האם עליית מחירי הדירות מבשרת התאוששות?
האם עליית מחירי הדירות מבשרת התאוששות?
בחודשים האחרונים נרשמה עלייה משמעותית בקצב עליית מחירי הדירות. האם זה באמת מעיד על התאוששות שוק הנדל"ן, או שמא אנו עומדים בפני בועה שעלולה להתפוצץ? פולי טטרו, מנכ"ל שותף - טופ קפיטל, מציג את עמדתו בנושא
נתוני משרד האוצר ובנק ישראל מראים גידול משמעותי בהיקף המשכנתאות, שהגיעו כבר להיקפים של 8 מיליארד ש"ח. כ-45% מהמשכנתאות הן בהיקפים גבוהים, תוך מינוף משמעותי. שיעור הריבית עלה משמעותית בשנתיים האחרונות, מה שמגדיל את הסיכון הענפי.
רוב העסקאות היום מבוצעות במקדמות נמוכות מצד הרוכשים, ואת יתרת הסכום כאשר מקבלים את הדירה. הקבלן, יחד עם בנק למשכנתאות, מממנים לרוכשים סוג של הלוואה לתקופת הבנייה, תוך נשיאת הריבית על ידי היזם.
מומחים מזהירים מפני משבר סאב פריים חדש, בדומה לזה שהתרחש בארה"ב בשנת 2008. גם שם, רוכשים רבים רכשו דירות על בסיס ספקולציה ומקדמות נמוכות. כאשר התרחש משבר כלכלי, רוכשים רבים לא יכלו לממש את הרכישה, והחזירו את הדירות ליזמים. הדירות חזרו לבנקים ונמכרו במחירים נמוכים, מה שהוביל למשבר עמוק בשוק הנדל"ן. טטרו מזהיר שייתכן שבעתיד, רוכשים רבים לא יוכלו לממש את רכישות הדירות עקב מיתון או רגרסיה כלכלית. הדירות יחזרו ליזמים, יעברו לבנקים ויימכרו במחירים נמוכים, מה שעלול להוביל למשבר דומה למשבר הסאב פריים.
במקביל, יזמים רבים מעטים את קצב הבנייה עקב מחסור בפועלים וחוסר ודאות בשוק. הדבר גורם להקטנת ההיצע וגורם לעליית מחירים נוספת.
טטרו צופה שהביקוש לנדל"ן יישאר יציב, בעוד ההיצע יקטן. הדבר עלול להוביל להתפרצות משמעותית של מחירים כלפי מעלה בטווח של שנה-שנתיים. עם זאת, גזרות כלכליות עתידיות, כתוצאה מהמלחמה, עלולות לפגוע בכושר הקנייה של האזרחים ובביקוש לנדל"ן. ייתכן שנראה רכישות נדל"ן פשרניות, עם פחות חדרים, והתחזקות הביקוש לנדל"ן בפריפריה.
רוצים לשמוע עוד על החשש מפני בועה שתתפוצץ? צפו בכתבה המלאה >>