כיצד הפסיכולוגיה של ההשקעה משפיעה על מצב השוק?
כיצד הפסיכולוגיה של ההשקעה משפיעה על מצב השוק?
איך משפיעה הורדת הריבית של בנק ישראל והמצב הבטחוני על קבלת החלטות בקרב קונים, משקיעים ויזמים? אסף אונגר, סמנכ"ל ומנהל מחלקת מימון נדל"ן - הפניקס גמא, מלמד אותנו פרק בפסיכולוגיה של ההשקעות.
כולם יודעים שבבסיס ענף הנדל"ן נמצא ההיצע והביקוש. אבל דווקא בתקופות של חוסר וודאות מה שמכתיב את הטון של השוק הן הספקולציות סביב המגמות.
אסף אונגר, סמנכ"ל ומנהל מחלקת מימון נדל"ן - הפניקס גמא, מסביר מדוע בנק ישראל הוריד את הריבית – בחודש נובמבר 2023 ראינו ירידה במדד ב-0.3% והגיעו הודעות מעודדות מכיוון ארה"ב שגם שם הריבית צפויה לרדת. באותה הזדמנות בנק ישראל, שיש לו אינטרס להזיז את השוק כדי שלא ניכנס למיתון, אותת לממשלה שאם יביאו תקציב אחראי אזי הריבית תמשיך לרדת.
הוא מזכיר שבמשך 15 שנים היינו בריבית אפס ושוק הנדל"ן פרח. לטענתו, ברמה הפסיכולוגית
לא קיימת התאמה מוחלטת בין ירידת או עליית ריבית להתנהגות המשקיעים. זה בגלל שהשוק מתרגל מהר יחסית לריביות חדשות, ואנשים מנהלים את השקעותיהם לפי סביבת ריבית חדשה שמתאימה לרווחיות הפרויקטים שלהם.
מה לגבי השפעת המצב הבטחוני על קבלת החלטות? לפי אונגר, שנשמע אופטימי למדי, על סמך מלחמות קודמות בדרך כלל עם סיומן רואים התאוששות ופריחה מחדש של השוק. קיימים מקרים חריגים כמו במלחמת שלום הגליל שהממלשה לא התנהלה בחוכמה, מה שהוביל לאינפלציה של 400% שרק על ידי התנהלות זהירה הצליחו למתן אותה חזרה ל-3%. כך או כך, על משקיעים ויזמים לנהוג בזהירות יתרה, לוודא שכל פרויקט אכן רווחי, ולא להתפתות לעסקאות גבוליות.
רוצים ללמוד עוד על איך עובדת הפסיכולוגיה של ההשקעה, ולהפוך למשקיעים חכמים יותר? צפו בכתבה המרתקת שלפניכם.