירה ואת השיפור באיכות החיים בזמן הניתוח.
המטופלים מצויים במעקב אחר הטיפול בכאב, התפקוד, הפעילות וליווי צמוד גם באספקטים של הצבת יעדים.
ושוב – אין סיבה למהר ולעשות ניתוח החלפת מפרק. אבל אם יש צורך, בעזרת מוכנות של המטופל, מנתח מקצועי ומיומן וטכנולוגיה איכותית, אפשר לחזור במהרה לחיים איכותיים, טובים ובריאים יותר.
d&b – לדעת להחליט