דווקא עכשיו ודווקא בדרום ובצפון - חובה לפתח את התעשייה הישראלית המקומית
דווקא עכשיו ודווקא בדרום ובצפון - חובה לפתח את התעשייה הישראלית המקומית
על רקע האתגרים העומדים בפני ישראל, הצורך בפיתוח התעשייה המקומית הפך לחיוני מאי פעם. שאלנו את אסם כיצד מקדמים את התעשייה המתקדמת בדרום ובצפון, שם מרוכזת התעשייה הישראלית? ומדוע חשוב להשקיע בחינוך טכנולוגי עבור הדור הצעיר של שדרות, עוטף עזה והצפון?
המלחמה המתמשכת בדרום ובצפון הוביל לאתגרים ביטחוניים חסרי תקדים, שהשפיעו גם על פעילות התעשייה באזורים שהפכו לחזית בחודשים האחרונים, כמו מפעל אסם בשדרות.
למרות הקשיים העצומים, לא נרשמו חוסרים על המדפים לאורך כל תקופת המלחמה, הרבה בזכות תעשייה מקומית חזקה, שעובדיה נרתמו וחזרו לעבודה במהירות, גם באזורי עימות.
מהו התפקיד של המגזר העסקי בקידום תעשייה מתקדמת וחינוך טכנולוגי?
"ישראל חייבת תעשייה מקומית איתנה בדרום ובצפון, שתהווה עמוד תווך עבור המדינה כולה"
"ההתפתחויות של החודשים האחרונים מחזקות את הצורך של מדינת ישראל להיות מבוססת על תעשייה מקומית חזקה ואיתנה", אומר פני קימלמן, משנה למנכ"ל וסמנכ"ל משאבי אנוש של אסם. "הן מחזקות את הצורך האקוטי לבסס תעשייה מקומית חזקה, צומחת ותוססת, שתהווה עמוד תווך מרכזי בכלכלת ישראל, בשגרה ובתקופות מאתגרות".
מעבר לכך, אומר קימלמן, "אם מסתכלים על מפת התעשייה הישראלית, אפשר לראות בבירור שהיא ממוקדת ברובה באזור הדרום ועוטף עזה ובאזור הצפון. לכן, חיזוק התעשייה הוא גם מקור חוסן ליישובי העוטף והצפון מבחינת תעסוקה".
על רקע הפינוי של יישובים שלמים בצפון ובדרום, קימלמן מוסיף כי "כל תהליכי העידוד שמנסים להחזיר את האנשים לאזורים האלו - אם לא ישולבו בהם פיתוח של תעשייה מתקדמת וחקלאות מתקדמת שידאגו למקורות פרנסה - התהליך כולו יהיה לוקה בחסר".
הדרך לשמור על הדור הצעיר בענפי התעשייה – חינוך טכנולוגי
אבן הבוחן בחיזוק התעשייה המקומית נמצאת לפני הכל בקידום החינוך הטכנולוגיה, אומר קימלמן.
"מדובר בחינוך טכנולוגי מתקדם, בעיקר לתפקידים ומקצועות כמו מהנדסים, הנדסאים, טכנאים, מהנדסי תעשיה וניהול, כימיה, טכנולוגים של מזון, ועוד- כל מי שיכול לתרום לתעשייה מתקדמת".
בשנים האחרונות, "למרבה הצער, החינוך הטכנולוגיה לא קיבל את הדגשים הראויים", אומר קימלמן. "אם בעבר בישראל היה משקל רב לבתי ספר מקצועיים ששמו דגש על חינוך טכנולוגי, היום עיקר הדגש הוא בעולמות העיוניים ויש פחות הכשרה למקצועות טכנולוגיים, ולכן הנושא של חינוך טכנולוגי חייב להתקדם ולפתח".
"יש כאן דור שהציונות מפעמת בו"
על מנת להחזיר את יישובי עוטף עזה והצפון למצב בו היו לפני ה-7 באוקטובר, ואף לחזק אותם מעבר לכך, "יש צורך במהלך מתכלל שייתן מעטפת שלמה באמצעות חינוך טכנולוגי, השקעה בתעשייה", מדגיש קימלמן.
לדבריו, "כולם צריכים לשלב ידיים. המגזר התעשייתי צריך לתרום את חלקו ולקחת חלק פעיל בקהילה, דרך קידום השקעות בפריפריה, תרומות לקהילה, מלגות ועוד.
ההתגייסות למילואים, ההתנדבות של האוכלוסייה והערבות ההדדית הנפלאה שהראה עם ישראל בחודשים האחרונים, "מראה לנו שיש דור צעיר ונפלא בעם", אומר קימלמן. "הדור הצעיר הוכיח את עצמו מעל ומעבר לציפיות. הוא הראה יכולות מדהימות. יש כאן דור שהציונות מפעמת בו. עם סיוע של המגזר העסקי ושל המדינה, נוכל להקים וליצור חזון לתפארת ביישובי העוטף והצפון".
"בשנה כה מורכבת", אומר קימלמן, "אני גאה להיות חלק מקבוצה שהיקף ההשקעות שלה בפיתוח התעשייה בדרום הארץ ובצפונה מגיע לשיא חדש של מאות מיליוני שקלים חדשים- בהקמת מפעל טבעול חדש בדרום, הרחבת מפעל שדרות והמפעל של במבה והגדלת קווי ייצור ביקנעם. לצד הפיתוח התעשייתי, הקמנו את קרן אסם שדרות לחינוך טכנולוגי".
אסם הקימה קרן מיוחדת לתמיכה בתעשייה של שדרות - ושואפת לייצר תקווה לדור הצעיר
אסם נסטלה היא חלק בלתי נפרד מהעיר שדרות בעשורים האחרונים. מפעל העוגן של הקבוצה, שהוא המפעל הגדול ביותר של אסם בישראל, פועל בעיר כבר 40 שנה. "אחרי האירועים הקשים של ה-7 באוקטובר, ראינו את הגדולה של התושבים והעובדים, שחוו טראומות וראו מחבלים מסתובבים ברחובות העיר, וגילו חוסן מדהים כשחזרו לעבוד מספר ימים אחרי אותה שבת", מספר קימלמן. "הם עשו זאת מתוך הבנת החשיבות של המשך ייצור המזון למדינת ישראל, במיוחד מזון הנחשב חיוני".
על רקע האירועים האחרונים ומתוך כוונה להמשיך ולפתח את התעשייה באזור, הוקמה את קרן אסם שדרות, התומכת בחינוך טכנולוגי ופיתוח התעשייה בשדרות. הקרן פועלת בשיתוף עיריית שדרות ומוסדות אקדמיים, מתוך מטרה להנגיש השכלה טכנולוגית מתקדמת לקהילה המקומית וליצור הזדמנויות קריירה חדשות לתושבי העיר.
"המלחמה חיזקה את החיבור של אסם לשדרות, והקרן היא חלק בלתי נפרד מהתגובה שלנו למלחמה ולחשיבות המכרעת של פיתוח וחיזוק התעשייה המקומית", משתף קימלמן. "המטרה הראשית של הקרן היא קידום החינוך הטכנולוגי בשדרות, מתוך הבנה כי מדובר בעמוד תווך של החוסן של העיר". לדבריו, "חינוך רלוונטי לדור הצעיר נותן מסר של טיפוח ויצירת עתיד פרודוקטיבי וחדשני, שיאפשר לילדי שדרות להשתלב בתחומי תעסוקה מבוקשים בתעשייה".
"החזון הוא להפוך את שדרות לעמק הסיליקון של החינוך הטכנולוגי - ההשקעה של המדינה בתעשייה היא צו השעה"
החזון של אסם, משתף קימלמן, "הוא להפוך את שדרות לעמק הסיליקון של החינוך הטכנולוגיה והתעשייה המתקדמת, מה שימשוך לאזור תושבים חדשים עם רוח ציונית אמיתית. יחד עם השקעה של המדינה בחינוך וסיוע מהמגזר העסקי, אפשר וראוי לראות את התעשייה החזקה כחלק מהציונות והתקומה של מדינת ישראל. ההשקעה של המדינה בתעשייה היא צו השעה".
קימלמן מדגיש כי "אנחנו באסם משקיעים ונמשיך להשקיע במפעלים בפריפריה, אבל אם נפעל לבד, ההשפעה לא תהיה משמעותית מספיק".
בשורה התחתונה, מסכם קימלמן, "התעשייה היא מקור הפרנסה שנמצא בפריפריה, והיא זו שתוכל לספק לדור הצעיר עתיד. זו הדרך להביא את התושבים ליישובי העוטף והצפון, ובמיוחד את הצעירים. צריך לתת להם תקווה ומבט קדימה".