סגור

"ביום שאחרי" – כיצד נשקם עצמנו כלכלית אחרי המלחמה?

הגדלת הכנסות, השוואת מחירים לפני רכישה ואולי גם הלוואה חוץ בנקאית – הדרכים שיאפשרו לנו להתאושש ולחזור למסלול של צמיחה

תוכן ממומן ע"י ישראכרט
מלחמת חרבות ברזל אולי משנה את אופייה ככל שהזמן עובר – אך עדיין לא ברור מתי תסתיים, וכיצד. גם סימן השאלה סביב החזית הצפונית, רק גדל והולך מיום ליום, נכון לכתיבת שעות אלה. אי הוודאות המתמשכת נותנת אותותיה כמעט בכל היבט בחיינו – ובוודאי שבתחום הכלכלי, הרגיש מאוד לתקופות כאלה.
הישראלים אינם יודעים כיצד לתכנן את העתיד – וחלקם פסימיים מאוד באשר אליו. יש אשר חוששים לאיבוד מקום עבודתם ואין זה תרחיש מופרך, כי כאשר הישראלים קונים פחות, וחברות נאלצות להצטמצם, לעתים אין מנוס מצעדים דרסטיים כגון צמצום בכוח אדם. לכך אפשר לצרף את העובדה שעשרות אלפי ישראלים עדיין משרתים במילואים ואין מי שיחליף אותם במקום העבודה או בעסק העצמאי שלהם, שעלול להגיע לידי סגירה.
2 צפייה בגלריה
כיצד נשקם עצמנו כלכלית אחרי המלחמה?
כיצד נשקם עצמנו כלכלית אחרי המלחמה?
כיצד נשקם עצמנו כלכלית אחרי המלחמה?
(shutterstock)
לפי תחזית בנק ישראל שפורסמה ב-1 בינואר, הגירעון התקציבי של ישראל יגיע ב-2024 לרמה של 5.7% - עלייה לעומת התחזית הקודמת, לגירעון של 5%. באשר לתחזית הצמיחה, היא עומדת על 2% בלבד; ואילו התחזית לשוק העבודה, מתייחסת לשיעור אבטלה של 5.3%, הגבוה מהתחזיות הקודמות. על רקע תחזיות אלה וההאטה באינפלציה, החליט הבנק להוריד את הריבית במשק לרמה של 4.75%. גם השקל נחלש מאז פרוץ המלחמה מול המטבעות המרכזיים, בשיעור של כ-5% - אך לקראת סוף ינואר, החל להתחזק.
בדרך להתאוששות?
לאחר כמה חודשים בהם הישראלים שהו תחת מצב חירום בטחוני, שהשפיע גם מנטלית– נראה כי חל שינוי. הפחתת מטחי הטילים, ההתקדמות של הצבא בעזה וגם הרצון לחזור לשגרה, הביאו לחידוש התנועה בקניונים וגם בשדות התעופה. לאחר ירידה משמעותית במספר הקונים בשבועות הראשונים, שפגעה במגוון רחב של עסקים – מחנויות ביגוד ועד גני אירועים ומוסדות תרבות – החלה התאוששות משמעותית.
מי שמיהרו לבטל אירועים וחופשות בשבועות הראשונים, מרגישים כיום את הצורך לצאת ולהתאוורר– במיוחד כשמדובר במשפחות משרתי המילואים, ששבים סוף סוף הביתה. ככל שיותר חברות תעופה חוזרות לישראל, עולות גם מכירות כרטיסי הטיסה; ויש גם מי ששבים לנפוש ברחבי הארץ, באזורים המוגנים יחסית בין הצפון לדרום.
כך, בחברת שבא דיווחו כי בשבוע ה-15 של המלחמה, שהסתיים ב-20 בינואר, הישראלים הוציאו בכרטיסי אשראי סכום גבוה יותר מאשר בשבוע רגיל ב-2023, טרם המלחמה: 9.5 מיליארד שקל. עוד מסרה החברה כי שיעור ההוצאה של הישראלים על רכישות בענפי התיירות, הפארמה, החשמל, האלקטרוניקה והמזון, המשיך לעלות.
ניסיון העבר מראה כי לאחר מלחמות, גם ארוכות יחסית, מגיעה התאוששות כלכלית ואף פריחה ושגשוג לאורך שנים. העלייה בהוצאות הצרכנים, התחזקות השקל והורדת הריבית, הם צעדים ראשונים בדרך לשגשוג שיש החוזים כי ממתין גם לישראל, כבר ב-2024.
טיפים להתנהלות כלכלית נבונה – גם ביום שאחרי
אז ההתאוששות כבר כאן – אבל העתיד עדיין מעורפל, כך שכדאי לשמור על זהירות גם היום, במיוחד בהיבט הכלכלי. התנהלות פיננסית נבונה יכולה לסייע לנו בכל תקופה – הן בזמנים טובים של שגשוג ופריחה, והן בזמנים מאתגרים יותר. כך שניתן לנצל את התקופה הנוכחית כדי לסגל לעצמנו שינויים בהרגלי הצריכה, שישרתו אותנו בעתיד. כך נוכל לא רק להיות צרכנים נבונים ושקולים יותר, אלא גם נחוש ביטחון רב יותר ביכולת שלנו להתמודד עם תרחישים שונים – ולשמור על חוסן כלכלי, פיזי ונפשי.
שינויים בהרגלי הצריכה
מי מאיתנו שהורגלו לערוך קניות באופן ספונטני, בלי לחשוב הרבה לפני כן – מוזמנים כעת לשנות את הרגלי החשיבה והצריכה, כדי להשתמש בכסף שלנו באופן חכם ואפקטיבי יותר. ראשית, חשוב להבין אילו רכישות אנחנו צריכים לבצע – ואילו הן יותר בגדר רצון, ופחות בגדר חובה. הבנה זו תסייע לנו לתעדף על מה להוציא כסף, ועל מה לא. לאחר שהחלטנו בכל זאת לרכוש שירות או מוצר כלשהו, חשוב לבצע השוואה בין כמה אפשרויות – הן בפרמטר המחיר המשתלם ביותר, והן בפרמטרים אחרים, כמו נוחות השימוש, שירות הלקוחות, מהירות השילוח, היקף האחריות וכן הלאה.
2 צפייה בגלריה
טיפים להתנהלות כלכלית נבונה – גם ביום שאחרי
טיפים להתנהלות כלכלית נבונה – גם ביום שאחרי
טיפים להתנהלות כלכלית נבונה – גם ביום שאחרי
(shutterstock)
מגדילים הכנסות, מקטינים הוצאות
כולנו מבינים כי כאשר ההוצאות גדלות מסך ההכנסות שלנו, מתחילה הבעיה שנקראת משיכת יתר, אוברדרפט או חוב בבנק. חשוב לעבוד על צד ההוצאות ולקצץ כל מה שלא הכרחי, לאחר יצירת סדר עדיפויות; אך אין להזניח את צד ההכנסות. זה הזמן לבדוק כיצד ניתן להגדיל הכנסות, בין אם בעבודה הנוכחית, בעבודה נוספת, בהחלפת מקום עבודה או אפילו פתיחת עסק – הכל לפי הנסיבות האישיות וסל הכישורים והיכולות של כל אחד ואחת מאיתנו.
שוקלים הלוואה – רק לאחר מחשבה מעמיקה
לעתים, ייתכן שנגיע למסקנה כי אחד הפתרונות שיסייעו לנו להתמודד עם מצב כלכלי נתון, הוא לשקול לקחת הלוואה. חשוב לזכור כי טרם נטילת הלוואה, יש לבחון שורה ארוכה של פרמטרים, כדי לוודא שזה אכן הפתרון המתאים לנו. בין השאלות שחשוב לשאול - האם נוכל לעמוד בהחזרי ההלוואה? מה התנאים ומה יקרה אם נאחר בהחזר של אחד התשלומים או כולם? מה גובה הריבית? ועוד. כדאי גם לדעת כי קיימת אפשרות לקחת הלוואה חוץ בנקאית, כלומר, לא מהבנק אלא מחברה פיננסית אחרת, כגון חברת אשראי.
הטבות והקלות מטעם גופים פיננסיים
בימים אלה, גופים פיננסים רבים מציעים לנו הקלות והטבות מסוגים שונים, במטרה להקל עלינו בתקופה מאתגרת זו. בחברת ישראכרט נבנה סל פתרונות פיננסיים ייעודיים, הכוללים בין היתר:
• פריסה של החיוב החודשי - אם החיוב הצפוי עומד להיות גבוה במיוחד, נוכל לבדוק את האפשרות לפרוס אותו, ולהימנע מהוצאה גבוהה בבת אחת.
• דחיית החזרי הלוואה – אם נטלנו הלוואה מישראכרט, נוכל לשקול לדחות את ההחזר החודשי בשלושה חודשים, ובכך לקבל מרווח נשימה לתקופה זו.
• בחירת חיוב חודשי קבוע – באפשרותנו לקבוע מה יהיה סכום החיוב החודשי בכרטיס האשראי – ובכך להחזיר לידינו את השליטה המלאה בהוצאות. באמצעות שירות חיוב חודשי קבוע של ישראכרט ניתן לשמור על חשבון מאוזן.
• פריסת הלוואה לתשלומים - אפשרות נוספת בתקופה של הוצאות גבוהות מהרגיל, היא לקיחת הלוואה בפריסה לתשלומים, כאשר ניתן לפרוס אותם עד ל-100 תשלומים, בתוספת ריבית, על פני כמה חודשים ובכך להקטין את ההחזר
בשורה התחתונה, ישראל עושה צעדים ראשונים של התאוששות בחזיתות השונות, כולל זו הכלכלית. כצרכנים נבונים, חשוב שגם אנחנו נוודא כי אנו פועלים באופן מחושב ומושכל, מצמצמים הוצאות מיותרות, ומגדילים את החסכונות ככל האפשר.
בכפוף לאישור החברה ותנאיה. המלווה ישראכרט מימון בע"מ. אי עמידה בפירעון ההלוואה או האשראי עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל. הפרסום איננו מהווה הצעה ו/או התחייבות למתן הלוואה/אשראי. מידע כללי בלבד. אין לראות באמור משום המלצה ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. חיוב חודשי קבוע – במקום לקבל חיוב על כל הוצאות החודש, היתרה תידחה ותישא ריבית. תקופת ההלוואה היא מ-18-100 תשלומים.