כך תעבירו את הונכם או את העסק המשפחתי לדור הצעיר
כך תעבירו את הונכם או את העסק המשפחתי לדור הצעיר
בשנים הקרובות, טריליונים של דולרים צפויים לעבור מדור הבייבי בומרס לבני דור ה-X ודור ה-Y. נוח גורדון מבנק רוטשילד ושות מציע כמה כללי אצבע להעברת הון, שיכולים לשמש גם משפחות שאינן בעלות הון עתק
לפי הערכות, החל מעתה ועד השנים 2045-2048, 84 טריליון דולר צפויים להיות מועברים בארה"ב מדור הבייבי בומרס לבני דור ה-X ודור ה-Y. עשירי הדור שנולדו לאחר מלחמת העולם השנייה נערכים להעברת העושר הבין-דורית האדירה הזו, ולאתגרים שתהליך זה מציב בפניהם.
תהליך העברת ההון לדור הצעיר הוא תהליך מורכב, ונדרשת אליו כמובן היערכות מקדימה ושיח פתוח בין כל בני המשפחה, המורישים והיורשים ואף בני זוגם, ככל וישנם. לא פעם, אפילו העשירים ביותר יכולים להתקשות לדון בעניינים פיננסיים. הסיבה העיקרית להימנעות מלדון בנושאים אלו היא שהם מרגישים שזה לא מנומס וכמובן עלול לייצר אי נעימות, חשיפת עמדות ורגשות של הוצגו קודם לדור הבא ובכך אף קרע משפחתי.
מאיר אנשל רוטשילד, מייסד שושלת רוטשילד, לימד את בניו, שהמשיכו את דרכו, כי החוזקה הגדולה ביותר שלהם היא הסולידריות המשפחתית, ושמירה על קשרים משפחתיים הדוקים. שני הערכים שיכולים לאפשר מעבר חלק של העושר הם שקיפות ואחדות משפחתית. מלבד ערכים אלו, ניסחנו כאן כמה כללי אצבע להעברת הון בין דורות, שיכולים לשמש גם משפחות שאינן בעלי הון עתק.
לערב את הדור הצעיר בעניינים הפיננסיים כבר בשלב מוקדם יחסית בחייהם – חשוב לוודא כי התכנון המשפחתי לגבי ניהול ההון משלב גם את דעותיהם של הדור הצעיר. לא פעם, משפחות חוששות שהדור הצעיר אינו מוכן לקחת לידיו את המושכות של העסק המשפחתי, אבל שילוב הדורות הבאים בניהול העושר או בניהול העסק מוקדם יחסית בחייהם יכול לסייע להם ללמוד את הנושא, לקחת אחריות ולהיות מעורבים.
לאפשר לדורות הבאים לקבל החלטות עסקיות - בהמשך לכלל הקודם, חשוב לתת לדור הצעיר לקבל החלטות, גם אם זה אומר שהן יובילו לטעות ואף להפסד, בהנחה שהעסק יכול לספוג זאת. הרווח מכשלון הוא לעיתים כפול ומכופל מתחושת הצלחה מבויימת. עלינו לזכור כי הקידמה נמצאת עם הדור הצעיר ולא פעם, אלו מכניסים רוח חדשה שמעבר לשמירה על הקיים, יודעת להצעיד את העסק המשפחתי קדימה ולהתאימו למציאות ולטכנולוגיה הקיימת והעתידה לבוא.
חינוך פיננסי ושיח פתוח - כיום, המיליארדרים החדשים צוברים לעיתים יותר עושר דרך ירושה, מאשר דרך הפעילות העסקית שלהם. הורים רבים להוטים להימנע מלגדל 'ילד מפונק' שאינו מעריך את ערך הכסף, ולכן, כדי לעודד ילדים להיות עצמאיים ולהגיע להישגים בעצמם, חיוני לחנך אותם מגיל צעיר לגבי כסף. על הדור המבוגר להבהיר לדור הצעיר כי עושר יכול לפתוח דלתות רבות, אבל כסף לא בהכרח מוביל לחיים מספקים. הדור המבוגר צריך לנווט בקפידה את המורכבויות הללו באמצעות הכנה, ייעוץ ושיחות כנות בנושא. שיחות ברורות, פתוחות וכנות על ירושה יכולות להפחית חיכוכים ואי ודאות. ניתן ואף מוצע להשתמש בבעלי מקצוע שילוו את התהליך, בנקאים, משרדי פמילי אופיס, רואי חשבון, עורכי דין וכדומה אשר יסייעו בהכשרה הפיננסית של שני הדורות ולבטח הצעיר יותר, זה שגדל לתוך העושר.
מטרה מאחדת - גם לדור הצעיר קשה למצוא תחושה של הגשמה ותכלית בתוך התפיסה הכללית שעושר שווה אוטומטית להצלחה. ישנן משפחות שמחליטות לנהל את הונן כך שילדיהן יוכלו לקבל חלק ממנו רק אם הם יהיו פעילים עסקית. מדובר בהחלטה מורכבת מאחר ודור ההמשך לא תמיד מתחבר לעסקי המשפחה ולכן, מומלץ לבחור ביחד מטרה מאחדת שמקרבת את המשפחה ומייצגת ערכים שהמשפחה דואגת להם.
תכנון והערכה מחדש - כדי להעביר הון ביעילות בין דורות, צריך לגבש תוכנית ולהעריך אותה מחדש מדי פעם. כאשר למשפחות נוח לדבר על העושר שלהן, עליהן להתחיל לדון כיצד לשמר אותו. ניהול הון לקוי וחוסר הבנה לגבי כסף עלולים כמובן לגרום להפסדים. משפחות משתמשות לעתים קרובות בנאמנויות, בחברות או במבנים דומים כדי לארגן את כספיהן, וניתן לראות את המבנים הללו כעסק המשפחתי. נאמנות היא כלי משפטי מורכב ואף מרתיע ולכן נדרש להתייעץ עם אנשי מקצוע שידעו למצות את המבנה המשפטי והמיסוי שיש בנאמנות ונוסף את הגמישות שהיא מאפשרת למוריש לנהל את עזבונו לאחר לכתו ולפי רצונו.
לסיכום, העברת הון או עסק משפחתי לדור הצעיר היא תהליך רגיש ומורכב, המשלב אתגרים רגשיים, עסקיים ומשפטיים. היא דורשת שקיפות, תכנון קפדני, ושיח פתוח בין כל בני המשפחה. באמצעות ערכים כמו סולידריות משפחתית, חינוך פיננסי ומטרה משותפת, ניתן להפוך את התהליך להזדמנות לחיזוק הקשרים המשפחתיים ולבניית עתיד יציב. התייעצות עם אנשי מקצוע ושילוב הדור הצעיר בהחלטות מהווה מפתח להצלחת המעבר ושמירה על ההון לאורך דורות.