אימון אישי VS טיפול פסיכולוגי
אימון אישי VS טיפול פסיכולוגי
כל אחד מאיתנו היה בסיטואציה הזאת לפחות פעם אחת בחיים - צומת דרכים, תקופה של בלבול, התלבטות או משבר בחיים, מצב בו הוא רצה ללכת ליעוץ או טיפול כדי לעשות סדר בחייו. במאמר זה נתייחס לשתי האפשרויות הפופולריות ביותר - אימון אישי וטיפול פסיכולוגי.
באימון אישי וטיפול פסיכולוגי הם תהליכים בעלי מטרה משותפת – להיטיב את חיי האדם. עם זאת יש ביניהם לא מעט הבדלים. במאמר הזה נסביר את ההבדלים העיקריים בין אימון אישי לטיפול פסיכולוגי.
מיקוד בנפש האדם לעומת מיקוד במציאות החיצונית
טיפול פסיכולוגי מתמקד בתהליכים נפשיים. הוא מסייע לאדם להתמודד עם מצוקות שונות, לעשות שינוי בחיים ולעבד אירועים משמעותיים דרך התבוננות פנימית. מטרת הטיפול היא לייצר שינוי עמוק שישפר את רווחתו הנפשית של המטופל - להוריד רמות החרדה, לשלוט בכעסים טוב יותר ועוד. בנוסף, טיפול כזה עוסק לעיתים ביחסים עם אנשים קרובים: הורים, אחים, בני זוג וילדים ומתחקה אחר אירועי עבר שמשפיעים על ההווה. לעומתו, תהליך של אימון אישי מתמקד במציאות החיים של האדם, בעיקר בכאן ועכשיו עם מיקוד והסתכלות אל העתיד. באימון קובעים המאמן והמתאמן מטרות קונקרטיות כמו למצוא עבודה חדשה, לעשות שינוי קריירה, להתמקד בתחום מסוים או למצוא זוגיות ובונים תוכנית פועלה למימוש והשגת המטרה.
דרכי הפעולה באימון אישי ובטיפול פסיכולוגי
בטיפול פסיכולוגי נעזרים בשיטות טיפול שונות ומגוונות שכל אחת מציעה סט כלים מסוים. לדוגמה בשיטת הטיפול הקוגניטיבי - התנהגותי מרבים להשתמש בניטור עצמי – המטופל מתבקש לתעד אירועים בחייו ואת הרגשות והמחשבות שליוו אותם. עוד כלים אופייניים לשיטת טיפול הם הרפיה ומסגור מחדש. מסגור הוא האופן בו אנו תופסים אירוע מסוים או צבר של אירועים. אחת מטכניקות הטיפול הנפוצות היא להציע למטופל תפיסה אחרת, נקודת מבט אחרת משלו על אותם אירועים. באימון אישי מסייע המאמן למתאמן להגדיר את החוזקות והערכים שלו, לדייק את היעדים והמטרות שהוא רוצה להשיג ויחד הם מגבשים תוכנית פעולה שמפרטת אלו פעולות יבצע המתאמן, מהו לוח הזמנים להוצאתן לפועל וכיצד תימדד הצלחתו בביצוען. יש דגש רב על פיתוח יכולת ניהול עצמי. גם בתהליך האימון האישי, המאמן משתמש בכלים ומודלים שונים (חלקם גם מעולמות הפסיכולוגיה וה CBT ) כדי לעזור למתאמן להשיג את מטרותיו. כאמור, המטרות הן אלה שעומדות במרכז ולא שינויים נפשיים יסודיים.
משך הטיפול
תהליך אימון אישי הוא בדרך כלל תהליך קצר וממוקד שיכול להימשך על פני 12 מפגשים ואילו טיפול פסיכולוגי הוא תהליך ארוך יותר הנוטה להתפרש על פני חודשים ולעיתים אף שנים.
הכשרה
מאמן מוסמך עובר הכשרה מקצועית – הוא מתחיל עם לימודי קאוצ'ינג שאורכים כ-8 חודשים ולאחר מכן יש תהליך של סטאז' תחת ליווי והדרכה עד קבלת ההכשרה הרשמית מלשכת המאמנים הארצית. חשוב לבדוק כי המאמן איתו אתם בוחרים לעבור תהליך אישי הוא בוגר בית ספר שמוכר ע"י לשכת המאמנים. לפסיכולוגים יש תואר שני בפסיכולוגיה. בנוסף, הם רשומים בפנקס הפסיכולוגים.
אם החלטתם לפנות למאמן אישי, דעו שיש התמחויות שונות, כמו למשל: התמחות באימון ילדים ונוער, התמחות באימון מנטל וולנס – אימון לחיים מאוזנים ובריאים, אימון משפחה, אימון קבוצתי ועוד.
בנוסף, יש מאמנים שעוברים קורס NLP כדי להגדיל את ארגז הכלים המקצועי שלהם כמאמנים ולהרחיב את נקודת המבט המקצועית ואת הכלים לליווי אנשים בתהליכי שינוי.
אז כאשר אתם בוחרים מאמן אישי, בדקו איתו אילו הכשרות הוא עבר ולאיזה סוג מאמן אתם מתחברים יותר. קבוצת גומא גבים מכשירה מאמנים אישיים בין הראשונים בישראל ומסלול הלימודים מוכר על ידי לשכת המאמנים בישראל.
המקרים שבהם מומלץ לפנות לתהליך אימון אישי או לפסיכולוג
כדאי לפנות למאמן אישי כאשר רוצים לחולל שינוי מוגדר בתחום אחד או יותר בחיים: לנהל אורח חיים בריא, לפתוח עסק או לפתח בקריירה חדשה, לעשות שינוי או לצאת ממצב תקיעות שמפריע לנו. מאמן אישי מתאים בדרך כלל למי שתפקודו היום יומי תקין ויש לו את הרצון וכוחות הנפש לפעול.
טיפול פסיכולוגי מתאים כאשר מזהים ירידה מתמשכת במצב הרוח, מתקשים בוויסות רגשי ויש פגיעה של ממש בתפקוד היומיומי: הפרעות אכילה, הפרעות שינה או מחשבות טורדניות. חוויה טראומטית או אירועי עבר בלתי פתורים. כמובן שאפשר להיפגש עם פסיכולוג כשפשוט רוצים לשוחח עם אדם אחר וסקרנים להכיר את עצמנו טוב יותר.
תהליך הבחירה של פסיכולוג ומאמן מתאימים
הן כשבוחרים פסיכולוג והן כשבוחרים תהליך אימון אישי צריך להביא בחשבון את הצרכים הספציפיים שלכם ולנסות למצוא אדם שיתאים לכם. כדאי למצוא בעל מקצוע שיש לו די ניסיון בתחום המסוים שבו נדרשת עזרה: אימון למציאת זוגיות או טיפול לצורך התמודדות עם סיטואציה מורכבת. אם כן, אחרי שמבררים את הצרכים אפשר להתחיל לחפש. מומלץ להתחיל בסביבה הקרובה - לשאול משפחה, חברים ומכרים. בסביבה הקרובה לא מכירים? נסו להיעזר באינטרנט וברשתות חברתיות. אפשר גם לפנות לאיש מקצוע בתחום, כזה שאתם סומכים עליו, ולבקש ממנו שיפנה לבעלי מקצוע אחרים. כך או כך, שתי הפגישות הראשונות הן פגישות בדיקה, ואם אין כימיה אז אפשר למצוא מטפל או מאמן אחר.