שורת מחקרים בינלאומיים: זו תרומת הרכיב האלטרנטיבי לביצועי תיק ההשקעות – אבל יש כוכבית
שורת מחקרים בינלאומיים: זו תרומת הרכיב האלטרנטיבי לביצועי תיק ההשקעות – אבל יש כוכבית
נדירים המקרים בהם אנליסטים, חוקרים ומנהלים מגלים תמימות דעים כמו זו שהתגבשה ביחס לנכסים אלטרנטיביים. מחקרים שנערכו על-ידי גופי הייעוץ המובילים בעולם בחנו את תרומת הרכיב הבלתי-סחיר לביצועי התיק - והמסקנות לא מותירות הרבה מקום לספק. בפרופימקס, הפעילה כבר למעלה מחצי יובל בהשקעות אלטרנטיביות עבור משקיעים כשירים ישראלים, מציגים את הנתונים ומשרטטים שורה של נקודות קריטיות לבחינת ההשקעות בתחום.
קשה עד בלתי אפשרי להחמיץ את השיח שמלווה בשנים האחרונות את תחום ההשקעה בנכסים לא סחירים ונדל"ן בפרט (Private Equity Real Estate). הצירוף "השקעות אלטרנטיביות" הפך לסיסמה השגורה בפי משווקי השקעות שונים, שבחלקם מנסים לנצל את המגמה כדי לבסס את מעמדם בתחום, למרות שמדובר בהשקעות מסוג שמחייב התמחות ספציפית וסט מיומנויות, ידע וכישורים ייחודיים, שהם נחלתם של מעטים.
השיח סביב השקעות בלתי-סחירות החל להציף טיעונים שונים ביחס לתרומתן לתיק ההשקעות, וסוגיה זו אף עמדה בבסיס שורה של מחקרים שבחנו איך שילוב של נכסים אלטרנטיביים מסייע ליצור תמהיל השקעות משגשג והאם אלו מתפקדים כרכיבים המייצרים אלמנטים של פיזור, גידור ויציבות.
המסקנות לא מותירות מקום לספק, אבל עם כוכבית
מחקרים שנערכו על-ידי כמה מגופי הייעוץ והמחקר המובילים בעולם מצביעים על מסקנה ברורה, המגובה בנתונים, באשר לחשיבותם ותרומתם של האפיקים האלטרנטיביים לביצועי תיק ההשקעות. למעשה, עיקר היעילות באה לידי ביטוי ביכולת לייצר תמהיל רב-גוני, המשלב נכסים סחירים ואלטרנטיביים, בשאיפה לקורלציה נמוכה ככל האפשר ביניהם.
במחקר שערכה פירמת הייעוץ Cambridge Associates (ראו גרף), הנחשבת לחלוצת מחקר התחום האלטרנטיבי, נבחן הגורם המשותף לגופי ניהול שהתברגו ברביע העליון של טבלת דירוג התשואות. המחקר הצביע על כך שאותם גופים, שהתמקמו כאמור בצמרת, אימצו אסטרטגיית השקעה עם חשיפה הנעה בטווח שבין 15% ל-40% לנכסים בלתי-סחירים. עוד צוין במחקר כי התקיים מתאם חזק, וחיובי, בין טווח ההשקעה לתשואה, משמע ככל שההשקעה נועדה לטווח ארוך (עד ל-20 שנה), כך איכות הביצועים השתפרה. בצד זאת, הובהרה גם ההשפעה הקריטית של הניסיון, הכישורים ואיכויות מנהלי ההשקעות.
"אם בעבר ניתן היה להרכיב תמהיל השקעות מפוזר דרך שילוב של כמה סוגי נכסים סחירים בלבד, בשנים האחרונות התפיסה הזו התערערה לחלוטין והדגישה, פעם נוספת, את חשיבות הנכסים האלטרנטיביים ככלי אפקטיבי לאיזון תיק ההשקעות ולשיפור ביצועיו לאורך זמן", מציינת טלי הדרי, מנהלת קרנות הבית של פרופימקס, Profimex CircleOne.
באנליזה שפרסמה PitchBook, חברת המידע העסקי, נבחנו שורה של אסטרטגיות השקעה בתחום האלטרנטיבי לעומת אלה בשוק הסחיר, כאשר ההשוואה נעשתה על סמך מתודולוגיית PME (שיטה המאפשרת לדמות השקעה אלטרנטיבית לסחירה ולבחון אותן במקביל). הנתונים הצביעו על כך שנכסים בלתי-סחירים התעלו במרבית מהתרחישים על ביצועי מכשירי ההשקעה הסחירים. גם במסגרת אנליזה זו הובהר אלמנט הזמן, שהיה בעל תפקיד מכריע - אופק השקעה ארוך יותר הטיב עם התשואות.
סימן נוסף שמצביע על התרחבות התחום האלטרנטיבי, מגיע מתחזית שפרסמה חברת המחקר הבינלאומית Preqin, המתמחה בנכסי השקעה אלטרנטיביים. על סמך הערכת החברה, תעשיית הנכסים הלא-סחירים צפויה להמשיך לצמוח בעקביות, כאשר בשנת 2025 צפוי היקף ההשקעות בתחום לחצות לראשונה את רף ה-17 טריליון דולר.
הדרי מוסיפה בעניין זה כי "המסקנות שמציגים המחקרים בתחום עולים בקנה אחד גם עם גישתו של זוכה פרס נובל לכלכלה, הארי מרקוביץ', אבי תורת "החזית היעילה", שעיקרה בניית פורטפוליו השקעות יעיל שנשען על פיזור בין נכסים שאינם קורלטיביים האחד לשני". לדבריה, "ההון הפרטי המושקע בנכסי נדל"ן מכונה 'הון סבלני' וההשקעה בנויה באופן שמתגמל בתשואות עודפות משקיעים שיש להם את הפריבילגיה לוותר על נזילות לפרק זמן מוגבל".
דבריה של הדרי מתקשרים לעובדה כי ניסיון העבר מלמד שקיים קשר הדוק וחיובי בין טווח ההשקעה לתשואה - ככל שמחזור ההשקעה ארוך יותר, כך עקומת הסיכון יורדת וניתן למקסם את ההחזר על ההשקעה.
מגמה עולמית מוכחת
מלבד המחקרים, מגמת הגידול בהקצאת הון לנכסים אלטרנטיביים משתקפת היטב גם בפורטפוליו של הקרנות וגופי הניהול המובילים בעולם. דוגמה מעניינת היא זו של 'קאלפרס' (CalPERS), קרן הפנסיה הציבורית הגדולה בארה"ב, המנהלת כחצי טריליון דולר של חסכונות עובדי מדינה בקליפורניה. קאלפרס הצהירה כי תוכנית ההשקעה העדכנית שלה מכוונת להעברת המיקוד מהשקעה בנכסים סחירים – מניות ואג"ח - להקצאה הולכת וגדלה של השקעות בלתי-סחירות. קאלפרס צופה כי במבנה ההשקעות העדכני, רק 42% מסך התיק יוקצה לאפיק המנייתי ואילו כל היתר יוקצה לאפיקים מחוץ לגבולות השוק הסחיר, ברובם נכסי נדל"ן.
דוגמה נוספת היא קרן אוניברסיטת ייל (Yale), המדורגת כמוסד השלישי בעושרו בארה"ב ומנהלת תיק נכסים בהיקף של כ-40 מיליארד דולר. ייל חושפת מדי שנה את מבנה ההשקעות של הקרן ומפתיעה בכל פעם מחדש. בשנה שעברה פרסמה הקרן ש-70% מהשקעותיה הוסטו לאפיקים "לא מסורתיים", כהגדרתה, בין השאר, נכסי נדל"ן ריאליים, פרויקטי תשתית ועוד. שינוי ההקצאה והעמקת האחיזה בפוזיציות השקעה בלתי-סחירות משקפים את המדיניות העקבית שמובילה הקרן, שבמשך שלושה עשורים מגדילה בהדרגה את החשיפה לאפיקים אלטרנטיביים על חשבון צמצום השקעות בשוק הסחיר.
"מה שנכון לתיקי ההשקעות של הגופים הגלובליים המובילים בתשואות, ניתן ליישום גם בתיקי ההשקעות של יחידים עתירי הון ישראלים" אומרת הדרי. "את קרנות הבית של פרופימקס הקמנו בדיוק למטרה זו - לאפשר למשקיעים כשירים לאמץ את מדיניות ההשקעה של הגופים המובילים ולהשקיע לצד מנהלי השקעות מקצועיים ומובילים" מוסיפה הדרי. עם זאת, היא מדגישה כי אמנם הפיזור בין נכסים סחירים ובלתי-סחירים חשוב כשלעצמו, אך הוא חסר כל משמעות אם למנהלי ההשקעה אין את המוניטין, היושרה, הניסיון והידע המקצועי הדרושים על מנת להשיג תשואות עודפות.
"מחקרים רבים הוכיחו כי בזמנים של חוסר-וודאות, כאשר מצב השוק הופך מאתגר, פערי הביצועים בין המנהלים האיכותיים לנחותים מתחדדים. לכן, היום יותר מתמיד, יש לבחון את המקצועיות, הוותק, המוניטין והיושרה של מנהלי ההשקעה, ובעיקר האם אלו צלחו במהלך הדרך גם תקופות שפל ונקודות משבר בכלכלה הגלובלית – ואם כן, כיצד דאגו לשמור על האינטרסים של המשקיעים בתקופות אלה".
הדרי מוסיפה כי "בהשקעות נדל"ן מחוץ לישראל יש חשיבות רבה למקצועיות ולהיסטוריית הביצועים של מנהל ההשקעות המקומי. הוא למעשה החולייה המרכזית בשרשרת והגורם האסטרטגי שמנהל את אופרציית ההשקעה במגרש הביתי שלו. למעשה, הוא גם זה שמנגיש למשקיעינו הזדמנויות השקעה איכותיות בשוקי היעד. בפרופימקס, שותף פוטנציאלי עובר הליך של בדיקת נאותות קפדנית, המתמקדת בניסיון ובהתמחות הספציפית בשוק היעד, כמו גם בחינת מהימנותו וביצועי העבר שהציג, בדגש על תקופת משבר. בנוסף לכך, אנחנו מתנים את שיתוף הפעולה במערכת תמריצים מבוססת הצלחה - זה מבטיח שלצדדים בעסקה יש אינטרס משותף שמוביל לניהול מקצועי ולמימוש ההשקעה בתזמון ובתמורה המיטביים".
פרופימקס החלה כאמור את פעילותה לפני למעלה מ-25 שנה והייתה מהראשונות לסלול למשקיעים כשירים בישראל את הדרך להשקעות נדל"ן בשווקים דומיננטיים מעבר לים. מאז צלחה פרופימקס משוכות רבות, בין היתר, משבר הדוט.קום בשנת 2000 והמשבר הפיננסי העולמי (GFC) ב-2008.
בעניין זה מציינת הדרי כי לאורך השנים צברה פרופימקס ניסיון רב-ערך, חידדה ושידרגה את מדיניות ההשקעה לצד הקדשת משאבים רבים לאיתור וטיפוח קשרים עם שותפים אסטרטגיים עתירי ניסיון ובעלי התמחות בסגמנטים ספציפיים בכל שוקי היעד.
בימים אלו נמצאת פרופימקס בסבב גיוס לקרן השישית ממשפחת קרנות ה-CircleOne, שהושקה לאחרונה ומיועדת למשקיעים כשירים. הקרן צפויה לבצע את מרבית השקעותיה במהלך השנתיים הקרובות, תקופה שעל-פי הערכות בשוק צפויה להביא עימה היצע של הזדמנויות השקעה למנהלים שבידיהם הכישורים לאתר, לנצל ולנהל אותן, נוכח המורכבות בתנאי השוק.
הקרן השישית תמשיך ליישם אסטרטגיה ייחודית של "פיזור רב-ממדי" שמוכיחה את עצמה פעם אחר פעם ומשתקפת בביצועי קרנות הבית של פרופימקס. מדובר בפיזור בין מנהלי השקעה שונים – שהם שותפיה האסטרטגיים של פרופימקס - נוסף על הפיזור הגיאוגרפי, הסקטוריאלי והאסטרטגי, שנובע מההתמחות הייחודית של כל אחד ממנהלי ההשקעה. יישום "פיזור רב-ממדי" הוכיח את יעילותו בכל חמש קרנות הבית הקודמות של פרופימקס, שהשיאו למשקיעים תשואות עודפות.