החוקרים והמדענים שמחזקים את הביטחון התזונתי של ישראל
החוקרים והמדענים שמחזקים את הביטחון התזונתי של ישראל
קפצנו לבקר בחוות אהרונסון, מרכז החדשנות והפיתוח של קבוצת חיפה, שם מפתחים טכנולוגיות חקלאיות מתקדמות שמחזקות את הביטחון התזונתי של ישראל ושאר מדינות העולם.
אחד הנושאים שעלו לסדר היום מאז אירועי ה-7 באוקטובר הוא הביטחון התזונתי של מדינת ישראל. נשאלת השאלה האם המדינה שלנו מסוגלת לדאוג באופן עצמאי לצרכי האוכלוסייה שלה מבחינת פירות וירקות, ללא תלות במדינות אחרות.
הגוף שמספק מענה טכנולוגי בנושא זה הוא חוות אהרונסון, מרכז הפיתוח והחדשנות של קבוצת חיפה, העוסק במחקר ופיתוח חקלאי.
במהלך הסיור אנו מתלווים לגד שחר, אגרונום ראשי ומנהל הידע בקבוצת חיפה, שמסביר לנו על מערכות הגידול המיושמות בחממה. כאן הם מיישמים גישה הוליסטית המתמקדת בשיפור ההזנה המדייקת של צמחים, המשלבת מוצרים ויישומים טכנולוגיים שביניהם מקשרת שכבת מוניטורים ובקרת דישון מתקדמת. שחר גם מדגים סורק 3D נייד שמצלם ומנתח את מגמת ההתפתחות של הצמחים.
בהמשך ביקורנו גיא שבתאי, אגרונום מחקר ופיתוח בקבוצת חיפה, מדגים מערכת חדשנית המחקה תנאי גידול חיצוניים, עם מנורות המחליפות את אור השמש, וגידול ורטיקלי שמאפשר להוציא יבול רב ליחידת שטח קטנה. הגידול מתבצע בשיטה הידרופונית כשהצמחים לא אוחזי קרקע והדשנים מומסים במים, תוך שימוש חוזר ב-Co2 שמיישם כלכלה מעגלית ברת-קיימא.
בחווה מפתחים כלים דיגיטליים מבוססי תוכנה ואפליקציות, ביניהן CROPTUNE שמסוגלת באמצעות סמארטפון לספק בזמן אמת חיווי של רמת הנוטריינטים בצמח תוך שימוש בטכנולוגיית AI. עבור החקלאי זה חוסך זמן יקר כי הוא כבר לא צריך להמתין שבועות לתוצאות מעבדה.
לסיום אנו מגיעים למטע אבוקדו בו מודגמים מוצרי דשן בשחרור מבוקר. אלו עובדים בשיטת ONE SHOT, שמים דשן פעם אחת במהלך השנה, והוא משתחרר בצורה מדורגת בהתאם לסוג הגידול ומבטיח אספקה רציפה של הדשן.
מוטי לוין, מנכ"ל קבוצת חיפה מציין כי הרוח המובילה את החווה הוא אהרון אהרונסון ז"ל שהיה אגרונום פורץ דרך וגילה את הגנום של אם החיטה. כיום, חוות אהרונסון מובילה גילויים ופיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך בחקלאות, כשהיא שמה במוקד את נושא הביטחון התזונתי. לדבריו, בעתיד ישראל לא תהיה תלויה באירועים גלובליים וגאו-פוליטיים ואפילו לא תאלץ להמשיך לייבא עגבניות מטורקיה.