סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש

האם לשלם את היטל ההשבחה החדש בת"א? המומחים ממליצים לערער

היטלי השבחה מעסיקים כל בעל נכס שעבר או עתיד לעבור פרויקט של התחדשות עירונית. על רקע ההחלטות הסותרות בתל אביב ובירושלים, יוסי חסון, מייסד ומנכ"ל קבוצת מייטאון, מנתח את המצב החדש וממליץ למוכרי נכסים לערער על דרישת ההיטל

יוסי חסון, מייסד ומנכ"ל קבוצת מייטאון
(אולפן כלכליסט)

לאחרונה קבעה ועדת הערר בתל אביב על כך שבעלי נכסים ברובע 3 צפויים לעמוד בפני תשלום של עד מאות אלפי ₪ בהיטל השבחה בעת מכירת דירה. בירושלים, לעומת זאת, החליטה הרשות המקומית על פטור מהיטל השבחה, מתוך ניסיון לעודד פרויקטים של התחדשות עירונית.
יוסי חסון, מייסד ומנכ"ל קבוצת מייטאון, אומר כי ההחלטה נוגדת את 'כוונת המשורר' של החקיקה, כאשר מי שמוכר דירה ברובע 3 שלא נעשה בה התחדשות עירונית, מחזיק לכאורה בזכויות כחלק מתכנית הרובעים, ולכן יחול עליו היטל השבחה. לדבריו, ההחלטה יוצרת לקונה וקושי גדול מאוד.
באשר לערים אחרות, חסון מספר כי בירושלים, למשל, החליטו על פטור מהיטל השבחה מתוך רצון לקדם את התחום, אך קיים סיכוי לכך שבערים אחרות ירצו לגבות היטל השבחה שלא בצדק מבעלי נכסים שלא מימשו התחדשות עירונית.
חסון אומר כי המצב הנוצר הוא אבסורדי - גם אם מדובר בשתי דירות זהות, אם בבניין אחד עושים התחדשות עירונית, בעל הנכס מקבל פטור מהיטל השבחה, בעוד שבעל הדירה השניה צפוי לעמוד בפני דרישה לתשלום היטל השבחה שיכול להגיע ל-300 אלף ואלף 500 אלף ₪. לדבריו, מדובר על מתכון הזוי ונדבך נוסף של אי-סדר בהתחדשות העירונית.
ההחלטה המדוברת צפויה להגיע לשמאי מייעץ של ועדת ערר, לבית המשפט ולבית המשפט עליון. לעת עתה, חסון ממליץ למוכרים שלא לשלם באופן אוטומטי, אלא לערער על התהליך, אם יש להם את הסבלנות והיכולת. מה צפוי להיות ההשפעה של ההחלטה על היצע הדירות ומחירי הדירות בת"א? והאם היא תשפיע על היקף הפרויקטים של התחדשות עירונית? לדיון המלא, הצטרפו אלינו.