מלגת בכר- המלגה שמסייעת להוביל שינוי לאומי
מלגת בכר- המלגה שמסייעת להוביל שינוי לאומי
יוזמה חדשנית של ג'וינט-אלכא ומשפחת בכר נועדה להוביל שינוי מערכתי במערכות החברתיות והציבוריות בישראל. המלגה מאפשרת לבכירים במגזר הציבורי לנצל את ניסיונם וכישוריהם לקידום נושאים לאומיים חשובים, תוך יצירת תשתית להמשכיות התהליכים
לא רק מחקר תיאורטי אלא שינוי במציאות
מלגת בכר מאופיינת בשילוב בין מספר מרכיבים שאפתניים, שהופכים אותה לייחודית בנוף. ראשית, המלגה ניתנת בתחומים המהווים אתגרים מערכתיים, ציבוריים ורחבים. מעבר לכך, נעשית בחירה באדם אשר צבר ניסיון מוכח ורב בהובלת שינוים מסוג זה ויכול לסייע בחשיבה מחוץ לקופסה ובתכנון קדימה. לבסוף, מטרת המלגה היא להשאיר תשתית ציבורית המשכית לאותם תהליכים, ולא רק מופע חד-פעמי.
"בסופו של דבר, הנושאים אותם בוחרת המלגה לקדם אינם אקראיים, אלא נושאים רלוונטיים לתקופה הקשה, המורכבת והמאתגרת שאנחנו נמצאים בה", אומר רני דודאי, יו"ר ועדת ההיגוי של המלגה. "התחומים בהם מתמקדת המלגה שואפים לחזק את החוסן החברתי בישראל", הוא מוסיף.
את המטרות האלו מממשת המלגה באמצעות פעילות בשלוש זירות שונות: עיצוב מדיניות תוך הגעה למקבלי ההחלטת, מפגש עם סוכני שינוי והטמעת השיח ומעטפת של מחקר ופיתוח ידע שיהוו בסיס איתן לשינוי בהמשך הדרך.
"בהשוואה למלגות הניתנות לשם מחקר אקדמי", אומר דודאי, "המלגה מגיעה מתוך אוריינטציה יישומית, על בסיס תשתית תיאורטית, תכנית פעולה מפורטת ופעילות אינטנסיבית למימושה".
המלגאי הראשון
מרדכי כהן, לשעבר מנכ"ל משרד הפנים, מסיים כעת את כהונתו במסגרתה קידם מדיניות של ביזור סמכויות לרשויות המקומיות וזאת בהמשך לעשייתו בתקופה בה כיהן כמנכ"ל משרד הפנים. בחירתו מתחברת לתפיסה שלו לגבי מעמדו המיוחד של השלטון המקומי והצורך בחיזוקו הן לטובת ביסוס הדמוקרטיה בישראל והן לטובת צמצום אי השוויון בישראל. במהלך שנת המלגה, כהן גיבש מסמכי מדיניות מפורטים ויעץ למשרדי ממשלה מרכזיים כגון הפנים, רה"מ והמשפטים. במקביל קידם מחקרים רלוונטיים שאיפשרו יצירת תשתית איתנה להטמעת המדיניות.
העשייה במסגרת המלגה הראתה תוצאות בשעת המשבר בה אנו נמצאים, בצל האירועים הקשים שפקדו אותנו מאז ה-7.10. כהן, יחד עם צוות ג'וינט אלכא, יצרו שותפויות עם גופים פילנתרופיים, גיבשו תוכניות טיפול ארוכות טווח לרשויות מקומיות בדרום וסייעו להיערכות הרשויות שקלטו את המפונים ברחבי הארץ. לאור הימשכות העימות בצפון הם יצרו שותפות קרובה עם ראשי הרשויות בקו העימות, ובסיוע של גופי פילנתרופיה גדולים, כהן והג'וינט החלו להפעיל וללוות תוכנית מעשית לשיקום הרשויות והתושבים באזור.
"לראשונה קיימת בישראל מלגה המאפשרת לדמות בכירה מהעולם הציבורי והחברתי לקדם שינוי מערכתי רחב", מציין אורי גיל, מנכ"ל ג'וינט-אלכא," באמצעות שילוב היכולות והניסיון שהוא מביא עימו יחד עם המעטפת וההשפעה שיש לנו בג'וינט-אלכא להציע".
המלגה ניתנת במסגרת פעילות ג'וינט-אלכא, חלק מארגון הגו'ינט
הג'וינט הוא הארגון ההומניטרי היהודי הגדול בעולם. בישראל פועל הארגון בשיתוף פעולה אסטרטגי עם הממשלה והמגזרים השונים. בימי שגרה מעל למיליון ישראלים נהנים משירותים חברתיים שפותחו בג'וינט ישראל. החל מה-7 באוקטובר הארגון פרס מערך שירותי חירום כדי להציל חיים ולסייע לעשרות אלפי הישראלים שנכפתה עליהם מציאות חדשה וקשה. ג'וינט-אלכא, הוא זרוע הארגון בישראל שפועל לשיפור ויעילות המערכות הציבוריות והחברתיות באמצעות קידום מיזמים לאומיים רחבי היקף בשיתוף המגזרים השונים.
המורשת של בכר – שינוי דרך שותפות
הקריירה של ד"ר יוסי בכר ז"ל, שנפטר ב-2020, התאפיינה בעשייה מגוונת ורחבה וכללה תפקידים בכירים בתחום העסקי ובתחום הציבורי. בהתאם לכך, המלגה עוצבה ברוחו ועל פי מורשתו. בכל תחומי פעילותו, הנחיל בכר חתירה למצוינות ולהשגת יעדים, בשילוב עם חמלה, מחויבות ואכפתיות לזולת. בכר נהג ללוות אנשים ונשים שהפכו ברבות השנים לאנשי ונשות מפתח בתחומם. בזכות האישיות הכריזמטית ומעוררת ההשראה שלו, רתם בכר לפעילות חברתית מעגל גדול של קולגות וחברים.
בין השנים 2014-2020 בחר לפעול בהתנדבות כיו"ר משותף של הוועדה המייעצת של ג'וינט-אלכא, תקופה בה הוביל יחד עם המנכ"ל דאז, רני דודאי, את גיבוש האסטרטגיה הארגונית של הארגון מתוך מטרה לקדם מערכות ציבוריות וחברתיות תוך שיתוף פעולה בין המגזרים העסקי, החברתי והציבורי. לאחר מותו של בכר, המלגה על שמו החלה מסורת משלה, מתוך מבט קדימה אל עתיד החברה הישראלית.
האוטובוס של יוסי
'האוטובוס של יוסי' הייתה יוזמה ייחודית של יוסי בכר. מעת לעת היה מזמין מעת לעת אנשי עסקים מובילים ונושאי תפקידים ציבוריים בכירים להצטרף אליו לסיורים בערים בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית של ישראל. בכר האמין בחשיבות להכיר את המציאות מקרוב, להבין את האתגרים ולפעול לצמצום פערים.
בכר נהג לומר: "הבנתי כמה חשוב לראות את המציאות מקרוב, לתור את הארץ, להכיר את תושביה ולתרום, ככל הניתן, להיטיב את המציאות שבה אנו חיים, ובפרט - לצמצם פערים ולקרב לבבות."
לאחר פטירתו, הנהלת ג'וינט ישראל ומשפחתו החליטו להנציח את 'האוטובוס של יוסי' במסגרת המלגה. הסיורים מאפשרים לבכירי המשק המשתתפים להכיר את המציאות בפריפריה, לקדם יוזמות ולסייע למלגאים.
המלגאים החדשים
השנה נבחרו שני מלגאים חדשים - פרופ' נחמן אש, מנכ"ל משרד הבריאות ופרוייקטור הקורונה לשעבר, ישקוד על חיזוק רפואת הקהילה בפריפריה, והילה חדד חמלניק, מנכ"לית משרד החדשנות, המדע, והטכנולוגיה לשעבר, תעסוק בהיערכות החינוך להשפעות הבינה המלאכותית. נושאים אלו נבחרו בזכות הפוטנציאל לצמצום פערים, סיוע לנפגעים מהמלחמה והבטחת צמיחה לטווח הרחוק.
יוקרתה וייחודה של המלגה עלו על רקע תהליך איתור המלגאים שהסתיים כעת, "אפשר היה לראות מהביקוש ומזהות המועמדים שנרשמו לתהליך האיתור כי המנהלים הבכירים בארץ רואים בה כמלגה היוקרתית ביותר בישראל שלא למחקר אקדמי", אומר גיל. "אני משוכנע ששני המועמדים שנבחרו ישתמשו בפלטפורמה שג'וינט-אלכא והמלגה מאפשרים, כך שהם ייקחו את הידע והניסיון שצברו, לטובת קידום נושא לאומי ויצירת שינוי רחב ומשמעותי לאזרחים בישראל", הוא מוסיף.
לדבריו, "אותם מנהלים בכירים בשירות הציבורי קיבלו רבות במהלך שנות השירות שלהם, והמלגה היא ההזדמנות שלהם לתרום בהמשך למה שקיבלו לאורך השנים. אני שמח לראות שיש בישראל אנשים משכמם ומעלה שרוצים להיות מעורבים, לתרום ולהשפיע על העתיד של כולנו ואני משוכנע שנחמן והילה יפעלו כל אחד בתחומו לטיפול באתגרים מערכתיים אשר פוגעים בסופו של דבר באזרחים בקצה".
לסיום, אומרת אורית בכר, נשיאת כבוד של ועדת ההיגוי, כי "כולנו מוקירים תודה לתורמים הגדולים שעוזרים למלגה להתקיים ובטוחים שבאמצעות המלגה נמשיך להנציח את מורשתו של יוסי ולקידום החזון של חברה ישראלית טובה יותר לכולם, שלרגליו כולנו פועלים כעת".
מקורות המימון למלגה כוללים תרומות מתורמים פרטיים מהארץ ומחו"ל, גופים ישראליים, בנק דיסקונט וקרן ראסל ברי, המאמינים במימוש מורשת בכר לשיתופי פעולה בין המגזרים לטובת החברה הישראלית.