איך תשפיע הורדת הרוב הדרוש להסמכת דיירים בתמ"א 38 על שוק הנדל"ן?
איך תשפיע הורדת הרוב הדרוש להסמכת דיירים בתמ"א 38 על שוק הנדל"ן?
בטיוטת חוק ההסדרים נקבע כי הרוב הדרוש להסכמת דיירים בתמ"א 38 מ-80% ל-66%. אילי בר, מנכ"ל אקו סיטי, מדבר על ההשפעה של הנושא על קידום פרויקטים, ועל העובדה כי תכנית תמ"א 38 צפויה (אולי) להסתיים בעתיד הקרוב
תכנית תמ"א 38 עדיין איתנו, וכל עוד היא רלוונטית להתחדשות עירונית בישראל, כל שינוי בתנאי יישום הפרויקט יכול להשפיע רבות על ענף הנדל"ן. השינוי הנוכחי הקיים בטיוטת חוק ההסדרים, הוא הפחתת הרוב הדרוש להסכמת דיירים בתמ"א 38 מ-80% ל-66%. לדברי אילי בר, מנכ"ל EcoCity - אקו סיטי, המתמחה בהתחדשות עירונית, הפחתה דומה שנעשתה במיזמי פינוי-בינוי נתנה דחיפה לקידום פרויקטים.
לדבריו, ההפחתה בפינוי-בינוי נעשתה מתוך כוונה לתעדף מתחמים גדולים יותר, אך ברשות ההתחדשות העירונית נוכחו לדעת שברשויות הבינו את התמהיל הרצוי בין מיקומים בהם מתאים פינוי-בינוי, לבין מקומות בהם מתאים יותר פרויקטים בודדים של תמ"א 38. לכן, אין סיבה אמיתית 'לתקוע' את הפרויקטים הקטנים.
באשר לתוקפה של תכנית תמ"א 38, בר אומר כי בכל מקרה חלופת שקד נמצאת על המדף, וכי בעתיד אנחנו צפויים לראות תכנון מקומי המתייחס לרובעים ולשכונות, עם בידול בין מקומות המתאימים לפינוי-בינוי ומקומות המתאימים לפרויקטים של בניין בודד, כך ששני הסוגים זקוקים למענה.
בר מספר על כלים נוספים הצפויים להשפיע על יישום של פרויקטי תמ"א 38- הראשון הוא כאשר נעשית עבירת בנייה דרמטית או שימוש לא חוקי ברכוש המשותף, אותו בעל נכס לא ייצא עם תמורה שוות ערך לדירה. שינוי נוסף הוא האפשרות לבעלים של יותר מדירה אחת בבניין לקבל פטורים ממס על כל הדירות, כאשר לדברי בר מדובר בנושא שתקע לא מעט פרויקטים.
עד כמה דרמטית תהיה ההשפעה של השינויים המדוברים? מהם סוגי ההתנגדויות הבולטים ביותר, וכיצד מתייחסים אליהן מבחינה משפטית? לדיון המלא הצטרפו אלינו.