סגור

עסקים בצל המצב הביטחוני: היכולת לנהל משברים בעסק אל מול ירידה חדה בהכנסות ובפעילות מבלי לסגור את העסק

בעלי עסקים רבים נפגעו כתוצאה מהמצב הבטחוני ונקלעו למצב לא מתוכנן וללא הכנסות כלל. רו"ח צחי מנע, ומנכ״ל משרד רואי חשבון גדול במרכז הארץ המעניק פתרונות לעסקים רבים קובע: ניתן לשרוד את המשבר ואף לצאת ממנו מחוזקים. מנע: "אנו נמצאים בעיצומו של משבר מפתיע, אמנם תופס אותנו לא מוכנים, אבל יש לזה פתרונות". קבלו 3 כלים שיאפשרו למזער נזקים ולשמור, ככל שניתן, על המשכיות עסקית בתקופת משבר.

המצב הביטחוני הקשה אליו נקלעה מדינת ישראל לא רק מאיים על חיי אנשים רבים, אלא על עצם קיומם של עסקים בכל רחבי המדינה. הירידה בהכנסות אותה חווים בעלי עסקים רבים משתקפת גם בדו"ח ההפרשים שפורסם לאחרונה על ידי ממשלת ישראל ומשרד האוצר, לפיה ישנה ירידה חדה של 35 מיליארד שקלים בהכנסות המדינה ממיסים, לעומת הצפי שהיה בבסיס תקציב המדינה לשנת 2023.
השאלה היא מה עושים עם זה?
רו"ח צחי מנע, הבעלים והמנכ"ל של אחד ממשרדי רואי החשבון הגדולים בישראל, קובע כי "יש פתרונות. אנו אמנם נמצאים בעיצומה של תקופה מורכבת וקשה, שעשויה להימשך לפרק זמן ארוך מאוד. עסקים רבים נתפסו לא מוכנים, והירידה בפעילותם עד כדי אפס הכנסות מאיימת על קיומם. התנהלות נכונה יכולה להגביר את הסיכוי לשמור על העסק ולא לסגור אותו".
רו"ח מנע מונה שלושה כלים עיקריים הנתונים בידי בעלי העסקים על מנת לשרוד את המשבר, ואף לצאת מחוזקים ממנו.
ניהול סדרי עדיפויות
אצל אנשים ועסקים רבים ניהול הסיכונים וסדרי העדיפויות השתנו. בדקו צעדים עסקיים שיכולים לנווט את העסק במשבר. למשל - הוצאות קבועות שאינן תורמות, העדיפו לקצץ או להפוך להוצאות משתנות. בנו תכנית עסקית וכך תוכלו ליישם את הצעדים באופן הדרגתי. מומלץ להתייעץ עם בעלי מקצוע שידעו לענות על הצרכים של העסק באופן היעיל והמיטבי ביותר.
התאמת שפה (טרמינולוגיה)
לכל תקופה יש שפה מתאימה, או בלשון העממית המקובלת בימינו – טרמינולוגיה – על מנת להצליח בשיווק ומול הלקוחות. המילים והמסרים צריכים להיות רכים יותר, אמפתיים ומתחשבים יותר.
כלומר, פחות מכירות ופרסומת מסורתית ויותר הנעה לפעולה והזדהות עם הלקוח. חישבו מה מייחד את העסק שלכם בתקופה זו ואיך אתם יכולים להיעזר במצב לטובת העסק.
רו"ח צחי מנע: "התאימו את האסטרטגיה השיווקית לרגולציה הנוכחית, שינוי טעמי הלקוחות, היעלמות מתחרה או ירידה בכח הקניה. ייתכן כי דווקא המצב עשוי לייצר ביקושים חדשים לפתרונות שאתם מציעים, אם יודעים לקשר אותם לצרכים של הלקוחות".
1 צפייה בגלריה
רו"ח צחי מנע, מנכ"ל משרד רואי חשבון מוביל במרכז הארץ
רו"ח צחי מנע, מנכ"ל משרד רואי חשבון מוביל במרכז הארץ
רו"ח צחי מנע, מנכ"ל משרד רואי חשבון מוביל במרכז הארץ
(מנע רואי חשבון ו-yedalms.io)
לא רק המדינה צריכה לתכנן את "היום שאחרי" המשבר הביטחוני החמור. גם העסקים צריכים לתכנן אותו, לרבות מהלכים פיננסיים ושיווקיים. לדברי רו"ח מנע, זהו הטיפ השלישי והחשוב ביותר.
עכשיו יותר מתמיד יש להיערך לקראת תום שנת המס 2023 בתכנוני מס, תשלומי מקדמות, ביצוע התאמות וקבלת החלטות תוך בחינת העסק בעתיד הנראה לעין. כך למשל, כדאי לשים לב לדברים הבאים בהוצאות ובתכנון המס של העסק:
הפחתת דמי ביטוח – מומלץ להפחית את דמי הביטוח בהתאם ובכך להקל על תזרים המזומנים בתקופה זו, גמלת מילואים אמנם תופחת בהתאם אך אם ישנה זכאות נוספת, זו תיבחן עם שומת המס כפי שתוגש בשנת 2024.
הקטנת מקדמות מס – כמו דמי הביטוח כך גם את המקדמות השוטפות למס הכנסה יש להתאים לצפי השנתי להקטין מקדמות בעסקים מופסדים בתקופה זו ולהגדיל לאלו אשר הכנסותיהם גדלו בתקופה זו, הכדאיות לשמור על מקדמות בהתאם לצפי תשמור על תזרים המזומנים בעסק ותמנע החזרים גבוהים או הפרשי שומה לתשלום בדוחות השנתיים.
הפסדים עסקיים בשנת המס – הפסדים עסקיים ניתנים לקיזוז כנגד כל הכנסה בשנת המס, לרבות בגין הכנסה משכר דירה, דיבידנדים, ריבית, רווחים מניירות ערך וכו'. יש לקחת בחשבון שחבות המס תקטן גם על הכנסות אלו עקב ההפסדים העסקיים שיהיו השנה.
רו"ח מנע מדגיש כי המלצות אלו נועדו להקל על עסקים בעקבות המלחמה. יש ליישם את ההמלצות בסיוע רואה חשבון, כל עסק לפי מצבו ומיסויו לשנת 2023. "אנו פה בשבילכם להתייעצות, עזרה ומענה שוטף", מנע מסכם, ומוסיף: "נשמח לעמוד לצידכם".
רו"ח צחי מנע מלמד עצמאים וחברות כיצד לחסוך במס ולתכנן מיסים במסגרת שיתוף הפעולה בין "כלכליסט" ל-CSMART, עם קורס דיגיטלי בשם "תכנון מס לעצמאים ולחברות".