סגור
ניוז רום גג חדשדסקטופ

התנגדות לביצוע שטר - התגוננות מול אוחז כשורה וקביעת הסמכות מקומית לדיון בהתנגדות

בקשה לביצוע שטר בהוצאה לפועל היא האפשרות המשפטית היחידה העומדת בפני אוחז בשטר חוב אשר מסיבות כאלה ואחרות לא כובד על ידי מושך השטר.

עם הגשת הבקשה לביצוע שטר בלשכת הוצאה לפועל, למושך השטר החייב, ישנה אפשרות לעלות טענות הגנה שונות במסגרת התנגדות לביצוע שטר אשר תוגש על ידיו במסגרת 30 הימים ממועד קבלת האזהרה.
במסגרת התנגדות לביצוע שטר טענות הגנה, יכול מושך השטר לעלות טענות שונות ומגוונת אשר מטרתן למנוע מהאוחז בשטר החוב לפרוע אותו או לפתוח בגביית החוב במסגרת הכלים המשפטיים העומדים לרשותו בלשכת הוצאה לפועל. במאמר זה אנו נתמקד ונדון בטענת הגנה אשר יכולה לעלות במסגרת התנגדות לביצוע שטר בלשכת הוצאה לפועל והיא טענה כי מושך השטר לא קיבל תמורה כלשהי עבור שטר החוב ולכן לא ניתן לכפות עליו לשלם את ערכו של השטר.
1 צפייה בגלריה
אוחז כשורה בשטר חוב, מיהו?
אוחז כשורה בשטר חוב, מיהו?
אוחז כשורה בשטר חוב, מיהו?
(FREEPIK)
אוחז כשורה בשטר חוב, מיהו?
על מנת שניתן יהיה להבין טוב יותר כיצד יכול מושך השטר להתגונן במסגרת התנגדות לביצוע שטר נגד שטר חוב המוחזק בידי אוחז כשורה יש להבין מיהו אוחז כשורה ומהם התנאים לקיום הגדרה משפטית זו.
סעיף 28(א) לפקודות השטרות מגדיר ומציין זוכה האוחז כשורה בשטר חוב בהתקיים התנאים הבאים:
1. אוחז בשטר החוב נטלו כשהוא שלם ותקין לפי מראהו. על פניו במידה ושטר החוב שלם ותקין תנאי זה מתמלא.
2. נעשה אוחז השטר לפני שעבר זמנו, ולא היתה לו כל ידיעה שהשטר חולל לפני כן, אם אמנם חולל. האוחז בשטר קיבל את השטר לידיו טרם מועד פרעונו והוא לא היה מודע לעובדה כי בפרק זמן זה חולל השטר.
3. נטל את השטר בתום לב ובעד ערך ובשעה שסיחרו לו את השטר לא היתה לו כל ידיעה שזכות קנינו של המסחר פגומה. נקיון כפיים של האוחז בשטר החוב גם הוא פרמטר הנבדק בשעה שתיבחן הגדרתו כאוחז כשורה בשטר החוב.
היה והאוחז בשטר החוב יוכיח בבית משפט כי עמד בתנאים הקבועים בסעיף 28(א) לפקודה יוכל הוא ליהנות מחסינות החוק.
שטר החוב הקיים בידי הזוכה ניטל תמורת ערך
אחד מאבני היסוד של הגדרת אוחז כשורה היא כי האוחז בשטר החוב קיבל תמורה כלשהי עבור השטר. סעיף 26 לפקודת השטרות מגדיר וקובע את ערך התמורה עבור שטר החוב באופן הבא:
"תמורה בת-ערך לשטר יכול שתהא:
• כל תמורה המספקת כדי להעמיד התקשרות פשוטה.
• חוב קודם או חבות קודמת; ודינם כדין תמורה בת-ערך בין שהשטר הוא בר-פרעון עם דרישה ובין שהוא בר-פרעון בזמן עתיד".
יוצא אפוא כי ערכה של תמורה בגין מסירת שטר חוב יכולה להיות כל דבר ועניין המקים התקשרות פשוטה בין הצדדים או לחילופין חובות קודמים בעלי ערך הקיימים בין הצדדים. ככל ומושך השטר מעלה טענה כי לא קיבל תמורה כלשהי בגין שטר החוב, על האוחז בשטר להראות כי ביצע את העסקה בהתאם להוראות סעיף 26 לפקודה והעביר לידי החייב תמורה ערכית בסיסית המקימה התקשרות.
מהו הרף המשפטי לתמורה בעל ערך?
לכאורה על פי הוראות פקודת השטרות נראה כי די בחתימה על גבי שטר החוב כדי להצביע על מתן תמורה ערכית עבור שטר החוב. סעיף 29 לפקודה מציין ואומר כי "כל צד שחתימתו מצויה על השטר, חזקה לכאורה שנעשה צד לו בעד ערך". במילים פשוטות, נראה כי די בכך שהאוחז בשטר יוכיח כי מושך השטר חתם על שטר החוב על מנת שיוכל לעבור את מבחן מתן התמורה עבור השטר.
מאידך, עניין ערך התמורה אשר צריך להינתן עבור משיכת שטר חוב נדון לא אחת בפסיקה ונקבע כי זוכה אינו יכול לאחוז כשורה בשטר חוב אלא אם נתן עבורו ערך ממשי. לעניין הוכחת מסירת התמורה על התובע להצביע ולהראות כי נתן עבור השטר תמורה בעלת פרופורציה לסכום השטר הנקוב בו.
טענת הגנה של אי קבלת תמורה עבור שטר החוב עלולה להתקבל על ידי החייב במסגרת התנגדות לביצוע שטר כל עוד לא יצליח האוחז בשטר להראות כי ניתנה תמורה פרופורציונלית עבור השטר. טענת הגנה זו קיבלה ביטוי ממשי בפסיקה ובספרות ונקבע כי על האוחז בשטר לתת תמורה עבור השטר בפועל ולא ניתן להסתפק בתמורה עתידית. כמו כן, על התמורה להיות בערך פרופורציונלי לסכום שטר החוב ושתשקף את ערכו הריאלי.
היכן תדון ההתנגדות לביצוע שטר?
עם הגשת ההתנגדות לביצוע שטר בלשכת הוצאה לפועל, יעביר ראש הלשכה את ההתנגדות ויתר המסמכים הרלוונטיים לבית משפט המוסמך לדון בתביעה לפי שוויה וערכה. את ההתנגדות לביצוע שטר על החייב להגיש בלשכת הוצאה לפועל בה הוגשה ההתנגדות ללא קשר לכללי סמכות מקומית הקבועים בחוק.
יחד עם זאת, הסמכות המקומית הנתונה לבית משפט לדון בהתנגדות תהיה לבית המשפט בהתאם לתקנות סדר הדין האזרחי (מקום מגורי החייב, מקום ביצוע העסקה וכו'). ככל והחייב סבור כי רשם ההוצאה לפועל העביר את הדיון בהתנגדות לבית משפט אשר אין בסמכותו לדון בה, רשאי הוא להגיש להגיש בקשת רשות ערעור על החלטת הרשם או לחילופין לטעון במסגרת הדיון בהתנגדות בבית המשפט אליו עבר הדיון לחוסר סמכות מקומית.
יוצא אפוא כי כאשר קמה ועולה במסגרת התנגדות לביצוע שטר טענות הגנה טענת העדר קבלת תמורה כלשהי בגין שטר החוב, על האוחז בשטר להראות כי אכן ניתנה תמורה כלשהי עבור השטר, תמורה שערכה פרופרציונלי לסכום הנקוב בו. טענת הגנה זו ככל ולא תופרך על ידי האחוז בשטר, יש בה כדי להביא בסופו של יום לקבלת ההתנגדות ודיון בבקשה לגופו של עניין.

זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות