מחפשים פתרון מהיר, זול ואיכותי למבנים זמניים או קבועים? – כל מה שמומלץ לדעת
מחפשים פתרון מהיר, זול ואיכותי למבנים זמניים או קבועים? – כל מה שמומלץ לדעת
בשנים האחרונות, יש טרנד חדש ופופולרי "מבנים ניידים" בבניית מבנים זמנים וקבועים. הטרנד הופך להיות יותר ויותר נפוץ עבור פרויקטים תעשייתיים, מסחריים ומגורים כאחד.
מאת: ס.ערך
מבנים ניידים (נקראים גם ״מבנים יבילים״) ניתנים להעברה ממקום אחד לאחר כשהם נישאים על גבי רכב הובלה. שלא כמו קרוואן על גלגלים שניתן לנסוע איתו מיעד אחד לאחר, מבנים אלו מיועדים להיות מוצבים בשטח שתוכנן עבורם כשהם יכולים לעמוד בפני עצמם או להתחבר למבנה קיים.
מבנים ניידים משמשים לצרכים שונים, חלקם קבועים וחלקם זמניים. בין הקבועים יהיו מבני מגורים, מחסנים, משרדים. בין השימושים הזמניים יהיו מבני תערוכה, שירותים ניידים, משרדי מכירות ורבים נוספים. העלות של המבנה הנייד נמוכה באופן משמעותי ממבנה בנוי, ניתן להוביל אותו במשאית או נגרר והמבנה המלבני מאפשר לעצב אותו ככל הנדרש. היום אפשר לבחור בין גדלי מבנים שונים בהתאם לדרישה, לשכור או לקנות אותם וכל זאת מול חברה מקצועית אשר מכירה את התחום היטב. אז רגע לפני שנצא לדרך ונבחר את המבנה שלנו הנה מספר טיפים שכדאי להכיר מבעוד מועד.
מבנים ניידים משמשים לצרכים שונים, חלקם קבועים וחלקם זמניים. בין הקבועים יהיו מבני מגורים, מחסנים, משרדים. בין השימושים הזמניים יהיו מבני תערוכה, שירותים ניידים, משרדי מכירות ורבים נוספים. העלות של המבנה הנייד נמוכה באופן משמעותי ממבנה בנוי, ניתן להוביל אותו במשאית או נגרר והמבנה המלבני מאפשר לעצב אותו ככל הנדרש. "היום אפשר לבחור בין גדלי מבנים שונים בהתאם לדרישה, לשכור או לקנות אותם וכל זאת מול חברה מקצועית אשר מכירה את התחום היטב" אומר לנו גורם מקצועי מחברת CONTAIN המתמחה במכירה והשכרה של מבנים ניידים, מכולות וקונטיינרים בגדלים שונים. אז רגע לפני שנצא לדרך ונבחר את המבנה שלנו הנה מספר טיפים שכדאי להכיר מבעוד מועד.
טיפ ראשון – הכרות עם החוק
המחשבה על שימוש במבנים ניידים יכולה לקסום לנו. העלות של המבנה נמוכה לעומת בנייה (קלה וסטנדרטית) ואפשרויות העיצוב רבות. בעבר מבנים שכאלה שימשו בעיקר למחסנים אבל אין צורך לצמצם את האפשרויות כשאפשר לראות היום פרויקטים יפיפיים של מבנים מבודדים תרמית ואקוסטית, עם חלונות, דלת וחלוקה פנימית בדיוק על פי הצורך.
עם זאת, לפני שנוכל לרוץ ולקנות את המבנה שנראה מתאים בדיוק למה שתכננו, כדאי מאד שנכיר את החוק. חשוב לבדוק את תהליך האישורים, לוודא שהוא בטוח לצורך שתכננו לו (למשל אם הכוונה היא לגור במבנה יש לבחון את דרישות הביטחון והממ״ד) ולבדוק מול הוועדה איזה תהליך נצטרך לעבור.
טיפ שני – הגדרת הצרכים
רגע לפני שנוכל לצאת לדרך ולהסתכל על מבנים ניידים, על האיכות והמחירים, כדאי להגדיר את הצרכים האישיים שלנו. אם בעבר עולם המבנים הניידים היה מצומצם, היום אפשר לראות אותם משמשים לצרכי מגורים, משרד, מחסן, צימר ועוד. גורמים שונים ובהם גם יוקר הבנייה הובילו לחיפוש אחר פתרונות זולים, זמינים ונוחים יותר ואלו יכולים לשמש למגוון צרכים.
לצד כל האפשרויות כדאי לדעת כי לא כל מבנה יתאים לכל צורך. לא בגודל ולא באיכות שלו ולכן כדאי מאד להגדיר מראש מה אנחנו רוצים, מהן הציפיות שלנו ולאחר מכן להתחיל לחפש אחר המבנה המתאים עבורנו.
טיפ שלישי – תכנון עיצובי ראשוני
המבנים הניידים מגיעים לרוב "כקופסה״ מלבנית אך לא כולם מגיעים באותו הגודל והאיכות. כיוון שישנן שלל אפשרויות כדאי לחשוב על הצורך שלנו ולבצע תכנון מבני ראשוני שמתוכו נוכל לגזור את הדרישות האמיתיות שלנו. אין לצאת מנקודת הנחה שכל מבנה יתאים לנו וכדאי להבין את העלויות הכוללות: עלות המבנה, השינוע והעיצוב העתידי.
בכל הנוגע לעיצוב הפנימי, חיצוני ויצירת בידוד, לרוב אפשר לבצע את התכנון באופן עצמאי או עם מעצב, אך כדאי לברר מול הוועדה המקומית האם יידרש אישור הנדסי למבנה ואם כן לערב בכך גורם מוסמך. ניתן להתייעץ עם החברה המספקת את המבנים בנוגע ליכולות העיצוב.
טיפ רביעי – בחירת המבנה ודרך השינוע
הדרך הטובה ביותר לבחור מבנה נייד שיתאים לשימוש שאנחנו מתכננים לו היא לפנות לחברה המתמחה בתחום. חברות שמחזיקות במבנים ומכירות את הפוטנציאל שלהם יוכלו לא רק להציע לנו מבנה שמתאים לצרכים שלנו בגודל ובאיכות אלא לתת לנו טיפים ולסייע לנו בהובלה ובהצבת המבנה ביעד החדש. בהתאם לגודל המבנה, החברה המובילה והמקום בו נניח אותו תיבחר דרך ההובלה הנכונה ביותר.
כבר בשיחה הראשונית עם החברה אפשר לשאול אותה על ההתמחות שלה, לוודא שהיא נותנת שירות מקיף (ממכירה/ השכרה ועד ההובלה) ולדעת מהי האחריות שהיא מספקת בעבור המבנה.
טיפ חמישי – הכנת השטח
חשוב לדעת כי מבנה נייד צריך לעמוד בשטח המתאים לו. הדרישות בארץ אמנם לא גדולות אך יש לדאוג שיבצעו בצורה הנכונה מבעוד מועד. השטח עליו יעמוד המבנה צריך להיות מוגבה ומפולס וחשוב לתכנן מראש את העברת תשתיות החשמל, המים והביוב (במקרה של מחסן יכול להיות שאין צורך בכל שלושת החיבורים). לצורך החיבורים יש לבצע את תשלומי החיבור (תשלום חד פעמי שאחריו יכול להיות תשלום קבוע) לגורמים המיועדים לכך.
את השטח יש להכין מראש בין אם המבנה מיועד לעמוד במקומו לאורך זמן ובין אם המבנה מושכר. במקרה שיש לנו שאלות בנושא, לא צריך לחשוש אלא לשאול את החברה המתמחה ולקבל עזרה והכוונה לאורך כל הדרך, מרגע ההתלבטות ועד שנוכל ליהנות ממבנה בשטח ולעצב אותו לפי הצרכים שלנו.