גם בכירות סובלות- תרופה חדשה לטיפול בגלי חום
גם בכירות סובלות- תרופה חדשה לטיפול בגלי חום
מנופאוזה, גיל המעבר. נשים רבות מדי עדיין מתביישות לדבר עליה ובעיקר נשות קריירה, שגלי החום והזעות הלילה פוגמות בתפקודן במהלך יום העבודה. תרופה חדשה נכנסה לשימוש ומהווה פתרון לסימפטומים המרכזיים. ד"ר רונית אלמוג, רופאת נשים בכירה בבי"ח ליס לנשים ויולדות איכילוב, על הטיפולים, מדיניות תומכת מנופאוזה במקומות עבודה והתרופה הייחודית בחזית הטיפול בתופעות גיל המעבר
מנופאוזה, גיל המעבר בקרב נשים. המונח מוכר, פחות או יותר. אנחנו יודעים שזה נפוץ מאוד, פוגע משמעותית באיכות החיים ובתפקוד היומי, אבל יחסית להיקף התופעה – זה לא ממש נושא שנמצא בחזית הרפואה המודרנית. למה? במילה אחת – בושה. "נשים מתביישות להרחיב על הסימפטומים שהן סובלות מהן", מספרת ד"ר רונית אלמוג, רופאת נשים בכירה במרכז הרפואי ע"ש סוראסקי בבית החולים ליס לנשים ויולדות באיכילוב ובעלת שתי מרפאות לטיפול ברפואת נשים. "בשנים האחרונות, התרחב קצת השיח בנושא, אבל עדיין לא מרבים לדבר עליו. אולי בגלל שזה נחשב נושא פחות 'מושך' ואולי כיוון שחלק מהנשים מעדיפות לחיות עם מר גורלן למרות הפגיעה באיכות החיים, או אינן מודעות לפתרונות הקיימים. זה פוגע בנשים מכל הסקטורים. גם נשות קריירה סובלות מגלי חום ומשלמות על כך מחיר בתפקוד היומי״.
השפעה ממושכת על איכות החיים
העובדה שמנופאוזה נחשבת עדיין ״טאבו״ לא רק בקרב נשים אלא בקרב חברות וארגונים, באה לידי ביטוי, בין השאר, בהתייחסות של מדינות מערביות מובילות לשוויוניות מגדרית באמצעות מדיניות תומכת מנופאוזה. מחקרים הראו, כי 45 אחוז מהנשים בגיל המעבר דיווחו על תסמינים קשים ומכאן גם נטייה להפחית את שעות העבודה, להיעדר מהמשרד ובמקרים קיצוניים אף לפרוש מהעבודה. מנהלים רבים וגם מנהלות עדיין לא נוטים לייחס לנושא חשיבות במסגרת העבודה ובקרב מומחי בריאות תעסוקתית, ישנה הסכמה כי יש לכלול את הנושא במדיניות רווחה בארגונים ולקדם רגולציה הכוללת איסור הפליית נשים או פיטורי נשים הסובלות מתופעות מנופאוזה.
״חייבים לזכור שתוחלת החיים של נשים היא כיום 84 וגיל המנופאוזה הממוצע הוא 51, כך שמדובר בהרבה מדי שנים לחיות לצד תסמינים מטרידים. אין סיבה להעביר שליש חיים עם תופעות גיל המעבר. היום כבר יודעים שגלי חום נמשכים בממוצע כ- 7 שנים. גלי חום הם התסמין השכיח ביותר במנופאוזה והם פוגעים מאוד באיכות החיים, מאחר שהם גורמים לשינה לא סדירה ומכאן לפגיעה בתפקוד היומיומי,אך לא רק גלי חום אלא תסמינים נוספים כגון דכדוך, ירידה בחיוניות, ירידה בחשק המיני וכן השפעה על בריאות הלב ודילדול במסת העצם", אומרת ד"ר אלמוג.
טיפול הורמונלי נחשב ליעיל בהתמודדות עם התסמינים. מה קורה עם נשים שאינן יכולות לקבל הורמונים או מעדיפות טיפולים שאינם כרוכים בנטילת הורמונים?
"הטיפול ההורמונלי נחשב עי כל ניירות העמדה בחול ובארץ כטיפול היעיל והטוב ביותר בתסמיני גיל המעבר, אבל יש לא מעט נשים שמסיבות רפואיות לא יכולות לקחת הורמונים, כמו למשל נשים שלקו בסרטן השד, אחרות שסובלות מקרישיות יתר וכן כאלו שלא מעוניינות בקבלת טיפול הורמונלי. לנשים האלה, יש כמה אופציות טיפוליות, בניהן תרופה ממקור צמחי (מצמח המכונה קוהוש שחור) שנחשבת יעילה ובטוחה ועכשיו גם תרופה חדשה ממקור לא צמחי, לא הורמונלית וראשונה מסוגה, שאושרה באחרונה לשימוש על ידי משרד הבריאות האירופי, האמריקני וכעת גם הישראלי.
התרופה נותנת מקום לאופטימיות, מאחר שהיא נמצאה במחקרים יעילה ביותר ובעיקר מהירה, משפיעה בתוך כמה ימים בודדים על הסימפטומים המובילים, גלי חום והזעות לילה, ואין לה כמעט תופעות לוואי. התרופה עובדת באופן ממוקד על ויסות מקור החום במוח ומכאן יעילותה. התרופות הללו תקלנה על גלי חום אך כיוון שאינן מכילות הורמונים לא יפתרו תלונות כגון יובש נרתיקי ולכן ניתן להוסיף להן גם אסטרוגן מקומי לנרתיק, אין להן את היתרונות שיש לטיפול הורמונלי בשמירה על הבריאות הלב והעצם, אך נותנות פתרון למי שלא תוכל לקבל טיפול הורמונלי.
כמו שאנחנו בוחרות את הבגד או התפקיד שמתאים במיוחד עבורנו, כך גם ניתן ואף רצוי להתאים אישית את הטיפול בתופעות גיל המעבר לכל אחת מהנשים, לשפר את איכות חייהן ולמקסם את תרומתן לשוק העבודה ובכלל".
השורה התחתונה היא שנשים לא צריכות לסבול במהלך השנים הארוכות של מנופאוזה ותופעות הלוואי המכבידות שלה. היום, יותר מתמיד, מגוון אפשרויות הטיפול מתרחב ולכן נותן מענה בצורה יעילה ומתאימה יותר בכדי להקל על מגוון רחב יותר של נשים בגיל המעבר הסובלות מגלי חום ולשפר את איכות חייהן בצורה משמעותית. והכי חשוב – לא להתבייש ולדבר על התופעות. חשוב לפנות לרופא המטפל ולברר לגבי הטיפול המתאים ביותר עבורך.