על רקע סיום תמ"א 38 והנחיתה של תמ"א 70 - ענף ההתחדשות העירונית ממשיך באי ודאות
על רקע סיום תמ"א 38 והנחיתה של תמ"א 70 - ענף ההתחדשות העירונית ממשיך באי ודאות
עננה של חוסר ודאות ממשיכה לרחף סביב ענף ההתחדשות, על רקע סיומה הקרוב של תכנית תמ"א 38 באוקטובר 2023. בשנים האחרונות קודמו יוזמות שאמורות להחליף אותה, אך עדיין לא ניתן לומר האם וכיצד ייצאו לפועל. אייל הלפרין, מנכ"ל קבוצת ה.ק.ר ועירית טלמור, מהנדסת העיר רמת השרון, מדברים על היום שאחרי התמ"א ועל המשמעות של תמ"א 70 עבור מהנדסי הערים, היזמים ובעלי הדירות
מה צפוי לנו ביום שאחרי תמ"א 38? ואיך תשפיע תמ"א 70 על ערים כמו רמת השרון? אייל הלפרין, מנכ"ל קבוצת ה.ק.ר ועירית טלמור, מהנדסת העיר של עיריית רמת השרון, בשיחה פתוחה על הנושאים הבוערים.
לדברי טלמור, למרות אי הודאות וההנחתה של תמ"א 70 אשר מגבילה חיזוק מבנים ברדיוסים שונים מתחנות המטרו העתידיות שאין לדעת האם ומתי יקומו, מהנדסי הערים צריכים עדיין לייצר ודאות בתהליכים ולאפשר לדיירים וגם ליזמים לקדם חיזוק של מבנים ברמת המגרש והמתחם.
לדברי הלפרין, תמ"א 38 הסתיימה הלכה למעשה, משום שאי אפשר כבר לתכנן בניינים עד אוקטובר 2023, כך שחוסר הודאות נמצא בעיקר ברמת המגרש הבודד. לדבריו, חלופת שקד עברה בחקיקה אך לא ברור איך מיישמים אותה ברמה העירונית, אי אפשר לתכנן על פיה והתוצאה היא חוסר ודאות - מצב שלא מועיל ליזמים, לדיירים ובעיקר למחירי הדיור שעשויים לעלות.
בכל הנוגע לתמ"א 70, אומרת טלמור כי על רקע ההנחיות המגבילות של חיזוק או הריסה ובניה של מבנים ברמת המגרש הבודד, על מהנדסי הערים להכין תכניות שמתחשבות בפרמטרים הרלוונטיים כמה שיותר מהר, כדי לאפשר את המשך העבודה ולא ליצור סטגנציה כתוצאה מהקפאת היתרי הבנייה.
הלפרין מוסיף כי היזמים לא יודעים כלום נכון לעכשיו ונמצאים לחלוטין באפלה, כך שהוא היה שמח לקבל נייר עמדה על הכיוון העתידי, כדי שהיזמים יוכלו להמשיך בתהליך העסקי מול הדיירים שרוצים להתקדם בחיזוקי מבנים. בנוסף, הלפרין רוצה שהמדינה תתייחס ספציפית לחלופת שקד ולעתיד שלה, ולדעת איך יהיה ניתן להמשיך לקבל את הטבות המס שהופכות את הפרויקטים בתחום לכלכליים.
איך מיישמים תכנית התחדשות הולמת ברמה העירונית? ואיך מאפשרים התחדשות עירונית ברמת המגרש? הצטרפו אלינו לדיון המלא.