סגור

"בקצב הנוכחי יקחו עוד 200 שנים עד שנגיע לשוויון מגדרי מלא"

נטע פלר, סמנכ"לית משאבי האנוש של חברת נטורל אינטליג'נס, אירחה את גלית צוקר, סמנכ"לית משאבי האנוש של סודה סטרים, בפרק החדש של הפודקאסט Executive State of Mind של נטורל אינטליג'נס. השתיים דנו בחשיבות של שילובן של יותר נשים בתפקידים בכירים בתעשייה, באחריות התאגידית של חברות לקידום המודעות לאלימות נגד נשים ובדילמות של נשות ואנשי משאבי האנוש בזמן מלחמה

אם בעבר היו שציפו ששוויון מגדרי בעולם התעסוקה, ובעיקר בעולם ההייטק, יקרה מכוח האינרציה, היום מתגלה שבלי תוכניות קונקרטיות והתכווננות, לא תקרה התקדמות משמעותית. "מחקרים מראים שאירגונים שיש בהם איזון מגדרי בקרב העובדים והמנהלים מצליחים יותר. למרות זאת, מחקר של חברת הייעוץ EY קבע שאם דברים ימשיכו להתקדם ככה בקצב הנוכחי, ייקח עוד 200 שנה עד שנגיע לשוויון מגדרי מלא" מבהירה נטע פלר, סמנכ"לית משאבי האנוש של חברת נטורל אינטליג'נס, בפרק החדש בפודקאסט Executive State of Mind של נטורל אינטליג'נס, בו מתארחת גלית צוקר, סמנכ"לית משאבי אנוש בסודה סטרים.
2 צפייה בגלריה
 גלית צוקר, סמנכ"לית משאבי אנוש בסודה סטרים
 גלית צוקר, סמנכ"לית משאבי אנוש בסודה סטרים
נטע פלר, סמנכ"לית משאבי האנוש של חברת נטורל אינטליג'נס
(DHM Sudio)
"שוויון מגדרי הוא האג'נדה המרכזית שלי במישור הערכי" צוקר מסבירה. "אחד האתגרים הגדולים בתחום הזה בעולם העבודה הוא כשאנחנו מפרסמים משרה בכירה בסודה סטרים אנחנו לרוב מקבלים קורות חיים בעיקר מגברים." כדי להתמודד עם הסוגיה הזאת, החליטו בסודה סטרים לקצר את תיאור המשרה ולהתמקד באוכלוסיות עם ייצוג חסר בעולם התעסוקה. "אנחנו עובדים עם הקהילה הבדואית והאתיופית בדרום, ועושים עבודה משמעותית כדי לפתוח דלתות לנשים, כדי שיוכלו להתקדם ולהוות דוגמה עבור הילדות והילדים שלהם בבית. אני מאמינה שזה יוביל לאדוות נוספות, ומקווה שנוכל לקבל בסופו של דבר יותר קורות חיים של נשים למשרות בכירות."
גם פלר מזדהה עם הסוגיה "עשינו לאורך השנים המון פעילות כדי להביא יותר נשים. לפני שנתיים הסתכלנו על הנתונים, וראינו שיש 42% עובדות ו-35% מנהלות. על פניו, נתונים בסדר גמור בשביל חברת הייטק. אבל כשמסתכלים על מחקרים, את מבינה שאפשר להגיע למקום הרבה יותר טוב." בנטורל אינטלג'ינס הבינו שבשביל לייצר שינוי צריך לשנות את הגישה "בדקנו פנימית, מה צריך לעשות שונה שלא עשינו עד עכשיו? קודם כל, הבנתי שזאת חייבת להיות עבודה של נשים וגברים יחד. לכן, ארגנו סדנה שהגיעו אליה 70 עובדים ועובדות. אמרתי להם שעד 2025 אני רוצה להגיע לשוויון מלא, כלומר 50% עובדות, ובשלב הראשון כ45% מנהלות. הדבר הכי דרמטי זה שהיעדים האלה נאמרו בקול רם, ומתוכה יצאנו לתוכנית מקיפה."
אחד האתגרים המרכזיים בקידום נשים הוא השילוב בין הקריירה וחיי המשפחה "נשים בעולם שלנו עושות הרבה יותר ויתורים מגברים בהיבט המשפחתי. הדבר הזה מונע מחלק מהן אפילו לרצות ולנסות להיות בתפקיד מאוד אינטנסיבי. העולם מסודר ככה שזה בסדר ומקובל בשביל גברים לא להיות הרבה בבית." מסבירה צוקר. "לכן, חשוב לאפשר ארגון שמאפשר, בדיוק מהמקום הזה, צמיחה והתפתחות." צוקר מספרת על תוכנית ייחודית שפיתחו בסודה סטרים "מדובר בתוכנית שפיתחנו עבור נשים בגיל המעבר, שמטרתה לעורר מודעות. החלטתי לעשות זום בנושא כדי להסביר על התוכנית, הבנתי שהרבה מהגברים לא הולכים להשתתף בפגישה והשתמשתי בפעם הראשונה השתמשתי בזכות הוטו שלי והודעתי שיש חובת נוכחות. לאט לאט קלטתי, שהגברים אפילו הזמינו את הנשים שלהם כדי שיגיעו להאזין. זאת דוגמה טובה להעלאת מודעות מזוויות שונות."
2 צפייה בגלריה
נטע פלר, סמנכ"לית משאבי האנוש של חברת נטורל אינטליג'נס
נטע פלר, סמנכ"לית משאבי האנוש של חברת נטורל אינטליג'נס
גלית צוקר, סמנכ"לית משאבי אנוש בסודה סטרים
(באדיבות:סודה סטרים)
בשאלה של מה תוכל לעשות אישה צעירה שרוצה להתפתח כמנהלת, צוקר מסבירה "קודם כל, הדבר הכי חשוב הוא שתהיה מקצועית, שתהיה הכי טובה שהיא יכולה." היא ממשיכה ומדגישה "מה שלמדתי עם השנים, בהן אני לרוב עובדת בסביבה גברית, הוא פשוט להשמיע את הקול שלי. לא להתבייש, להרגיש זהה במעמד לכל מי שיושב מסביב בשולחן. לקול שלנו יש גוון אחר, עם יותר אינטליגנציה רגשית ויותר הוליסטי. כך היא תוכל להיות משמעותית איפה שהיא נמצאת ולהביא ערך מוסף אמיתי".
העובדות והעובדים שלנו מבלים שליש מחייהם בעבודה, ולכן יש לנו אחריות בנושא
בחודשים שחלפו מאז פרוץ המלחמה, חלה עלייה חדה של כ-20% באלימות נגד נשים, 14 נשים נרצחו בישראל מאז תחילת מלחמת "חרבות ברזל" ושבע מתוכן נרצחו מתחילת השנה. טל הוכמן, המשנה למנכ"לית שדולת הנשים, אמרה כי "לפי הסטטיסטיקה בישראל של 2024, בכל שבועיים נרצחת אישה". לפי נטע פלר, "ישנה ירידה משמעותית בתקציבי הממשלה כבר שנתיים ברצף. מפה אנחנו מבינים שהמצב לא הולך להשתנות בעקבות פעולות הממשלה. למעשה, העובדות והעובדים שלנו מבלים שליש מחייהם בעבודה, ולכן יש לנו אחריות בנושא."פלר, צוקר ובכירות נוספות התאגדו כדי לקדם שינוי בנושא. "כתבנו אמנה יחד עם השותפות שלנו, כך שתהיה פונקציה שממונה על הנושא בארגון, שעוברת הכשרה של ויצ"ו ועמותת משאבי אנוש ישראל." מפרטת פלר. "הכשרנו גם את אנשי ונשות משאבי האנוש שידעו איך להתמודד בסיטואציה כזאת. בנוסף, אנחנו עושות הכשרה לכלל המנהלים, כך שגם אם הם חושדים במקרה של אישה שסובלת מאלימות, הם יוכלו, לאתר, לזהות ולהביא את המקרה אלינו." עם זאת, חשוב להדגיש כי הטיפול עצמו במקרה לא ישאר בתוך הארגון "אנחנו כמובן לא יכולות לטפל, העולם הזה זה מקצוע שלם. לכל אחת מאיתנו יש אנשי מקצוע שמלווים אותה בנושא." מסבירה פלר.
אכן, מדובר בנושא שצריך להיות מטופל ברגישות המירבית "אנחנו עובדות הרבה עם לילי בן עמי, אחותה של מיכל סלה ז"ל" מסבירה גלית צוקר. "אחד המסרים שהיא חידדה לנו היא שאסור לאישה לעזוב גבר אלים כשהיא לבד. זה משהו שמאוד חשוב לזכור, כי דווקא אז קורים הדברים המסוכנים. הרבה נשים נרצחו כשניסו לעזוב. זה מסר שאנחנו מאוד מחדדים בארגון – לא לעזוב לבד." כחלק מהאמנה, ננקטות פעולות רבות להעלאת המודעות הפנים אירגונית לאלימות בתוך המשפחה "יצרנו ערכה בנושא, והעברנו הרצאות וסדנאות לכלל העובדים. אני יכולה לשתף שאחרי שדיברנו על זה בארגון, הגיע עובדת שסיפרה שהיא סבלה מאלימות בעבר ואפילו הייתה במקלט. היא ביקשה לשתף על זה בארגון כדי להעלות את המודעות." מספרת פלר.
החיים "בשגרת מלחמה"
מאז ה7 באוקטובר, החיים השתנו במובנים רבים, ועולם העבודה אינו שונה. "אני מרגישה שמובנים מסוימים אנחנו ב'שלב ב'' של המלחמה" אומרת פלר, אנחנו צריכים להבין איך לפעול במצב של מעין 'שגרת מלחמה". "בסודה סטרים יש לנו עדיין עובד שחטוף בעזה, גיא גלבוע, ואנחנו מתפללים כל יום לחזרתו ואנחנו בקשר רציף עם המשפחה שלו. יש לנו גם עובדת שנרצחה ב7 באוקטובר." מספרת צוקר. "אז קודם כל, התמודדנו עם אבל מאוד גדול ואנחנו עובדים בצמוד עם המשפחה של גיא ועם מטה החטופים. "כארגון, לקחנו את כל הנושא של נשות ואנשי המילואים, זה המיקוד שלנו כרגע. יצרנו מעגלי תמיכה של עזרה נפשית וכלכלית לעובדים. הטראומה היא ארוכת טווח, כמדינה נתמודד עם טראומה, פוסט טראומה והעברה בין-דורית. כארגון יש לנו אחריות כבדה, איך בעולם הקטן שלנו אנחנו דואגים לרווחת אנשי המילואים. "גם בנטורל אינטליג'נס התגייסו מיד עם פרוץ המלחמה לטיפול בחיילי המילואים "שמנו המון דגש על הצד הטיפולי, למילואימניקים ולמשפחות שלהם." מספרת פלר. "אנחנו גם חלק מפורום החברות שעובדות לשיקום קהילת ניר עוז. בתקופה הזאת, זה מרגש שאנחנו מצליחים לצאת החוצה ולעזור."
בקרב נשות ואנשי משאבי האנוש, ישנן מורכבויות רבות בימים אלה "יש דילמה לגבי איך לחזור לחיים ועד כמה חוזרים לשגרה. למשל חג פורים – האם ואיך בוחרים? כל דבר שהיה רוטינה הופך להיות דילמה ויש המון דעות שונות." משתפת צוקר. "למרות שלא נעים לנו, אנחנו מייצרים כל מיני אירועים קטנים שמכניסים קצת אוויר ושמחה." מסבירה פלר. בתוך האתגר הזה, בין הניסיון לקיים שגרה ויציבות ככל הניתן, לבין הקשיים הרבים שצפים במצב המלחמה נטע פלר מסבירה את תפיסת עולמה " בשורה התחתונה, נורא משתלם להיות אנושית. אנחנו רוצים קודם כל שלעובדים שלנו תהיה איכות חיים טובה ככל הניתן בתקופה הזאת." צוקר מסכימה ומדגישה "זה בדיוק הקול שלנו סביב כנשים בכירות סביב שולחן ההנהלה. להביא את הפן האנושי מצד שני לדבר עם הנהלה בשפה שהיא מבינה. בסופו של דבר ההשקעה משתלמת ומגיעה גם לשורת התחתונה ושורת הרווח."