סגור

בין עו"ש ללא ריבית ל-S&P 500 התנודתי: מייצרים תשואה יציבה מבלי לרוץ לשוק המניות

235 מיליארד שקלים שוכבים בחשבונות עו"ש שאינם נושאים ריבית ומאבדים מערכם בשל האינפלציה הגבוהה. למרות זאת, רבים חוששים להשקיע אותם מתוך תפיסה ששוק ההון נושא סיכון רב, תפיסה שהתחזקה עם הנהירה למסלולים העוקבים אחר מדד S&P 500. איתי יעקב, משנה למנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה וגמל, מציג את המסלולים המתאימים למי שרוצה להשיג תשואה אבל לא להיות חשוף לתנודתיות גבוהה: "אין צורך לעבור מכסף מזומן ישירות למסלולי מניות, יש טווח מסלולים שנמצא ביניהם"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, התייחס לאחרונה לסוגיה שעל פניו צריכה להטריד כל בעל חשבון בבנקים, במיוחד את מי שמחזיק בתזרים חיובי בחשבונו. "אין ספק שמערכת הבנקאות בישראל מאופיינת ברמת תחרותיות לא מספקת, ונשענת על רמת השארת כספים בעו"ש שמהווים כר נוח לרווחים", אמר הנגיד, כשהוא מתייחס לכ-235 מיליארד שקלים הנמצאים בחשבונות עו"ש, ואינם מייצרים עבור המחזיקים בהם תשואה.
עד לפני כשנתיים וחצי, כשהריבית בישראל וברוב מדינות העולם הייתה אפסית והאינפלציה נמוכה, אפשר היה להבין מדוע הציבור מעדיף לשמור את הכסף בעו"ש. בתנאי המאקרו ששררו כאן במשך כעשור, השחיקה בערך הכסף השוכב בחשבונות שאינם נושאים ריבית הייתה מינימלית ובעלי החשבונות העדיפו לשמור את כספם נזיל.
אולם כאשר האינפלציה החלה להרים את ראשה, תחילה בעקבות התפרצות מגפת הקורונה ולאחר מכן בשל אירועים גיאופוליטיים שונים ברחבי העולם שגרמו יחד לשיבושים חריפים בשרשראות האספקה, הואצה השחיקה בשווי הכסף.
"על מנת שערכו של הכסף לא יישחק, הוא צריך לייצר בכל רגע נתון תשואה או ריבית גבוהות יותר מאשר האינפלציה השוררת באותה התקופה", אומר איתי יעקב, משנה למנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה וגמל ומנהל אגף מוצרים ופיתוח בחברה.
כמעט רבע טריליון שקלים נמצאים כיום בחשבון שאינם נושאים ריבית. מדוע הציבור לא משקיע אותם ומגן על הכסף שלו?
"רבים אינם מודעים לאפשרויות ההשקעה הקיימות או לתשואות שניתן להשיג מחוץ לחשבונות הבנקאיים. או שפשוט הם נוהגים מתוך אינרציה - אנשים נוטים להשאיר את המצב כפי שהוא, מתוך הרגל או עצלות".
2 צפייה בגלריה
איתי יעקב, משנה למנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה וגמל
איתי יעקב, משנה למנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה וגמל
איתי יעקב, משנה למנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה וגמל
(צילום: יעל צור)
מגוון מסלולי השקעה למי שלא אוהב סיכון
סיבה נוספת לכך שרבים מהישראלים מעדיפים שלא להשקיע את כספם החופשי היא שהם חוששים מסיכון. זאת, מאחר שלתפיסתם, השקעות בשוק ההון נחשבות למסוכנות יותר מאשר שמירה של הכסף בעו"ש, שם הוא אולי לא עושה תשואה, אבל גם לא חשוף לסיכון.
"בשנתיים האחרונות אנחנו רואים טרנד של נהירה למסלולים עוקבי מדד S&P 500. המסלולים האלו הציגו תשואות יוצאות מהכלל, אבל הם לא מתאימים לכל אחד בגלל רמת הסיכון הגבוהה שלהם – מצד אחד תנודתיות גבוהה של שוק המניות ובמקביל הם חשופים ב-100% למט"ח, שם יחסי הגומלין בין המטבעות משתנים מדי יום", אומר יעקב.
"לכן על הציבור לדעת שיש מגוון מוצרים השקעה עם מסלולים רבים בהם רמות הסיכון יותר נמוכות, כלומר הם סולידיים יותר. מסלולים שיש בהם גם תשואה גלומה (מרגע זה וקדימה) וגם תשואות עבר גבוהות. כך שאין צורך לעבור מכסף מזומן ישירות למסלולי מניות – בין אם מסלולים אקטיביים או כאלו שעוקבים אחרי מדדים. יש טווח שלם של מסלולים שנמצא באמצע שאפשר ליהנות ממנו מבלי 'להשתולל' ברמת הסיכון".
מתחליף לפיקדון הבנקאי ועד לשילוב בין אג"ח למניות
המסלולים הסולידיים עליהם מדבר יעקב נגישים לציבור במגוון מוצרי חיסכון והשקעה. החל מקופת גמל להשקעה, דרך פוליסת חיסכון (בה אין מגבלת הפקדה שנתית של כ-79 אלף שקלים), קופת גמל רגילה ועד לקרנות השתלמות. חלק מהמוצרים זמינים גם בקרנות הפנסיה ובביטוחי המנהלים.
טווח הסיכון, שהנו כאמור נמוך יותר מאשר השקעה במניות, מתחיל עם מסלולים סולידיים מאוד המתבססים על פיקדונות בנקאיים ומק"מים, עם שני יתרונות בולטים אל מול המוצר שמציעים הבנקים – ריבית מעט גבוהה יותר ובעיקר נזילות גבוהה משמעותית. מסלול ריבית פלוס של מנורה מבטחים לדוגמה, מתאים למי שצריך את הכסף בטווח הקצר.
נכון להיום הוא מציע ריבית של כ-4.4%, מכיוון שהוא מתבסס ברובו על פיקדונות בנקאיים וחלקו על מק"מ לטווח קצר בריבית גבוהה. הבוחרים במסלול זה נהנים מכוח הקנייה הגדול של מנורה מבטחים, וכך מתאפשר להם להשיג תשואה גבוהה יותר מאשר האדם הממוצע יקבל בפיקדון בנקאי רגיל (על פי נתוני בנק ישראל, הריבית הממוצעת בפיקדון סגור לתקופה של בין שנה לשנתיים עמדה באוקטובר על 4.11%).
2 צפייה בגלריה
מנורה מבטחים: מייצרים תשואה יציבה מבלי לרוץ לשוק המניות
מנורה מבטחים: מייצרים תשואה יציבה מבלי לרוץ לשוק המניות
מנורה מבטחים: מייצרים תשואה יציבה מבלי לרוץ לשוק המניות
(באדיבות: מנורה מבטחים)
בפוליסת חיסכון, בקופת גמל להשקעה ובקרן השתלמות נזילה החיסכון נזיל, ללא תשלום קנסות וללא המתנה לתחנות יציאה או לסיום תקופה מוגדרת כפי שנדרש בפיקדונות הבנקאיים.
מי שרוצה להשיג תשואה גבוהה אף יותר יכול לחסוך את כספו במסלול המוקדש כולו לאגרות חוב, לדוגמה מסלול אג"ח פלוס במנורה מבטחים. המסלול, שנבנה בשיתוף חברת המדדים המוביל אינדקס, הינו מפוזר ומבוזר מאוד, ומורכב משבעה מדדים העוקבים אחרי שוק האג"ח ובסך הכל מכיל כ-3,000 אג"חים ממגוון סקטורים בדירוג ממוצע AA-, רובן אגרות חוב ישראליות. נכון להיום התשואה לפדיון (התשואה הגלומה) עומדת על 5.6% והמח"מ ברוטו הינו 4.4 שנים. הפיזור הרחב גורם לכך שאין במסלול זה חשיפה גבוהה לחברה אחת או לתחום אחד, מה שמוריד משמעותית את הסיכון להשקעה בו.
מסלול שלישי מבחינת רמת הסיכון הוא מסלול אשראי ואג"ח. הוא אמנם משלב עד 25% מניות, אך עדיין מדובר במסלול סולידי שרוב רובו מושקע באגרות חוב בדירוג גבוה. בין החודשים ינואר לאוקטובר 2024 הציג מסלול זה תשואה של יותר מ-9%, כשהוא נהנה מהתשואה לפדיון הגבוהה של מאות אגרות חוב וכאן מהמסכים הירוקים שהציגו שוקי המניות בארץ ובחו"ל. כאן יש לקחת בחשבון כי מאחר ולמסלול חשיפה למניות ולמט"ח, הוא עשוי להיות תנודתי יותר, אך התשואה הפוטנציאלית שלו גדלה בהתאם לסיכון.
"ברוב מוצרי ההשקעה והחיסכון אפשר לשמור על הכסף נזיל, בדומה לחשבון העו"ש ככל שיהיה בו צורך לשימוש בטווח הקצר, בין אם לקראת הוצאה מתוכננת ובין אם למקרה של הוצאות בלתי צפויות", מסכם יעקב. "בנוסף, השקעת כספים מחוץ לחשבון העו"ש יכולה לתרום לתכנון פיננסי טוב יותר לטווח הארוך, כמו חיסכון לפנסיה או לימודים, בין היתר מאחר שחלק מאפיקי ההשקעה מציעים הטבות מס שלא קיימות בחשבון עו"ש רגיל. הציבור צריך להכיר את כל אפשרויות ההשקעה, בעיקר כי רבות מהן עשויות להניב תשואה גבוהה יותר מאשר השארת הכסף בעו"ש".