הצעת חוק חדשה: שינויים אפשריים במשיכה מקרנות השתלמות
הצעת חוק חדשה: שינויים אפשריים במשיכה מקרנות השתלמות
מלחמה, פיטורים, והחלטות כלכליות קשות: הצעת החוק החדשה בנוגע לקרנות השתלמות עשויה להציב ישראלים רבים בפני דילמה - האם לבחור בביטחון כלכלי מיידי או להשקיע בעתיד? עדי לוי, מנהלת ידע פנסיוני בבנק הפועלים, מנתחת את ההשלכות
הצעת החוק החדשה מבקשת לאפשר משיכה מוקדמת מקרנות השתלמות בתשלום מס מופחת של עד 15%, במקום מס שולי גבוה יותר. מטרתה לסייע למשקי בית הנאבקים במציאות כלכלית מאתגרת בעקבות המלחמה והמצב הכלכלי.
ד', בן 40 ואב לשלושה, פוטר לאחרונה מחברת הייטק. ברשותו קרן השתלמות עם ותק של שנתיים וחצי. במידה והצעת החוק תאושר, הוא יוכל למשוך את כספי הקרן בתשלום מס של 15% בלבד, במקום 47% (שיעור המס השולי שלו). בדרך כלל, משיכה מקרן השתלמות לפני 6 שנות ותק נחשבת למשיכה שלא כדין ומחויבת במס שולי גבוה. לעומת זאת, משיכה לאחר 6 שנים פטורה ממס.
חשוב לזכור כי קרן ההשתלמות היא כלי חיסכון אטרקטיבי, המגשר בין חיסכון קצר טווח לארוך טווח. לקרן ההשתלמות מספר יתרונות: ראשית, ההפקדות והרווחים בה פטורים ממס הכנסה עד תקרה מסוימת. שנית, ישנה אפשרות למשיכה ללא מס לאחר 6 שנים. לבסוף, מדובר באחד מאפיקי החיסכון המועדפים בשוק. למרות ההקלה המוצעת, משיכה מוקדמת אינה פתרון קסם לכל בעיה כלכלית. היא עלולה לפגוע בחיסכון ארוך הטווח, ולכן יש לשקול אותה בזהירות.
הצעת החוק, אם תאושר, תאפשר הטבה זמנית עד סוף שנת 2024. מטרתה לספק רשת ביטחון למשפחות המתמודדות עם אי-ודאות כלכלית בעקבות המלחמה והמצב הכלכלי. עבור משפחות רבות הנאבקות לשרוד, הנגישות המיידית לכספי קרן ההשתלמות עשויה להיות קריטית במניעת קשיים כלכליים חמורים. עם זאת, חשוב להדגיש כי ההצעה טרם אושרה וכפופה להליכי החקיקה.
בהמשך למגמה זו, טיוטת חוק ההסדרים לשנת 2025, הנמצאת בכותרות בימים אלו, מציעה שינוי משמעותי נוסף בנושא מיסוי משיכת קרנות השתלמות נזילות. ההצעה קובעת כי החל מינואר 2025, ריבית ורווחים אחרים שנצטברו בקרן השתלמות, מיום שהפכה לנזילה, יהיו חייבים במס רווחי הון של 25% על הרווח הריאלי, כאשר המס ישולם במועד המשיכה. שינוי זה עלול להשפיע באופן משמעותי בעיקר על השכירים והעצמאים אשר חוסכים מתחת ל"תקרה המוטבת", שהיו עד כה פטורים ממס רווחי הון במשיכה וכעת יאלצו לשלם מס על הרווחים מיום שהקרן הפכה לנזילה. זאת מכיוון שעבור חוסכים מעל התקרה, כבר קיים מס של 25% על הרווחים במשיכה על מה שהופקד מעל התקרה. חשוב להבהיר כי היתרות הנזילות נהנות עדיין מדחיית תשלום מס עד למועד המשיכה.
ההצעה מדגישה את הצורך בתכנון פיננסי מדוקדק ומחזקת את חשיבות ההבנה המעמיקה של השלכות החקיקה על החיסכון ארוך הטווח של הציבור הישראלי. לפני משיכת כספים מקרן ההשתלמות, המהווה אפיק חיסכון חשוב לעתיד, מומלץ לבחון היטב את מגוון החלופות העומדות בפניכם. הצעת החוק מציעה הזדמנות לסיוע מיידי למשפחות במצוקה, אך חשוב לשקול את ההשלכות ארוכות הטווח. החיסכון הפנסיוני הוא כלי חיוני לתכנון העתיד הכלכלי, ויש לשמור עליו ככל האפשר.
דיסקליימר: האמור מהווה מידע כללי בלבד, מעודכן למועד פרסומו, אינו מהווה יעוץ פנסיוני, יעוץ השקעות, יעוץ מס, המלצה או חוות דעת ואינו מהווה תחליף ליעוץ אישי המתחשב בנסיבות האישיות ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הבנק אינו יועץ מס ואינו מייצג מול רשויות מס. שימו לב כי המידע יכול להיות חלקי ולכן אינו יכול להוות תחליף לייעוץ פרטני. ייעוץ פנסיוני לתכנון פרישה כרוך בתשלום עמלה כמפורט בתעריפון הבנק ויינתן בהתאם לתנאי הבנק.