תם עידן הסים הפיזי: eSIM ישנה את העולם
תם עידן הסים הפיזי: eSIM ישנה את העולם
מאז שאפל השיקו את האייפון 14 כולם מדברים על דבר אחד, eSIM - הסים האלקטרוני שעומד לשנות את פני העולם. לא מדובר רק בסמארטפונים, בעתיד כל המכשירים האלקטרונים שלנו ואפילו ערים שלמות יהיו מחוברים לרשת סלולרית, מהירה, מאובטחת... וגם הרבה יותר זולה.
כצרכני תקשורת ומדיה התרגלנו למגוון שירותים דיגיטליים שמספקים לנו מכל כיוון באופן מיידי. הצטרפות לנטפליקס, דיסני+, פתיחת חשבון אפל, רכישת מנוי בספוטיפיי, יוטיוב מיוזיק ועוד שירותים נפוצים. כל שנדרש זה להיכנס לאתר או לאפליקציה, לבחור חבילה רצויה, לעדכן אמצעי תשלום ותוך שניות אנו מתחילים לצרוך את השירות. אך אחד השירותים הדיגיטליים הבודדים ואולי האחרונים שנותרו מאחור שאינם מאפשרים רישום וצריכה מיידית, הוא תקשורת סלולארית מדגיש יובל מירון מנהל חטיבת ה Internet of Things באמדוקס
משום מה הרשמה לשירותי סלולר ולא משנה אצל איזו ספקית תקשורת, עדיין כרוכים בלוגיסטיקה מורכבת ובזמן המתנה. אנו תלויים באותו כרטיס פלסטיק זערורי שנקרא SIM שמנפיקות לנו ספקיות הסלולר. אם מחר נעבור חברה נאלץ לסור פיזית לנקודת מכירה או להמתין בסבלנות מספר ימים לשליח, בכדי לקבל לידינו את ה-SIM הנכסף. או אז נצטרך לאתר את המגירה הסודית בדופן הסמארטפון, לשלוף אותה בעזרת סיכה או מברג פצפון, להרכיב את ה-SIM בתושבת, להפעיל את המכשיר ולקוות שהכל עובד כמו שצריך.
החדשות החמות - כל זה עומד להשתנות. בעצם, המהפכה כבר בעיצומה. ה-eSIM או בעברית הסים האלקטרוני מביא בימים אלו בשורה אדירה לעולם הסלולרי ולעולם הטכנולוגי, והוא עתיד לשנות את המציאות כפי שאנו מכירים אותה, ולא מדובר כאן בהגזמה כלל וכלל.
eSIM יהפוך את חיינו כצרכני תקשורת להרבה יותר קלים ונוחים
רובכם וודאי שמעתם לראשונה על eSIM לא כל כך מזמן, כשחברת אפל הכריזה שמכשירי אייפון 14 שיימכרו בארה"ב יתמכו בכרטיס סים אלקטרוני בלבד, ולא יכללו חריץ לסים פיזי. אצלנו בישראל אפשר למצוא eSIM מותקן בשעונים חכמים מדגמים ספציפיים של אפל וסמסונג, ולאחרונה אף נחשפנו לספקית סלולר ישראלית שהשיקה קמפיין שמקדם חיבור לסים אלקטרוני עבור סמארטפונים.
eSIM הוא למעשה צ'יפ שמותקן בצורה קבועה על גבי לוח האם של המוצר. זה אומר שלא ניתן לגשת פיזית אל הסים עצמו, אבל היופי הוא שלא יהיה בכך צורך.
על eSIM יכולים לצרוב או להטעין מספר פרופילים של כמה ספקיות תקשורת במקביל ולהחליף ביניהן על פי צורך. למי זה שימושי? לטסים לחו"ל לדוגמה. עד היום נאלצנו לרכוש חבילת סלולר ייעודית לחו"ל במאות שקלים. לחילופין יכולנו לרכוש בחו"ל סים פלסטיק של רשת מקומית ולהתקין אותו בעצמנו, תוך שאנו צריכים לוותר זמנית על המספר האישי בשימוש באפליקציות כגון וואטסאפ.
eSIM מאפשר להתחבר בפשטות ובמהירות למפעיל רשת חלופי בחו"ל בלחיצת כפתור מהסלולרי, ולשוב למפעיל הישראלי בשובנו ארצה.
גם כאן בישראל eSIM יפתח את הדלת ליתרונות רבים. נוכל להתנייד בין חברות סלולר מקומיות ביתר קלות - זה בוודאי ידבר לליבנו וכיסנו בתור ישראלים שאוהבים להחליף ספקיות סלולר חדשות לבקרים אם זה חוסך לנו עוד כמה שקלים בחודש. נוכל גם להשתמש במספר קווים במקביל על אותו מכשיר – סים פיזי למפעילה הישראלית, סים אלקטרוני למפעיל אירופאי, וסים שלישי למפעיל אמריקאי. או לחילופין סים אחד לשימוש פרטי וסים שני לשימוש בעבודה. פשוט נדלג ממפעיל אחד למשנהו בהתאם לצרכים שלנו, בתוך שניות ספורות ובאפס מאמץ.
ערים חכמות בהן כל המכשירים מחוברים בתקשורת סלולרית
מהפכת ה-eSIM אינה מוגבלת רק לטלפונים סלולריים, אלא מדובר במשהו גדול בהרבה. יותר ויותר מכשירים יזנחו את האלטרנטיבות האלחוטיות המוגבלות כמו WiFi ובלוטות', הנחשבים לחיבורים שאינם יציבים וחשופים למתקפות סייבר מצד האקרים. כולנו הרי יודעים שמספיקה הפסקת חשמל קצרה כדי להשבית חיבור WiFi, וזה קורה דווקא בזמן הכי קריטי.
ראשונים יתחברו באמצעות eSIM לרשת הסלולרית לפטופים וטאבלטים. גם התחום החם שנקרא האינטרנט של הדברים יצטרף לחגיגה כאשר כל מכשיר אלקטרוני ירוויח מהטכנולוגיה פורצת הדרך הזו – כלים חשמליים כמו רחפנים, מצלמות אבטחה, ציוד רפואי, אמצעי תחבורה, בתים ובניינים חכמים, נמלים חכמים ואפילו ערים שלמות. ארגונים עסקיים ומבנים תעשייתיים יחליפו את התקשורת הקווית בחיבור לרשת הסלולרית. מפעלי יצור, בתי חולים, קמפוסים ומוסדות לימוד, עיריות ורשויות מקומיות, אצטדיוני ספורט ובעצם כל מקום שנדרש לחבר הרבה ציוד אלקטרוני לרשת אחת חזקה ומהירה.
קפיצת הדרך הזו הופכת אפשרית בעקבות כניסתה של רשת דור 5 של המפעילות הסלולריות. לעומת דור 4 שסבל ממגבלת תעבורה, 5G פתח צינורות טראפיק ודאטה בסדרי גודל עצומים, תוך זמינות גבוהה ורמת אבטחה מעולה. השיטה החדשה עובדת בשיטה של חלוקת הרשת לפרוסות כשכל slice ניתן להגדיר עם מאפיינים שונים כגון מיקום, תיעדוף, אבטחה ואפילו רמת שירות. גם טכנולוגיית הסוללה של 5G השתפרה משמעותית ויכולה לשמור על אורך חיי הסוללה למשך שנים.
אמדוקס מספקת פתרון עם דגש על חוויית משתמש שמחבר בין יצרני הטכנולוגיה המובילים לחברות התקשורת בכל העולם.
על רקע הטרנספורמציה הדיגיטלית לעולם מבוסס eSIM נמצאים יצרני הטכנולוגיה וחברות התקשורת בצומת דרכים גורלית – כיצד תיראה חוויית המשתמש ומהם הפרוטוקלים לפיהם ינהלו את כל התקשורת הזאת. כיום, אנו רואים חוסר אחידות כשכל יצרן בונה את החוויה האופיינית שלו ששונה בין אפל לסמסונג לגוגל פיקסל, או בין מוצרים עצמם למשל בין אייפון לאפל ווטש.
מי שעושה סדר בפאזל הטכנולוגי הענק והמורכב הזה היא חברת אמדוקס, אחת החברות הוותיקות והמובילות העולמיות בתחום שירותי התקשורת. אמדוקס בעצם מחברת את כל הקצוות של מהפכת הeSIM- במטרה לייצר חוויה אחידה ומתקדמת לכל סוגי המכשירים ומערכות ההפעלה. לדברי יובל מירון, מנהל החטיבה שפיתחה ומנהלת את תחום האיסים באמדוקס, בסופו של התהליך החוויה תהיה באחריות ובהרבה מקרים גם בשליטת מפעילי התקשורת ולא יצרני המכשירים.
"אנו באים לבנות עבור משתמשי הקצה חוויית eSIM פשוטה, אחידה ואינטואיטיבית בשפה נגישה, בדומה למה שמוכר היום משירותים כמו נטפליקס או ספוטיפיי. אותה חוויה מתחילה בשלב ההצטרפות אם באמצעות חיבור טלפוני מרחוב, בנקודות מכירה, דרך פורטל אינטרנטי, אפליקציה, או מערכת ההפעלה עצמה המותקנת על גבי המכשיר. בכל אחת מהדרכים מובטחת למשתמש חוויה מושלמת, מהירה ומעל לכל מאובטחת. החוויה ממשיכה כמובן לאחר ההצטרפות הראשונית ותכלול את כל ספקטרום השימושים ביניהם מעבר ממכשיר למכשיר, שליחה לתיקון, שדרוגים, השבתה, או כל פעולה נדרשת אחרת."
באמדוקס השכילו לצפות את העתיד ועובדים כבר למעלה מ-5 שנים על המעבר לטכנולוגיית eSIM. חלק מרכזי הוא פיתוח פלטפורמת ענן שמאפשרת לחבר את כל סוגי היצרנים והמכשירים באופן מיידי ונטול מאמץ לכל אחת מספקיות התקשורת. מירון מוסיף "מרגע שאפל הכריזו על ארצות הברית בתור eSIM only המותאמת למכשירים בעלי סים אלקטרוני בלבד, כדור השלג מתחיל להתגלגל וזה רק עניין של זמן עד שכל החברות בעולם יישרו קו. גם בישראל מרבית החברות כבר מבינות ומכירות בצורך לשרת בעתיד מיליוני לקוחות עם טכנולוגיית ה-eSIM ואמדוקס קיבלה על עצמה את התפקיד להוביל את המהפכה הזאת."