"חומרה ותוכנה הם כמו יין ויאנג"
"חומרה ותוכנה הם כמו יין ויאנג"
יצרנית המעבדים הוותיקה אינטל נכנסה בשנים האחרונות בצורה אינטנסיבית גם לעולם התוכנה: באמצעות צוותים שמפתחים בינה מלאכותית, תוכנות אבטחה, כלי פיתוח , כלי בדיקה לחומרה בכל שלבי הייצור, ובאמצעות אקסלרטור בתל אביב, שכבר האיץ עשרות חברות תוכנה וחומרה. "אצלנו אתה יכול לפתח תוכנה ברמה הגבוהה בעולם וכמעט בכל סביבת פיתוח"
המחסור במהנדסים בשנתיים האחרונות לא פגע במעמדה של אינטל כאחד מבתי התוכנה הגדולים בישראל. החברה שצברה מוניטין של כבר יותר מ-50 שנים בעיקר בייצור מעבדים, מבוססת גם בעולם התוכנה. באינטל ישראל עובדים כ-2,400 מתכנתים, שהם 20% מעובדי החברה בארץ.
השינוי בפרדיגמה של אינטל החל לפני כעשור. עד לשינוי התפיסה, המאמצים באינטל הושקעו בייצור המעבדים הטובים ביותר בשוק – ובחינה איך מתאימים אליהם את התוכנה. כיום, תכנון המעבדים כולל אנשי תוכנה מהרגע הראשון. באינטל מספרים כי מה שמניע את תכנון המעבדים (תהליך שנמשך כחמש שנים) הוא צרכי התוכנה העתידיים שהם חוזים. התוכנה מלווה את כל שלבי הפיתוח של המעבד עד להשקה, כדי להבטיח שכל המרכיבים יעבדו כמו שצריך. כמוכן תהליכי פיתוח התוכנה ממשיכים אחרי שרכיבי החומרה יוצרו ושולבו במוצר הסופי.
מזריקים את עצמנו לתוך האפליקציה
"אנחנו מנסים לחזות אילו אפליקציות יהיו החיוניות ביותר בעוד חמש שנים", מספר נפתלי שלו, מנהל קבוצת האינסטרומנטציה והסימולציה באינטל. "אנחנו בונים סימולטורים לחומרה, ועל גבי הסימולציה מריצים אפליקציות כדי לראות איך זה עובד. כך אנחנו עוזרים לעשות התאמות של החומרה".
המטרה של המחלקה, בת 50 העובדים, היא ליצור תוכנה שמודדת ביצועים של תוכנות אחרות. "אנחנו מזריקים את עצמנו פנימה לתוך אפליקציה, ועוקבים אחרי מה שהיא עושה. אנחנו שולפים נתונים ומשנים את ההתנהגות שלה בהתאם. המטרה היא לזהות בעיות ומקומות שאפשר לשפר. יש לכך הרבה מאוד שימושים בכל התחומים, כולל שיפור ביצועים ושיפור האבטחה", מספר שלו.
"זה שווה ים של כסף"
יש שלושה יתרונות מרכזיים לפיתוח התוכנה על ידי אינטל:
1. אינטל בונה את החומרה – כך שהיא מכירה אותה טוב יותר מכל ספק אחר. והתוכנה יודעת לנצל את כל יכולות החומרה עד תומם.
2. אינטל יכולה להשפיע על החומרה בעת הצורך.
3. אינטל היא זו שמתכננת את מפת הדרכים, ויודעת כיצד יפעלו המעבדים בשנים הקרובות. צרכי התוכנה יכולים להשפיע על מפת הדרכים.
היתרונות הללו בולטים באופן מובהק בפרויקט מחשב-העל "אורורה", שאינטל בונה יחד עם חברת HPE עבור משרד האנרגיה האמריקאי במעבדה הלאומית ארגון – Argonne National Lab. המחשב אמור להתחיל לפעול לקראת סוף השנה, ואינטל מספקת את שירותיה של קבוצת האינסטרומנטציה והסימולציה.
"אחד הכלים שאנחנו בונים בקבוצה מאפשר למדוד ביצועים בכל רגע במעבד ובכרטיס הגרפי", מסביר שלו. "כל צומת באורורה מכיל מעבדים וכרטיסים גרפיים, ואנחנו יודעים לזהות את צווארי הבקבוק בתוכנה; כלומר, מקומות שבהם התוכנה לא מנצלת את החומרה ביעילות. כל אחוז שאנחנו יודעים לשפר בביצועים של התוכנות עוזר מאוד לשורה התחתונה. זה שווה ים של כסף".
בוחנים את השימושים המומלצים, והפחות מומלצים, של כל מעבד
אמנם השם אינטל מחובר באופן טבעי ומושרש עם עיסוק בחומרה גרידא, אולם מדובר באחת מחברות התוכנה הגדולות ביותר שקיימות היום עם פעילות של למעלה מאלפיים מתכנתים מוכשרים שעוסקים ביום יום בפיתוחים מתקדמים שמטרתם להביא את היכולות הטכנולוגיות שלנו כמה צעדים קדימה ולהקפיצן לדור הבא. קבוצות התוכנה של אינטל עובדות כמו סטרטאפים קטנים הפועלים יחד בתוך חברה גדולה.
דורית בן-ארויה, דירקטורית ב-PESG שמובילה את כלי פיתוח ארכיטקטורת x86 באינטל, מסכימה: "הקבוצות שלנו מאוד אוטונומיות, בצורת העבודה שלהן, ומרחב הפתרונות הוא מאוד גדול".
"המעבדים של אינטל הם פתוחים, הם לא אמורים לעבוד רק עם תוכנה מסוימת", מסבירה בן-ארויה, "חלק מהאסטרטגיה של החברה הוא לספק הרבה תצורות, הרבה סוגי מעבדים – החל מהשרתים הכי מפלצתיים עד לניידים הכי זולים שיש. כל הארכיטקטורה פתוחה, וכל אחד יכול להשתמש בה", היא מסבירה. "האתגר שזה מטיל עלינו הוא ענק. אנחנו צריכים לבדוק את כל מרחב אפשרויות השימוש, גם את האפשרויות המומלצות, אלה שבדרך כלל בשימוש על ידי מפתחות התוכנה הגדולות, אך לא פחות חשוב, אנחנו צריכים לבדוק גם את כל האחרות, המאופשרות על ידי הארכיטקטורה, בפועל, שם בעצם מרוכזים רוב המאמצים, כי כל אפשרות מותרת לא בדוקה – יכולה להיות פוטנציאל לפירצת אבטחה".
בן-ארויה מילאה כמה תפקידי פיתוח תוכנה מאז שהצטרפה לאינטל במהלך התואר הראשון בטכניון. לדבריה, התפקיד הנוכחי שלה הוא בית ספר מעולה לתחום הנדסת התוכנה. ״משקיעים כאן הרבה מאוד כדי ללמד אותך. לא זורקים אותך לפינה לאיזה עבודה שאתה נתקע בה. אצלנו אתה יכול ללמוד איך עושים תוכנה ברמה הגבוהה בעולם", היא מסכמת.
האצה של 90 חברות
בשלוש השנים האחרונות אינטל הרחיבה את נוכחותה בעולם התוכנה ביתר שאת באפיק נוסף – המאיץ הטכנולוגי Ignite - שהיא מפעילה בשלוש השנים האחרונות בתל אביב. דרך המאיץ, שהשתתפו בו עד היום כ-90 חברות, אינטל מעניקה פלטפורמה לחברות בהיבטי חומרה ותוכנה כאחד, ומתחברת לטכנולוגיות פורצות דרך בשני העולמות הללו.
"אינטל פועלת כיום לפי שני כיווני התפתחות משמעותיים שהוגדרו על ידי המנכ"ל עם כניסתו לתפקיד", מספר צחי וייספלד, מנכ"ל Ignite וסגן נשיא באינטל. "האחד זה שאינטל רוצה להיות יצרנית הסיליקון מספר אחת בעולם, ולא רק עבור עצמה, והשני הוא שהתוכנה הופכת להיות תחום המוביל באינטל".
אז איך מייצרים יתרון משמעותי בתחום התוכנה? ומה יהיה בעתיד?
לפי וייספלד, התשובה היא "פיתוח תוכנה שמאיצה את פתרונות המחשוב. העולם צריך עוד ועוד משאבי מחשוב מהירים ואמינים. אי אפשר לעשות את זה רק בתוכנה, ואי אפשר לעשות זה רק בחומרה. זו הייתה ההבנה המשמעותית – שזה כמו יין ויאנג. הדברים האלו חייבים ללכת ביחד".
"המטרה בסופו של דבר היא להראות שבשביל לקבל את הכי טוב אתה תבחר בפתרונות החומרה של אינטל", מוסיף וייספלד. "אתה רוצה לוודא ששכבת התוכנה תהיה הכי טובה בעולם ותוכל לרוץ על כל פלטפורמה, אבל תקבל יתרון משמעותי אם תריץ אותה על החומרה של אינטל".
"אנחנו חיים בעידן מדהים, אבל צריכים לנהל סיכונים", מוסיף וייספלד. "כל כך התרגלנו לשירותים טכנולוגיים כמו זום או ניווט, לכן אני לא חושב שאפשר לענות על השאלה כמו 'מה יהיה?'. בעבר, למשל, לא ידענו שאנחנו צריכים את ספוטיפיי ואת נטפליקס בכל מקום זה רק מדגיש שהעולם רודף אחרי תוכנה, אבל היא לא יכולה לעשות את זה בלי החומרה שמתחת – ואת זה מספקת אינטל", וייספלד מסכם.