סגור
דאנס רפואה הפניה דסקטופ

המהפכה הרובוטית שמשנה את עולם ניתוחי הברך בישראל

5 שנים אחרי שביצע את הניתוח הראשון בישראל להחלפת ברך באמצעות רובוט: ד"ר ירון ברקוביץ על המהפכה שעבר התחום ומה עוד צפוי בעתיד

פרק הברך הוא אחד המפרקים המורכבים ביותר בגופנו, וניתוח להחלפת מפרק הברך הוא בין השכיחים בעולם. ברוב המקרים ישנו צורך בהחלפת מפרק הברך בשל תהליכים ניווניים שהורסים המפרק. בארץ מבוצעים אלפי ניתוחים החלפות מפרקי ברך מדי שנה.
על מנת להתאים את המשתל לברך המנותח יש לבצע חיתוכי עצם באופן מדויק. באופן מסורתי, המדידות, החישובים והחיתוכים מבוצעים בצורה ידנית ברובה, אך בשנים האחרונות נכנסה לשימוש טכנולוגיה מהפכנית בתחום ניתוחי החלפת הברך - רובוט מדויק ביותר המסייע למנתח לבצע תכנון מקדים, חישובים וחיתוכים עד אלפית המעלה. מהם היתרונות של ניתוח בעזרת רובוט? ומה צפוי בעתיד ניתוחי החלפת מפרק הברך בישראל?
2 צפייה בגלריה
ד"ר ירון ברקוביץ', מנהל מחלקה אורטופדית במרכז רפואי כרמל
ד"ר ירון ברקוביץ', מנהל מחלקה אורטופדית במרכז רפואי כרמל
ד"ר ירון ברקוביץ', מנהל מחלקה אורטופדית במרכז רפואי כרמל
(צילום: יח"צ)
מהניתוח הראשון ועד היום: התפתחות הטכנולוגיה
ד"ר ירון ברקוביץ', מנהל מחלקה אורטופדית במרכז רפואי כרמל, מספר כי "ניתוחי החלפות מפרקי ברך התחילו בשנות ה-80, ובמשך יותר משלושה עשורים נעשו פחות או יותר באותה טכניקה, עם אותם סטים של כלים. בתחילת שנות ה-2000, התחילו להיכנס יותר ויותר מערכות רובוטיות וטכנולוגיות לעולם הרפואה. אחד הידועים מביניהם הוא דה וינצ'י, אשר נמצא בשימוש בתחומי האורולוגיה והכירורגיה."
לדברי ד"ר ברקוביץ', "תמיד היו ניסיונות להכניס את המערכות הרובוטיות לניתוחים אורתופדיים, כי מתעסקים עם עצמות וקיימת רקמה קשיחה, מה שדוש דיוק והתאמה. נעשו כל מיני ניסיונות, אבל הטכנולוגיה לא בשלה," מסביר ד"ר ברקוביץ'. "משנת 2008-10, נכנסה המערכת הרובוטית הראשונה בעולם, MAKO, של חברת סטרייקר, אשר פרצה את הדרך בניתוחי החלפת מפרקים רובוטית."
הכניסה לישראל והתפתחות מואצת
בשנת 2019, נכנסו עוד מספר חברות לתחום, והגיעו גם לישראל. "אני ביצעתי את הניתוח הרובוטי הראשון בישראל של החלפת ברך, בבית חולים הילל יפה. בזמנו הייתי היחיד בישראל", מספר ד"ר ברקוביץ'. "באותה שנה הגיעה גם הקורונה, שקצת עיכבה טכנולוגיות וניתוחים אלקטיביים. אבל במקביל, המשכנו להתפתח בתחום. קצת מתחת לרדאר, נכנסו מערכות נוספות של חברות נוספות, ומנתחים נוספים הצטרפו לגל."
היום, מספר ד"ר ברקוביץ, הרובוט קיים בבתי חולים ברחבי הארץ, מנהריה ורמב"ם, דרך בית החולים כרמל, שיבא, איכילוב, השרון, הדסה ועוד. "הרובוט הפך להיות זמין, וניתוח בעזרת רובוט הופך להיות Common practice".
איך עובד ניתוח רובוטי?
המערכת הרובוטית היא בעצם כלי קידוחי הנאחז בידי המנתח ומחובר למחשב. בעזרת אות אינפרה אדום המנתח ממפה את הברך של המטופל בתחילת הניתוח, והתוכנה נותנת פידבק בזמן אמת על ייצוב ומנח המשתלים, על כמות העצם המדויקת שיש להסיר ואף ממחישה איך הברך תנוע לאחר הניתוח. הודות לתמונה התלת מימדית המתקבלת אין צורך בהדמיות וחשיפה לקרינה מיותרת.
הכלי נמצא כל העת בידו של המנתח, אשר שולט במהירותו ובקצב התקדמותו, תוך כדי בקרה מתמדת והסרת עצם בצורה מיטבית ומדויקת לטובת הנחת המשתל בצורה אידיאלית ומניעת סטיות וטעויות. המערכת שומרת על הרקמה הגרמית והרקמה הרכה מנזק מיותר בעזרת מקדח חכם אשר נסוג ומפסיק את עבודתו כאשר הוא מזהה שידו של המנתח יצאה מגבולות הגזרה הניתוחית שהוזנה במערכת.
יתרונות מוכחים ומחקר פורץ דרך
הניתוח בעזרת הרובוט מחזיר את הקינמטיקה הטבעית של הברך ומבטיח טווחי תנועה מאוזנים יותר, כל זאת תוך כדי התאמת המהלך הניתוחי בצורה אישית לכל מפרק.
"ככל שנכנסו עוד מנתחים וצברנו ניסיון, התחלנו להבין את היתרונות שיש במערכות האלו," מציין ד"ר ברקוביץ'. "בהתחלה, היתרונות הברורים היו דיוק והתאמה, אבל עם צבירת הניסיון ראינו גם ירידה בכאבים בתקופה הראשונה לאחר הניתוח, חזרה לתפקוד ועוד יתרונות במצב של החולים."
מחקרים בנושא הוכיחו כי התמורה גוברת על העלות, בין היתר בעקבות שיפור איכות חיי המטופל, ירידה בכמות הסיבוכים לאחר הניתוחים וצמצום עלויות אשפוז מיותרות. "לאחרונה ערכנו במחלקה בבית חולים כרמל מספר מחקרי ביג דאטה, על בסיס נתונים של מאות אלפי מנותחים מארה"ב," מספר ד"ר ברקוביץ'. "NIS הוא מאגר מידע אמריקאי הכולל 20% מהניתוחים בארה"ב, שבעזרתם מדמים את ההיקף המלא של הניתוחים. בעקבות בחינה וניתוח של המאגר, הכולל 1.8 מיליון מנותחים, גילינו שבניתוחים רובוטים יש ירידה בסיבוכים פוסט אופרטיביים."
2 צפייה בגלריה
המהפכה הרובוטית שמשנה את עולם ניתוחי הברך בישראל
המהפכה הרובוטית שמשנה את עולם ניתוחי הברך בישראל
המהפכה הרובוטית שמשנה את עולם ניתוחי הברך בישראל
(צילום: יח"צ)
העתיד כבר כאן – אך האחריות לשיקום מוטלת גם על המטופל
כיום, מעל 30% מניתוחי החלפות הברכיים נעשות במערכות רובוטיות. "המערכות הולכות ומשתפרות כל הזמן, על רקע הצטברות הנתונים," אומר ד"ר ברקוביץ'. "העתיד של התחום הולך לכמה מישורים - קודם כל, המידע שמצטבר מאפשר לנו לבדוק ולשפר את התוצאות של ניתוחי החלפת ברך. המידע דיגיטלי וכל המערכת הולכת לדיגיטליזציה של התיק הרפואי והמידע הרפואי."
בשנים הקרובות, מוסיף ד"ר ברקוביץ, "אנחנו צפויים לראות כניסה של מערכות רובוטיות לניתוחים נוספים כמו החלפת ירך, שחזור רצועות צולבות בברך וכד'".
חשוב לציין כי למרות היתרונות הברורים, ניתוח החלפת מפרק ברך נשאר ניתוח משמעותי המצריך תהליך שיקום של מספר חודשים. "חשוב להבין שיש אחריות למטופלים," מדגיש ד"ר ברקוביץ', "הניתוח הוא בעזרת רובוט אבל אחרי הניתוח אין רובוט בברך – המטופל צריך לעזור לעצמו במהלך השיקום על מנת לחזור לפעילות רגילה."
במבט לעתיד – המטופלים יתפסו את הניתוח הרובוטי בתור סטנדרט
ד"ר ברקוביץ מציין כי בדומה לכל כניסה של טכנולוגיה, ישנה עקומת למידה ומידה מסוימת של התנגדות מצד חלק מהמנתחים, אשר התרגלו במשך עשורים רבים לניתוח בשיטה מסוימת. "עם זאת, הקידמה מנצחת. כניסה של טכנולוגיה שכזו מצריכה לימוד ויצירת פרקטיקה", לדבריו. "היום הביקוש מגיע מצד המטופלים, אשר יודעים מראש על היתרונות הרבים של ניתוח באמצעות רובוט, ומגיעים עם דרישה לניתוח רובוטי ".
לסיכום, ד"ר ברקוביץ' מדגיש כי "אני עושה ניתוחים רק באופן רובוטי כי אני מאמין בזה. יש כאן אביזר שיכול לשפר את התוצאות, מבלי להגדיל את הסיכונים בהשוואה לניתוח בשיטה מסורתית. כולם יכולים להרוויח, במיוחד המטופלים שזוכים לניתוח מדויק יותר, פחות כאבים וחזרה לתפקוד - זו המטרה החשובה ביותר שלנו בתור רופאים."
d&b – לדעת להחליט
כל המידע המוצג בזירת "דנס מדיקל" הינו לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים ואינו נועד בשום מקרה לשמש כתחליף לייעוץ רפואי או חוות דעת רפואית או כהמלצה מבעלי מקצוע בתחום הרפואה. השימוש במידע המסופק בזירת "דנס מדיקל" הוא באחריותם הבלעדית והמלאה של הגולשים. בכל עניין רפואי מומלץ לפנות לאיש מקצוע מוסמך.