סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש

בניינים קהילתיים: המגמה החדשה בתחום ההתחדשות העירונית

עידוד תחושת הקהילתיות של הדיירים דרך תכנון מקדים של המרחבים המשותפים; מתחמי הפינוי בינוי מאפשרים חשיבה מחודשת לשיפור חווית החיים בבניין

בימים בהם התפיסה התכנונית מתייחסת ביתר שאת לפיתוח והתחדשות עירונית של מתחמי פינוי בינוי ופחות להתחדשות של בניינים בודדים, לקראת הביטול הקרב של תכנית תמ"א 38 במתכונתה הנוכחי, עולה החשיבות בקידומם של פרויקטי פינוי בינוי.
"הקמת מתחמים כאלו מורכבת יותר וקשה מבחינת החתמת כמות כה גדולה של בעלי זכויות", מספר דניאל להב – סמנכ"ל התחדשות עירונית בקבוצת יובלים, "אך רק מתחמי פינוי בינוי משמעותיים מאפשרים עדכון וחידוש של כל המרחב העירוני בלב העיר הוותיקה. באמצעותם ניתן לארגן מחדש שטחים ומוסדות ציבוריים, לחדש תשתיות עירוניות דוגמת מדרכות, ביוב, גינון ותאורת רחוב, ולהפוך את המרחב העירוני לנגיש ובטוח לכל, בד בבד עם מתן פתרונות מגורים בטוחים, ראויים ונעימים למחייה".
ערך מוסף לדיירים – קהילתיות
אחת המגמות הבולטות ביותר כיום סביב הקמת מתחמי פינוי בינוי, היא עידוד תחושת הקהילתיות של הדיירים במתחמים. "בחלוף השנים הגענו לתובנה כי המבחן האמיתי לקיומו של פרויקט, הוא האם הוא יוצר עבור דיירי הבניין, תושבי הרחוב והאנשים בעיר, מציאות אורבנית חדשה ומשופרת", אומר להב, "בכל פרויקט שאנחנו מתכננים ומבצעים, אנחנו יוצרים מציאות כזאת על ידי מתן דגש לחיבור למרקם החיים העירוני, לחיים קהילתיים ולהנאה מחוויית המגורים ומהשהות בבניין ובסביבתו".
2 צפייה בגלריה
קיימא אור יהודה
קיימא אור יהודה
קיימא אור יהודה
(DVISION 3)
בפרויקט KAI-MA של יובלים, הממוקם באור יהודה, לוקחת החברה את מושג הקהילתיות צעד נוסף קדימה ומייצרת עבור דיירי המתחם חוויית חיים שלמה בתוך גבולות המתחם. הפרויקט הוקם תוך לקיחת השראה מחיי הקהילה העשירים של התושבים שהתגוררו בעבר במבני ה"רכבת" המקוריים, והפך לקומפלקס שיש בו הכל - מועדוני דיירים, מתחם יוגה וכושר, מתחם עבודה, גינה קהילתית, אזורי משחק לילדים ועוד – המתחברים כולם אל פארק ירוק הנמצא בלב המתחם.
בנוסף, כהחלטה אסטרטגית בחברה, דואגת יובלים למנות לכל פרויקט "מנהל קהילה" – גורם שיודע לחבר בין צרכי הקהילה הקיימת לצרכי הקהילה שתתווסף לה בסוף הדרך. "מנהל הקהילה עוזר בהתוויית האופי של הפרויקט ועוזר לגשר בין האוכלוסייה הוותיקה לחדשה", מסביר להב.
עם רקורד של מאות דירות שכבר נמסרו במסגרת פינוי בינוי ומאות דירות שנמצאות בבנייה כיום, אין ספק כי קבוצת יובלים מבינה דבר או שניים על צרכי הדיירים. החברה שמה דגש על תכנון מודרני ומוקפד ורואה את רווחת הדיירים כערך עליון. מאפיין משמעותי בפרויקטים מסוג זה הוא השלביות – כל פרויקט נבנה במספר שלבים - והחברה צברה ניסיון רב בניהול תהליכים אלו, גם מול הדיירים היוצאים מדירותיהם בשלב א' וגם מול אלו שנשארים לגור במתחם.
"אנחנו מקפידים על יצירתיות בתכנון בכל הפרויקטים שלנו, מתוך מחשבה על צרכי הדייר, הן לאורך הפרויקט עצמו והן בחוויית המגורים העתידית שלו", אומר להב. "הדייר אצלנו במרכז. יש לנו תקשורת בינאישית רציפה עם הדיירים, גם באמצעות אפליקציה ייעודית שהחברה פיתחה כדי להיות בקשר איתם. אנחנו מסייעים לקשישים ולבעלי מוגבלויות בצורה רגישה מאוד, מסייעים באיתור דירת קבע חלופית ובמתן פתרונות לכל קושי של הדיירים הקיימים בתקופת הביניים ולאורך תקופת הבנייה".
2 צפייה בגלריה
רמות בעיר
רמות בעיר
רמות בעיר
(רמות השרון)
משהו טוב עובר על אור יהודה
קבוצת יובלים מקדמת כיום עשרות מיזמי התחדשות עירונית במתווה 'פינוי בינוי' בערים מרכזיות בישראל, ביניהן תל אביב, כפר סבא, נתניה, רמת השרון, אור יהודה, פתח תקווה, ירושלים וערים נוספות, בהיקף כולל של אלפי יחידות דיור. בין היתר, מקדמת החברה פרויקטים שעברו את הועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), וקיבלו תיעדוף וקדימות מהמדינה. גם פרויקט KAI-MA, הכולל 656 יחידות דיור ב-8 בניינים בני 17 קומות, מוקם במתחם מועדף שקיבל את אישור הותמ"ל – מתחם הכלנית באור יהודה. הדירות החדשות בפרויקט מוקמות במקום 114 דירות ישנות שהריסתן החלה לאחרונה.
את פריחתה הצפויה, אם כי המאוחרת, של אור יהודה, חזתה קבוצת יובלים לפני יותר מעשור, כשהעיר הייתה עדיין בצילן של ה"כוכבות" הגדולות של בקעת אונו – קריית אונו, גני תקווה ויהוד. ערים אלו הפכו בשנים האחרונות, כחלק מפריחתה של בקעת אונו, למוקד המשיכה החדש של זוגות צעירים ומשפחות של משפרי דיור. תנופת ההתחדשות והבנייה ניכרה בהן היטב, האוכלוסייה גדלה וגם המחירים הלכו ועלו, כאשר רק בשנה האחרונה חל זינוק של כ-8-10% במחירי הדירות בבקעת אונו.
בתוך כך, אור יהודה נותרה מעט מאחור, אך בשנים האחרונות חלו שינויים משמעותיים בעיר שבפיתוחה ובאיכות החיים של תושביה מושקעים משאבים רבים. קבוצת יובלים זיהתה את המגמה ואת ההזדמנות והחלה כבר בשנת 2011 בקידום פרויקט KAI-MA, הראשון והגדול ביותר שנבנה בעיר במסגרת זו.
"בעיר כמו אור יהודה, שבמשך שנים נשארה מתחת לרדאר, פרויקט בסדר הגודל של מתחם KAI-MA נחשב בתחילה כמעט כגימיק", מסכם להב. "אנשים ממש מופתעים ממה שהפרויקט מציע, כי מעבר להשקעה הגדולה באיכות של הדירות לקחנו את המתחם כמה צעדים קדימה כדי לבנות קהילה אמיתית עם שימושים שונים - ממש כמו בית משותף אחד של שמונה מגדלים. הערך המוסף שהפרויקט מביא עמו צפוי לשדרג משמעותית את חוויית המגורים של מאות המשפחות שיתגוררו בו, ולהוות אבן דרך בהתפתחותה הגוברת של העיר".