דיירים סרבנים: פסיכולוגיה, חששות ופתרונות
דיירים סרבנים: פסיכולוגיה, חששות ופתרונות
בהתחדשות עירונית נתקלים לא פעם בהתנגדות מצד דיירים מסוימים. עו"ד עדי שנהב גלוז, ראש מחלקת התחדשות עירונית - יהב ושות', מנתחת את הפסיכולוגיה מאחורי התנגדות זו ומציעה פתרונות להתמודדות איתה
דייר סרבן בפרויקט התחדשות עירונית זו תופעה נפוצה למדי, אך לא תמיד מובנת. עו"ד עדי שנהב גלוז, מפרטת את הגורמים העיקריים לסירוב. דיירים רבים משווים את התמורה שהם מקבלים לזו שמקבלים דיירים אחרים בפרויקט, וחשים מקופחים. חשש מהלא נודע - מעבר דירה, גם אם זמנית, כרוך בקשיים רבים. דיירים מבוגרים או בעלי צרכים מיוחדים עשויים לחשוש משינוי משמעותי בשגרת חייהם. נוסטלגיה - עבור חלק מהדיירים, הדירה הנוכחית מייצגת זיכרונות יקרים ומהווה חלק בלתי נפרד מהזהות שלהם. לעיתים דיירים אף חושדים ביזמים ובגורמים המעורבים בפרויקט, וחוששים מ"עסקאות מתחת לשולחן".
עדי מסבירה מתי סירוב נחשב "סביר" על פי החוק? כשהעסקה אינה כדאית כלכלית, כלומר אם התמורה שהדייר מקבל אינה משקפת את שווי דירתו, הוא רשאי לסרב. כשלא ניתנו בטוחות מספקות דייר רשאי לדרוש בטוחות שיבטיחו את זכויותיו לאורך כל תהליך הפרויקט. כשלא הוצע דיור חלופי ראוי הדייר זכאי לדיור חלופי מותאם לצרכיו במהלך תקופת הפינוי. וכשקיימות סיבות אישיות מוצדקות למשל מצבים רפואיים, משפחתיים או נפשיים עשויים להוות סיבה מוצדקת לסירוב.
קיימות מספר דרכים למנוע התנגדויות. חשוב לנהוג בשקיפות ולשתף את הדיירים בכל שלבי הפרויקט, תוך הצגת מידע ברור ומפורט על התמורות, זכויותיהם וחובותיהם. יש למפות את הצרכים האישיים של כל דייר ודייר, ולהתאים את התמורה והפתרונות בהתאם. חשוב לנהל דיאלוג פתוח ושקוף עם הדיירים, תוך הקשבה אמיתית לחששותיהם ומתן מענה הולם וכמובן מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום ההתחדשות העירונית, שיוכל להנחות את הדיירים ולהגן על זכויותיהם.
רוצים להבין עוד יותר את הפסיכולוגיה של דייר סרבן ולדעת על זכויותיכם כדיירים? צפו בכתבה המלאה >>