סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש

אחרי שנים של מחלוקת, זו ההחלטה שתחייב מוכרי דירות בת"א לשלם עד מאות אלפי ש"ח

ועדת הערר קיבלה לאחרונה פסיקה תקדימית המחייבת מוכרי דירות ברובע 3 בת"א לשלם היטלי השבחה, למרות הפטור הנכלל בתכנית תמ"א 38. מהו הבסיס לקביעה? ומה תהיה ההשפעה על ערים אחרות ועל מחירי הדיור בעיר? עו"ד קרן כהן בלחרסקי, בעלים קרן כהן בלחרסקי ושות', עונה על כל השאלות הבוערות

עו"ד קרן כהן בלחרסקי, בעלים קרן כהן בלחרסקי ושות'
(אולפן כלכליסט)
הפסיקה התקדימית שקיבלה ממש לאחרונה ועדת הערר, היא לא פחות מדרמטית. עו"ד קרן כהן בלחרסקי, בעלים קרן כהן בלחרסקי ושות', אומרת כי הפסיקה מסכמת מספר שנים של מחלוקות, מאז אישור תכנית הרובעים של העיר, בהן בוצעו שמאויות מכריעות ברובע 3 ו-4, אשר על פיהן הופחתו שיעורי ההשבחה שדרשה העירייה, על בסיס הפטור הקיים בתכנית תמ"א 38 הארצית.
על פי הפסיקה של ועדת הערר, במקרה של מכר דירה ברובע 3 עיריית תל אביב תוכל לגבות היטל השבחה. עו"ד בלחרסקי אומרת כי הנימוק של העירייה ו-ועדת הערר היה כי מדובר בזכויות הנובעות מכוח תכנית ספציפית, על פי סעיף 23 בתכנית תמ"א 38, אשר מאפשרות ויוצרות ודאות תכנונית ולכן ניתן לקחת אותן בחשבון בקביעת היטלי השבחה בעסקת מכר. בעלי הנכסים, מצידם, טוענים כי הפסיקה נוגדת את התמריצים הכלולים בתמ"א 38, וכי אין סיבה שבעלי נכסים ישלמו היטל השבחה במכירת דירה בבניין בו אין כוונה כלל למימוש התכנית.
לדברי עו"ד בלחרסקי, כפי שתל אביב היתה חלוצה בהיבטים אחרים, היא צופה כי ערים אחרות ילכו לאותו כיוון, ייצרו ודאות תכנונית וישאפו לגבות היטל השבחה. אין ספק כי מדובר בסכומים גבוהים - בשמאות המכריעה בתל אביב, בחלק מהמקרים היטלי השבחה של מאות אלפי ש"ח הופחתו על ידי השמאי המכריע לאלפים בודדים. המשמעות של הפסיקה היא שאנשים שמכרו דירות במהלך 5 השנים האחרונות יאלצו לשלם לא מעט כסף, מבלי שהם צפו שהעלות תושת עליהם.
מה תהיה ההשפעה של הפסיקה על מחירי הדירות? וכיצד יכולים בעלי הדירות להימנע מתשלום היטל השבחה בסכומים גבוהים? הצטרפו אלינו לדיון המלא