האם ירידת מחירי הדיור היא מגמה או אפיזודה חולפת?
האם ירידת מחירי הדיור היא מגמה או אפיזודה חולפת?
המגמות הנוכחיות בשוק הנדל"ן והצעדים שהממשלה תנקוט מולן יקבעו את העתיד הכלכלי של ישראלים רבים בשנים הקרובות בכל הנוגע לרכישת דירה ואיכות חיים. ארז כהן, משפטן ושמאי ובעלים של ז.כ. מחקר וסקרים בע"מ, מדבר על המגמות הבולטות בשוק הנדל"ן של היום: שיעור עליית הריבית, ירידה משמעותית בכמות העסקאות, וירידה בהכנסות ממיסוי נדל"ן
לאן הולך שוק הנדל"ן? אין ספק שמדובר בשאלה שכמעט כל הישראלים שואלים את עצמם בתקופה האחרונה. ארז כהן, משפטן, שמאי מקרקעין ובעלים של ז.כ. מחקר וסקרים בע"מ, מפרט על שלוש המגמות המרכזיות בשוק הנדל"ן, על רקע מצוקת הדיור: עליית הריבית, ירידה משמעותית בכמות העסקאות וירידה של כ-43% בהכנסות ממיסוי נדל"ן.
על רקע מגמות אלו, כהן אומר כי המגמות במחירי הדיור היא ברורה כרגע, כאשר הכיוון הוא מטה, אך הירידות עומדות על 1%-2%, נתון שלא משפיע על רוכשי הדירות. הסיבה לכך, אומר כהן, הוא שהשוק נמצא בנקודת מפנה והרוכשים ממתינים 'על הגדר' כדי להחליט מה לעשות. לצד זאת, היזמים לא ממהרים להוריד מחירים משום שקנו קרקעות במחירים גבוהים ועלויות הבנייה עלו. לדבריו, המגמה הנוכחית לא יכולה להמשיך לנצח, וקיים סיכוי לירידות משמעותיות יותר ברבעונים הבאים.
איך מונעים קריסה אפשרית של השוק? לדברי כהן, אלא אם הממשלה תנקוט בצעדים משמעותיים כמו שיווק מסיבי של קרקעות תוך התעלמות ממחירי שומה (מחירי מינימום), האצת התחדשות עירונית, או אישור פיצולי דירות להגדלת ההיצע- ההיצע לא יגדל ועלולה להתרחש קריסה של השוק. בכל מקרה, אומר כהן, אם הממשלה לא תפעל באופן מיידי, השוק ירשום מגמה ברורה כלפי מטה.
מהן דיוריות אשר עלו לכותרות לאחרונה? מהי ההצעה של כהן לגביהן בכל הנוגע לדירות קיימות? ומהי התחזית שלו לגבי מחירי השכירות, על רקע חוסר ההצלחה של הפרויקטים של דיור להשכרה לטווח ארוך? הצטרפו אלינו לדיון המלא.