דוני לייף: סטארט-אפ ישראלי מציג פתרון חדשני למניעת קרעים בלידה, בשיתוף קופ"ח כללית - הזדמנות מצוינת להשקיע בבריאות הנשים
דוני לייף: סטארט-אפ ישראלי מציג פתרון חדשני למניעת קרעים בלידה, בשיתוף קופ"ח כללית - הזדמנות מצוינת להשקיע בבריאות הנשים
בעיית הקרעים בלידה טרם זכתה לפתרון מונע אפקטיבי, אך כעת, המדבקה הרפואית מבית דוני לייף באה לשנות את המציאות. המדבקה מכוונת להיכנס לכל חדר לידה בעולם ולהפוך לחלק בלתי נפרד מחוויית הלידה הבטוחה. שוחחנו עם פרופ' אסנת ולפיש, מנהלת בית החולים לנשים ע"ש הלן שניידר בבילינסון ויו"ר הוועדה המייעצת של דוני לייף, ועם גב' מיכל גרוסבלד, מנכ"לית החברה וממציאת המדבקה, על הצורך האדיר לכל יולדת, הייחודיות שבמדבקה והיתכנות לשנות חייהן של יולדות רבות
חוויית הלידה נחשבת לרגע מרגש ובלתי נשכח לזוג ההורים הצעיר, אך היא טומנת בחובה גם סיכונים פיזיים לא מעטים עבור היולדת. אחת התופעות הנפוצות ביותר היא קרעים בפרינאום, העלולים להופיע בזמן הלידה. מדובר בתופעה כואבת שפוגעת באיכות חייהן של נשים לאחר הלידה, לעיתים אף נכות וטיפול מתמשך לאורך זמן.
"קרעים בלידה נפוצים מאוד, ובעיקר בלידה ראשונה, בה הנתון עומד על 80% מהיולדות אשר חוות קרעים בדרגה כלשהי," אומרת פרופ' אסנת ולפיש, מנהלת בית החולים לנשים ע"ש הלן שניידר בבילינסון ויו"ר הוועדה המייעצת של דוני לייף. "עם זאת, עדיין לא נמצא פתרון שיכול להבטיח לאישה שמבנה הפרינאום שלה יישאר שלם בזמן הלידה. נשים רבות נאלצות להתמודד עם קרעים שמשפיעים על חייהן ועל השגרה היומיומית שלהן," מוסיפה פרופ' ולפיש.
כמי שמלווה נשים ומטפלת בהן לאורך שנים, פרופ' ולפיש חוקרת את נושא הקרעים בלידה והדרכים האפשריות לצמצם את הנזק שהם גורמים. "לאורך הקריירה שלי תמיד היה לי חשוב לחקור כיצד אנחנו יכולים לספק חוויית לידה בטוחה יותר, כזו שתשמור גם על הגוף של היולדת וגם על הנפש שלה. ועדיין, גם עם כל הטכניקות והאמצעים שעומדים לרשותנו בחדרי הלידה, ישנן הרבה מאוד נשים שסובלות מהתופעה, החל מקרעים קלים של רירית הנרתיק בלבד ועד לקרעים מתקדמים ונרחבים שמערבים את פי הטבעת ורירית הרקטום" היא אומרת. בשנים האחרונות התפתחו מחקרים שונים בתחום הפיזיולוגיה של הפרינאום והמניעה של קרעים, "אולם עד כה לא נמצא פתרון שנכנס לשימוש בחדרי הלידה כמו המדבקה של דוני לייף".
הסיפור שמאחורי מדבקת דוני: חזון שנולד מהשטח
אחת מהנשים שנלחמו במטרה לשנות את המציאות העגומה הזו היא מיכל גרוסבלד, אחות מיילדת בבית החולים בילינסון, עם 35 שנות ניסיון ויותר מ-3,000 לידות מאחוריה, לצד ותק של 25 שנים בתור יועצת הנקה. במסגרת עבודתה בבתי חולים ובחדרי לידה נחשפה גרוסבלד מקרוב לסבלן של נשים שחוו קרעים חמורים, בדרגה 3 ואף 4, שנוצרו בלידה. "אני מגיעה כמיילדת ותיקה אחרי לידה ושומעת את הסיפורים האישיים של נשים שעברו קרעים קשים, ורואה איך זה משפיע על כל תחום בחיים שלהן," היא מספרת.
מעבר להשפעה הפיזית הקשה לאחר קרעים נרחבים – כאב, תפרים ואפילו תופעות כמו דליפת צואה – גרוסבלד נחשפה גם לפגיעה במעמד החברתי של נשים בעקבות הפגיעה בפרינאום. "כשפגשתי נשים חרדיות, שמעתי שהמעמד החברתי שלהן נפגע. אצלן, להביא ילדים זו מצווה חברתית מרכזית, וכשהן נאלצות לעבור ניתוחים קיסריים בעקבות הקרעים הקשים, הדבר עלול להגביל אותן במספר הילדים שהן יכולות ללדת," היא מתארת. לדבריה, נשים אלה סובלות מתחושות בושה, דימוי עצמי ירוד ומריחוק חברתי. "הפגיעה בפרינאום עלולה להשפיע על החיים של הנשים האלו למשך שנים רבות," אומרת גרוסבלד. "ראיינתי נשים בארץ ובחו"ל, והמצוקות שלהן אוניברסליות, חוצות מגזרים, גילאים ונסיבות חיים".
כך נולד הפיתוח: שילוב של טכנולוגיה, מחקר וניסיון בשטח
גרוסבלד חיפשה פתרון יעיל ומונע עבור היולדות ויאפשר להן ללדת מבלי לסבול מנזקים ארוכי טווח. "התחלתי לחקור על הנושא ולקרוא מאמרים מקצועיים מתחומי הפרוקטולוגיה, האורולוגיה ופיזיותרפיה של רצפת האגן. המטרה הייתה להבין את הגורמים לנזק ואיך אפשר למנוע אותו," היא מספרת. אחת התובנות המשמעותיות שעלו מהמחקר היא שלחימום, תמיכה והרטבה של אזור הפרינאום יש השפעה חיובית משמעותית. גרוסבלד גילתה שמחקרים משבדיה מצאו כי טיפול מסוג זה יכול להוריד את שכיחות הקרעים בדרגות מתקדמות, 3-4, מ-7% ל-2.5% בלבד.
בעקבות הידע הזה, גרוסבלד פיתחה את המדבקה הרפואית דוני – מוצר חדשני המורכב משלוש שכבות, שכל אחת מהן מבצעת פעולה שונה במטרה להגן על הפרינאום. המדבקה היא חיצונית, נוחה לשימוש, אינה פולשנית ואינה נכנסת לנרתיק. "היתרון של המדבקה הוא שהיא פשוטה להדבקה ולהסרה, אינה גורמת נזק, ויכולה לשפר את איכות חייה של היולדת," מסבירה גרוסבלד.
מדבקת דוני - מהפכת FemTech בשיתוף קופת חולים כללית
מדבקת דוני זכתה לשיתוף פעולה מצד קופת חולים כללית, שנכנסה כשותפה בסטארט-אפ מתוך חזון להפחית את שיעור הקרעים בפרינאום בבתי החולים שבניהולה. "מבחינתנו, אנחנו רואים את דוני כחלק בלתי נפרד מהטיפול שתוכל לקבל כל יולדת בחדר הלידה," אומרת גרוסבלד. כל אישה תוכל להיעזר במדבקה כדי להפחית את הסיכון לפגיעה פיזית חמורה בלידה ולהחזיר לעצמה את הביטחון, בידיעה שהיא בידיים טובות".
כיום, החברה מחפשת משקיעים שיוכלו לעזור בהכנת אבטיפוס ומימון מחקר קליני, שיוכיח את יעילות המדבקה ואת תרומתה למניעת קרעים בלידה. פרופ' ולפיש מציינת ש"יש כאן פוטנציאל אדיר לשפר את איכות חייהן של נשים רבות ולהקל על יולדות בכל העולם."
"כמו אפידורל, כל יולדת תרצה את המדבקה ובתי החולים יציעו אותה": החזון הוא להנגיש את מדבקה הרפואית דוני לכל יולדת בעולם
"נכון להיום, יש כ-188,000 לידות בשנה בישראל, ואם המדבקה תצליח להפחית את הסיכון לקרעים, ההשפעה תהיה עצומה". חזונה של גרוסבלד הוא שמדבקת דוני תיכנס לשימוש נפוץ בחדרי לידה בישראל ובעולם כולו. "אנחנו רואים במוצר הזה את הפוטנציאל אדיר ועסקי לצד הקלה ומניעה של קרע של נשים בלידה הראשונה שלהן, אך גם בלידות חוזרות," מסבירה פרופ' ולפיש. להערכתה, מדובר בפיתוח שיכול להתקבל כחלק משגרה בחדרי הלידה, בדומה לאפידורל שהפך לסטנדרט, מתוך שאיפה להנגיש פתרון זה לכל יולדת. "הפשטות והיעילות של המדבקה יכולה להפוך אותה לסטנדרט טיפולי, ולהפוך את חוויית הלידה לבטוחה ורגועה יותר עבור כל אישה," היא מציינת.
קריאה למשקיעים: זה הזמן להשקיע בעתיד טוב יותר ליולדות בישראל
בינתיים, הסטארט-אפ מחפש משקיעים שיאפשרו להרחיב את הפיתוח, ליצור אבטיפוס, לבצע מחקרים קליניים שיאשרו את התועלת שבמוצר ולצאת לשוק תוך 18-24 חודשים. גרוסבלד מסכמת ואומרת כי "לאורך כל הדרך חיפשתי פתרון אמיתי שישמור על היולדת ויאפשר לה להיכנס לתפקיד האימהי ללא נזקים פיזיים קשים וללא פחדים. עכשיו אנחנו רק מחפשים את התמיכה שתאפשר לנו להפוך את החזון הזה למציאות."