בדיקת ראייה אוטומטית שנותנת כלים אובייקטיביים לניתוח ומגיעה לכל מקום על פני הגלובוס
בדיקת ראייה אוטומטית שנותנת כלים אובייקטיביים לניתוח ומגיעה לכל מקום על פני הגלובוס
אם הייתם אי פעם בבדיקת ראייה עם ילדכם, רוב הסיכויים שהאתגר המרכזי היה לגרום לו לשתף פעולה עם הבדיקה. אחד החידושים המהפכניים בעולם בדיקות הראייה הוא Eye-N-Joy, בדיקת ראייה מקיפה המבוצעת באופן אוטומטי על ידי מעקב אחר תנועות העיניים, מה שמבטיח דיוק, אובייקטיביות ואפשרות לבדוק ילדים ובעלי מוגבלויות. מהם הכלים שמספקת הפלטפורמה לרופאים? ואיך הגיעו היזמים אל מדינות עולם שלישי בחיפוש אחר משתמשים שהפלטפורמה יכולה לשנות את חייהם?
מערכות הרפואה רשמו התקדמות טכנולוגית אדירה בעשרות השנים האחרונות - רופאים יכולים להחליף מפרקים בעזרת רובוט ולאבחן תופעות רפואיות מרחוק באמצעות לפרוסקופיה. בדיקות הראייה, לעומת זאת, מבוצעות עדיין בשיטה המוכרת והמסורתית שהיתה נהוגה לפני 200 שנה, אשר כוללת לוח עם מספרים\ציורים ומסתמכת על שיתוף הפעולה של הנבדק ועל יכולת הניתוח הסובייקטיבית של הרופא.
כעת גם עולם בדיקות הראייה זוכה לאוטומציה לה הוא ראוי. Eye-N-Joy היא פלטפורמה בפיתוח ישראלי, אשר מבצעת בדיקה מקיפה של מערכת הראייה בזמן צפייה בסרטון שאורכו כ-45 שניות בלבד, במקום בדיקה של יותר מחצי שעה. הבדיקה עצמה דומה לבדיקה המסורתית, אך היא מבוצעת על ידי טכנולוגיה מתקדמת, מדויקת ונוחה לתפעול.
בזמן הצפייה בסרטון מתבצע מעקב אחר תנועות העיניים של הנבדק, אשר מנותחות על ידי המערכת לאבחון ליקויי ראייה רבים וגורמי סיכון לאמבליופיה (עין עצלה) אצל ילדים.
נכון לעכשיו, המערכת מאושרת אחרי ניסוי קליני ו-FDA לילדים מגיל 1-17, כאשר החברה מתקדמת לפיתוח הפלטפורמה גם עבור מבוגרים.
מטרת הפלטפורמה היא לספק בדיקות מהירות ומדויקות, בעלות משתלמת וללא ציוד יקר ומסורבל, על מנת לייעל את הטיפול בתחלואה ובבעיות במערכת הראייה מסביב לעולם ובכל גיל.
פתיחת דלת לבדיקות עבור נבדקים שאינם וורבליים - החל מתינוקות ועד אנשים עם מוגבלויות
היתרונות של הבדיקה מתבטאים לא רק בנוחות ובמהירות בה היא מתבצעת, אלא גם ברמת הדיוק שלה, משום שהיא מסתמכת על טכנולוגיות מתקדמות ואובייקטיביות ולא על שיתוף פעולה מצד הנבדק או מומחיות וידע רפואי של מי שבוחן את התוצאות.
דביר סלומון, מנכ"ל Eye-N-joy, מסביר כי "בזמן ביצוע הבדיקה, הנתונים מנותחים בהשוואה לנתונים שנשמרו מבדיקות קודמות של אותו מטופל ומול מטופלים אחרים עם פרופיל דמוגרפי דומה".
הפטנט של החברה משלב מעקב אחרי תנועת העיניים באמצעות משקפיים חכמים שהם חלק מהמערכת, הסוגרים באופן אוטומטי את עיני הנבדק לסירוגין. "הבשורה הגדולה בפלטפורמה, עבורנו, היא העובדה שלראשונה אפשר לבצע בדיקות חדות ראייה לפעוטות, ילדים ונערים שאין להם יכולת לתקשר מילולית", אומר סלומון.
איסוף הנתונים הנרחב מאפשר מעקב ארוך טווח והשוואה לבדיקות קודמות
מעבר ליתרונות בבדיקה עצמה, הייחודיות שלה נמצאת גם בכך שניתוח הבדיקה מבוצע על כלל הנתונים הנאספים במהלך הבדיקה, ולא רק על תוצאות סופיות. "באופן שכזה, יש לרופאים ולאנשי הצוות הרפואי את היכולת לעקוב אחרי שינויים מינימליים בין הבדיקות של אותו מטופל, מידע שעד היום לא היה קיים בעולם רפואת העיניים", מספר סלומון.
אם משווים את בדיקות העיניים לצילום רנטגן או בדיקת הדמיה, הפלטפורמה של Eye-N-Joy נותנת לרופא או המפענח את היכולת להשוות את הנתונים בקלות ובנוחות לצילומים קודמים ולהבין את המגמה ביניהם.
"מעקב אחרי שינויים וזיהוי מגמות ביכולת הראייה של מטופל לאורך זמן מאפשר התערבות מוקדמת שמגבירה את אפקטיביות הטיפול, במקרים מסוימים מוביל להחלפת הטיפול ועשוי להצביע על בעיות נוספות שלא היו מתגלות", אומר סלומון.
בנוסף, הפלטפורמה מנתחת 120 תמונות בשנייה, לעומת 5-6 תמונות שהמוח שלנו מסוגל לעבד, מה שמאפשר צבירה של הרבה יותר נתונים לניתוח ואבחון. "לבסוף, בבדיקה מסוג Cover Test בה מכסים עין אחת, המערכת מנטרת גם את העין המכוסה, משהו שלא היה קיים עד כה", אומר סלומון.
במדינות בהן אין אמצעים לאבחון וטיפול, Eye-N-Joy עוזרת לילדים לראות את העולם
כאשר מדובר על מדינות מתפתחות, הצורך האדיר בשירותי רפואה מצד אחד, והמחסור העצום בנותני שירותים רפואיים מצד שני, מהווה קרקע פורייה להטמעת טכנולוגיות רפואיות חדשות המאופיינות בניידות ועלות לא גבוהה. במדינות עם מחסור בכוח אדם ובזמינות, המערכת נותנת יכולות שכלל לא היו קיימות קודם", אומר סלומון.
"בתחילת 2020, על רקע התפרצות משבר הקורונה, השווקים במדינות המפותחות נסגרו ולא היה ניתן לקדם את שיווק המוצר", מספר סלומון. "בשלב זה כבר היה לנו מוצר עובד עם מחקרים קליניים ואישור FDA, אך השווקים היו סגורים. המציאות המורכבת שלחה אותנו ליבשת אפריקה, בה זיהינו צורך אדיר בטכנולוגיות שמטרתן לתת מענה לחוסרים רפואיים". Eye-N-Joy התחילה לעבור עם גופים מקומיים, בעיקר ארגונים לא-ממשלתיים (NGO), דרכם הוצגה המערכת המתקדמת ביותר בתחום בדיקות סקר הראייה, דווקא לעולמות הכי פחות מתקדמים טכנולוגית. "היום אנחנו אחרי מספר פיילוטים מוצלחים ומתכננים מאות יוזמות נוספות ב-2022, כחלק מתהליך הצמיחה שלנו באזור", אומר סלומון. האימפקט בפעילות במדינות עניות הוא הרבה יותר גדול, ללא ספק, כאשר הפלטפורמה מאפשרת בדיקה של אוכלוסייה שלא היה לה מענה עד כה.
"במדינות באפריקה ובעולם השלישי, אפילו משקפיים, שנחשבים לתיקון הכי מובן מאליו במערב, הם צעד לא מובן מאליו", אומר סלומון. "כתוצאה מכך, חברנו ליצרנית משקפי ראייה, שנותנת משקפיים בחינם לילדים שמאובחנים עם בעיות בדרום אפריקה".
התועלת לרופאים - החל מפינוי זמן לטובת חולים מורכבים, ועד חוות דעת נוספת לרופאים עם ניסיון מוגבל בתחום
עבור הרופאים, הכנסת מערכת ה-Eye-N-Joy לקליניקה מקצרת את הזמן הבדיקות ומגדילה את נוחות ביצוע הבדיקות.
"רופא אמריקאי שהכניס את המערכת לקליניקה סיפר כי המערכת משמשת בתור כלי לסקירה וסינון לפני שהילדים מגיעים אליו", אומר סלומון. "עבורו, המערכת מפנה את הזמן היקר שלו לטיפול במטופלים מורכבים יותר, אותם הוא צריך לראות וללוות מקרוב".
בגישה אחרת לחלוטין, אחת הרופאות בדרום אפריקה המשתמשת במערכת דיווחה כי היא מנצלת אותה לקבלת חוות דעת נוספת, משום שהיא לא רואה ילדים עם בעיות כאלו בתדירות גבוהה, והיא מרגישה בטוחה יותר עם חוות דעת נוספת המגיעה מהפלטפורמה.
בקרוב יהיה אפשר לבצע את הבדיקה בבית ולשלוח את הנתונים לפענוח ובדיקה מרחוק, אומר סלומון. "החזון שלנו הוא להגיע למשתמשי הקצה, כדי להנגיש את הבדיקה לאוכלוסייה רחבה ככל האפשר".