שכירות לטווח ארוך עם תכנון לטווח קצר- מדוע היזמים לא ניגשים למכרזי הדיור להשכרה?
שכירות לטווח ארוך עם תכנון לטווח קצר- מדוע היזמים לא ניגשים למכרזי הדיור להשכרה?
המדינה בונה על פרויקטים של שכירות לטווח רחוק באמצעות עידוד בנייה והקלות ליזמים. אך עליית הריבית ומחירי הדירות למכירה לא ממש מתיישרים עם הרצון הטוב הזה. עמית גוטליב, סמנכ"ל כספים ופיתוח עסקי בקרינסקי גוטליב ויו"ר הוועדה להתחדשות עירונית בהתאחדות הקבלנים, מספר על הסיבות שבגללן יזמים לא נרשמים למכרזים, ועל הדרכים לשיפור המצב
חלק ממערך הפתרונות של המדינה לטיפול במשבר הדיור הוא פרסום מכרזים למתחמים שלמים של שכירות ארוכת טווח. עם זאת, אפשר לראות לאחרונה כי יזמים לא ניגשים למכרזים מסוג זה, מה שמעכב את פיתוח התחום, למרות הרצון הטוב של המדינה.
עמית גוטליב, סמנכ"ל כספים ופיתוח עסקי בקרינסקי גוטליב ויו"ר הוועדה להתחדשות עירונית בהתאחדות הקבלנים, אומר כי ראשית כל, הציבור הפרטי לא קונה דירות להשכרה משום שהממשלה הקודמת העלתה את מס הרכישה ל-8%. באשר ליזמים, כניסה למכרזים של דיור להשכרה אינה משתלמת עבורם בסביבת הריבית הגבוהה הנוכחית, משום שהריבית על גיוס ההון גבוהה יותר מהתשואה בפרויקט. בנוסף, השינוי בחוק עידוד השקעות הון מ-5 שנים ל-15 שנה, הוביל יזמים בינוניים וקטנים שהיו שם ורצו להשקיע, למצב בו הבנק לא נותן להן הון ל-15 שנה, מה שמוציא אותם מהמשחק.
גורם נוסף עליו מדבר גוטליב בנוגע לנושא מחירי השכירות, הוא העובדה שדיירים במתחמי פינוי בינוי צריכים לחפש דירות להשכרה באזור, מה שצפוי להגדיל את הביקוש לדירות שכירות. לעומת זאת, גוטליב אומר שהמצב מתאזן בסופו של דבר, משום שהצפיפות עולה לאחר השלמת הפרויקט, לרבות דירות להשכרה. לכן, הוא לא צופה עליות דרמטיות בעקבות זאת.
באשר להשפעה על הכדאיות הכלכלית עבור היזם שמשלם את דמי השכירות, גוטליב אומר כי הדבר צריך להיות win-win עבור כל הצדדים, וכי הנושא מוסדר יחסית. מהם הנושאים הבוערים הנוספים שמשפיעים על מחירי השכירות? הצטרפו אלינו לדיון המלא.