סגור
מהפכת שבבי העתיד הפניית דף כתבה

״המטרה שלנו היא לשבור את המעבד״

תהליך הוולידציה של המעבד במחשב שלכם, שנועד לוודא שהמעבד עובד כמו שצריך וכמו שהוא תוכנן לעבוד, הוא מורכב ומתחיל עוד הרבה לפני שהוא מיוצר – בזמן השרטוט. השיא של התהליך מלווה בהתרגשות גדולה של מאות מהנדסים: ״כשהמעבד עושה פעם ראשונה אתחול עם Windows, הבניין רועד״

העובדה שהמעבד שנמצא במחשב שלכם עובד היא לא מובנת מאליה. ולא רק במחשב שלכם, גם במחשבים שמשמשים את הקופות בחנויות שאתם קונים בהן, בשרתים שדרכם אתם מפעילים כל אפליקציה בטלפון, ובשלל מוצרים אחרים.
במהלך שנה שלמה ועד רגע לפני שהמעבדים נשלחים לחנויות וללקוחות, הם עוברים תהליך מורכב אבל חשוב של ולידציה – בדיקת ביצועי המעבד אל מול תוכנות ההפעלה ושלל ממשקי המחשב, מוגנות מפני תוכנות זדוניות, צריכת האנרגיה ועוד פרמטרים חשמליים ותיפקודיים חשובים.
2 צפייה בגלריה
אלקנה אסולין, אינטל
אלקנה אסולין, אינטל
אלקנה אסולין, אינטל
(אינטל)
אנחנו לא מחפשים בעיות ייצור אומר אלקנה אסולין שמוביל כ-200 איש בקבוצת הוולידציה באינטל ישראל, לזה יש מומחי תוכן אחרים וטכנולוגיות עבודה שונות. אני מחפש בעיות בתכנון ובארכיטקטורה של המעבד, מה שרוב האנשים מכירים כ"באג". אם אני מוצא באג, אני מגיע לרזולוציה של הטרנזיסטור שבו קיימת הבעיה, באיזה מעגל לוגי לא מגיע מספיק מתח, או שיש זליגה גדולה מדי של מתח שפוגעת בביצועים וכדומה, וגם מגדיר דרכים לתקן או לעקוף את הבעיה".
מעורבים מהרגע הראשון
הארגון שאסולין מנהל נמצא בחיפה, יחד עם הקבוצות שאחראיות לארכיטקטורה ולתכנון של המעבדים וקרוב למפעל היצור. מה שמאפשר שיתופי פעולה הדוקים, יעילים ופוריים בין המהנדסים.
"אנחנו מעורבים בתהליך החל משלב הארכיטקטורה והתכנון, ואנחנו משלבים תכונות שמאפשרות לנו תצפית על מה שקורה בתוך המעבד ויכולת שליטה. יש לנו אפשרות לנטר תדרים, מתחים ופרמטרים רבים אחרים כולל ניטור זרימת המידע במעבד ממעגל חשמלי אחד לשני ומחוץ למעבד ולוודא ששום דבר לא משובש״, מסביר אסולין.
״זה מאפשר להיות 'כובע אדום', האקרים רעים של המערכת. המטרה שלנו היא לשבור את המעבד, פשוט כך. אנחנו כותבים תוכן ייעודי שהמטרה שלו לתפוס את הבעיות אם יש, וממש לחפור ולגלות מה עושה את הבעיה, ואז אנחנו הופכים ל'כובע לבן', האקרים טובים שמספקים את הפתרונות".
אחת הפעילויות שמבוצעות בתהליך הוולידציה היא הגדרת ובניית לוחות אם ייעודים לבדיקת המעבדים. מדובר בלוחות אם שמועברים אחר כך ליצרני OEM ו-ODM, שעל בסיסם החברות מתכננות את לוחות האם שלהן, בין אם מדובר במחשב נייד או שולחני.
2 צפייה בגלריה
צוות עובדים במעבדות הולידציה של אינטל חיפה
צוות עובדים במעבדות הולידציה של אינטל חיפה
צוות עובדים במעבדות הולידציה של אינטל חיפה
(אינטל ואוהד פאליק)
גאווה ישראלית
המעבדה של הוולידציה בחיפה מכילה מאות עמדות, כל עמדה היא בעצם מחשב עם מעבד הדור הבא, ומערך שלם של פתרונות בדיקה מתוחכמים המפותחים באינטל. בימים אלה אינטל מקימה מעבדה נוספת בירושלים שתכיל עמדות רבות נוספות. במסגרת מדיניות הגיוון של אינטל, למעבדה החדשה יגויסו עובדים ועובדות מהמגזר החרדי והערבי שגרים בעיר.
הקבוצה של אסולין אחראית לבדיקת המעבדים המפותחים על ידי הצוותים בישראל. ויש קבוצה דומה שעובדת בארצות הברית מול צוותי הפיתוח שם. זאת מתוך מגמה לייצר שיתופי פעולה יעילים.
"דור ה-12 של המעבדים הוא גאווה ישראלית", מזכיר אסולין. "הכול קרה כאן: מהתכנון דרך וולידציה ועד הייצור במפעל בקרית גת. Alder Lake הוא מוצר שמקצה לקצה תוכנן ויוצר כאן בישראל".
בין היתר, מומחי תוכן מהקבוצה של אסולין יוצאים למשימות חוץ. כמו ביקורים בטאיוואן על מנת לעזור ללקוחות של אינטל להאיץ את המוכנות של מחשבי העתיד שלהם לשוק.
מתרגש כל פעם חדש
בכל דור חדש של מעבדים, אינטל מייצרת מאות מיליוני מעבדים, בקבוצות ומשפחות שונות של מעבדי ה-Core. מתוכם, קבוצת הוולידציה חוקרת כמה אלפי יחידות בגרסאות שונות עד להבשלה והתאמה לסטנדרטים הגבוהים של האיכות של אינטל.
אסולין כבר שש שנים בתפקיד, וממשיך להתרגש מהעבודה שלו בכל יום מחדש. "בכל פעם שמעבד עושה פעם ראשונה אתחול ל-Windows, כל הבניין רועד״, הוא מספר, ״זה כמו בשיר 'איך שיר נולד', רק על מעבד. יש שנתיים של העבודה לפני הסיליקון (הייצור הסופי), עם הדמיות, שרטוטים ותכנונים והנה זה מול העיניים שלך מתגשם".