סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש

האם המדינה מעודדת את היזמים או את רוכשי הדירות?

מדוע רבים מהמכרזים באזורי הפריפריה אינם מצליחים? האם המדינה מעדיפה לעודד את היזמים ובדרך מזניחה את הזוגות הצעירים שבינתיים לא רוכשים דירות? על כך ועוד מפרט בהרחבה עו"ד רמי כהן גבורה, מומחה במקרקעין, תמ"א 38 ופינוי בינוי.

עו"ד רמי כהן גבורה, מומחה במקרקעין, תמ"א 38 ופינוי בינוי

על אף ניסיונות המנהל להוציא מכרזים גדולים באזורי הפריפריה בדרום וצפון הארץ, אנו רואים שהרבה מכרזים לא מצליחים. הסיבה העיקרית, כך לדברי עו"ד רמי כהן גבורה, מומחה במקרקעין, תמ"א 38 ופינוי בינוי, היא שהיזמים לא מוצאים בפרויקטים אלו כדאיות כלכלית. גם במכרזים שמצליחים יזמים טוענים שהם לא מגיעים לרווחיות מספקת, מה שלעיתים בא על חשבון סטנדרט הבניה או שטח הנכס.
כרגע, כך נראה לפחות, המדינה מעדיפה לעודד את היזמים מאשר את רוכשי הדירות. כהן טוען כי על מנת להניע יותר יזמים להיכנס למכרזים ולקדם פרויקטים, המדינה צריכה לעשות תחשיב משתלם יותר עבור היזמים.
מצד שני, אנו צפויים בעוד כמה שנים לעשרות אלפי דירות חדשות באזורי הפריפריה – לכן חשוב לבחון את הצד של רוכשי הדירות, שבינתיים לא ממהרים להעתיק מגוריהם ולרכוש דירה באזורים מרוחקים אלו. כיצד בכל זאת המדינה יכולה לעודד מגורים בפריפריה?
כהן אומר שזה תלוי בהשקעה ופיתוח בפריפריה. יש לדאוג לתחבורה ראויה, להגביר את תדירות קווי הרכבת, להשקיע במוסדות חינוך ובהתפתחות תעסוקתית. במקביל, הוא מציע שהמדינה תיתן ערבות ל-90% משכנתה (ולא ל-78% כמו שמקבלים היום זוג צעיר בדירה ראשונה). באופן כזה, אם מחיר דירה ממוצעת באזור הדרום עומד על כ-2 מיליון ש"ח, זוגות יוכלו להשיג 200 אלף שקלים ואת השאר במשכנתה, ובהחלט מדובר בפתרון יעיל בהרבה מדיור למשתכן והגרלות למיניהן.
בכתבה שלפניכם נעסוק בהרחבה בנושא מכרזים ועידוד ההתחדשות העירונית בפריפריה – לחצו לצפייה.