"קיים צורך בהול בהאצת פיתוח מקורות אנרגיה ירוקה" – מסקנת דו"ח האקלים של האו"ם פותחת חלון הזדמנויות למשקיעים מתוחכמים
"קיים צורך בהול בהאצת פיתוח מקורות אנרגיה ירוקה" – מסקנת דו"ח האקלים של האו"ם פותחת חלון הזדמנויות למשקיעים מתוחכמים
דו"ח האקלים החדש של האו"ם מתריע כי ההתחממות הגלובלית נותנת אותותיה בכל חלק על הגלובוס, וקורא להאצת הטרנספורמציה לשימוש באנרגיה ירוקה. במקביל, מתיחות בזירה הגיאופוליטית מתדלקת מרוץ של מדינות העולם לעצמאות אנרגטית. בפרופימקס, הפועלת כבר למעלה מרבע מאה בתחום ההשקעות הגלובליות, ממשיכים בשיתוף פעולה הדוק עם קבוצת הליוס, ומזהים כי שילוב של צורך מתעצם ותנאי שוק תומכים - מייצרים הזדמנות יוצאת דופן להשקעה בתחום האנרגיות המתחדשות.
משבר האקלים דוהר לכיוון נקודת האל-חזור. זו אחת המסקנות המהדהדות בדו"ח שפרסם פאנל המדענים הבין-ממשלתי לשינויי האקלים של האו"ם (IPCC) בחודש שעבר וקבע כי חלון ההזדמנויות, הצר ממילא, לטיפול במשבר האקלים, הולך ונסגר. הדו"ח השנתי, שחובר על-ידי 270 מדענים מובילים מ-67 מדינות, היה הפעם מטריד וקודר מקודמיו. כותבי הדוח התריעו כי נזקי האקלים ממשיכים להלום בעוצמה ולגבות מחיר כבד מהאנושות וממערכות כדור הארץ, שאת תוצאותיהם רואים כמעט בכל חלק בעולם.
כמו-כן, במסגרת הדו"ח הוצגו הערכות כי עד לסוף המאה הנוכחית, נכסים בהיקף מצטבר של עד 12 טריליון דולר עשויים להיות נתונים תחת סיכון מוגבר, בשל תופעות ואירועי מזג אוויר קיצוניים. בצידה של אותה הערכה, מדגישים מומחי הפאנל כי האנושות אחראית להתחממות הגלובלית – ולכן בידיה גם הפתרון. זו מחייבת נקיטת צעדים דרמטיים ושאפתניים, עוד יותר מאלו שיושמו עד כה. כך, בין היתר, לקצץ במחצית, לכל הפחות, את פליטות גזי החממה עד שנת 2030 ולהגיע לניטרליות פחמנית מוחלטת (Net Zero) עד לשנת 2050.
לטובת השינוי המתבקש, נדרש בראש ובראשונה להאיץ את הסבת פעילותן של מערכות החשמל והתחבורה להישענות על מקורות אנרגיה בת-קיימא, זאת על חשבון ההסתמכות כיום בעיקר על דלקים פוסיליים מזהמים. למעשה, מרבית מהמדינות המפותחות כבר התגייסו למאבק עוד ב'הסכם פריז', המעגן את נכונותן לבצע טרנספורמציה לשימוש הולך וגובר באנרגיות ירוקות, אלא שהדוח מציב תמרור אזהרה הקורא להן – על אף מאמציהן – לפעול בדחיפות להקצאת משאבים נוספים להקמה ופיתוח תשתיות אנרגיה ירוקה.
תלות הדדית בין צמיחת הכלכלה הגלובלית למצב האקלים
תמונת המצב העולה מהדו"ח מדגישה את חשיבות פיתוח תשתיות אנרגיה נקייה - וקושרת באופן הדוק את המשך צמיחת הכלכלה הגלובלית לשמירה על סביבה אקלימית בריאה. התלות ההדדית בין השניים, הוכחה בשנים האחרונות במסגרת שורת ניתוחים כלכליים. אלו הציגו קונצנזוס ביחס לכך שככל ומדינות לא יינקטו צעדים משמעותיים להאטת ההתחממות הגלובלית, הנזק הכלכלי שייגרם כתוצאה מהסיכונים – שריפות, בצורות, שיטפונות וכו' - צפוי להתעלות על העלות הכרוכה בתהליך הפחתת הפליטות.
בלאקרוק, חברת ניהול הנכסים הפרטית הגדולה בעולם, התייחסה גם היא במחקר עצמאי שערכה להשפעות משבר האקלים וטענה כי אי-השקעה ופיתוח חוסן להתמודדות עם שינויי האקלים, רק תגרור עלויות גבוהות יותר בהמשך, לצד ריבוי סיכונים שיאיימו על יציבות הכלכלות. במילים אחרות, למדיניות הפחתת גזי חממה יש תועלת מובהקת, וחתירה לכלכלה דלת-פחמן עשויה להביא לעלייה בתוצר, במקביל לרווחה ובריאות הציבור.
מפת האנרגיה העולמית מתעצבת מחדש
בנקודה זו לא ניתן להתעלם גם מהמלחמה הניטשת בין רוסיה ואוקראינה, המעצבת מחדש את מפת האינטרסים האנרגטיים של מדינות העולם, בראשן חברות האיחוד האירופי. התלות של מרבית ממדינות אירופה בנפט וגז רוסיים כמקורות אנרגיה מרכזיים (מספקת כ-40% מהגז הטבעי ומעל ל-25% מהנפט הגולמי לאיחוד), לצד נסיקת מחיריהם בחודשים האחרונים, מדרבנת את המדינות להפחית את התלות והשימוש בהם, ולפתח מקורות אנרגיה עצמאיים – מתחדשים וירוקים - לטובת יצירת ביטחון אנרגטי. זו עשויה להתברר כנקודת מפנה בדינמיקה בין המדינות, שתביא לזירוז תהליכי המעבר לאנרגיות מתחדשות.
תחזית IEA צופה כי הסגמנטים השונים בתחום האנרגיה הנקייה יהוו את נתח השוק העיקרי עד 2050. המהפך מול שוק הדלקים המאובנים צפוי כבר בעשור הבא
שער כניסה למשקיעים כשירים המחפשים דריסת רגל בשווקים דומיננטיים
מי שצפויה להמשיך להנות מהרוח הגבית בענף היא קבוצת Helios, חלוצת התחום, הפעילה למעלה מעשור בסקטור האנרגיות המתחדשות, עוד הרבה קודם לתאוצה שתפס. הליוס מתמחה בהקמה, תפעול והשקעה בפרוייקטי אנרגיה מתחדשת ומנהלת נכון להיום למעלה מ-13 מיליארד שקל בפורטפוליו רחב, המפוזר בין כמה מגזרי אנרגיה ירוקה – מסורתיים וחדשניים - בשוק הישראלי וב-5 מדינות מובילות באירופה: איטליה, פולין, הולנד, ספרד ואנגליה, שם מחזיקה החברה גם מטה משרדים וצוות ניהול השקעות מקצועי.
הליוס, הינה אחת משותפותיה האסטרטגיות של פרופימקס, שפעילה למעלה מ-25 שנה בתחום ההשקעות האלטרנטיביות הגלובליות. את שיתוף הפעולה ההדוק בין השתיים, מסבירים נמרוד גור וארז גיסין, מייסדי ומנהלי קבוצת 'הליוס', בכך ש"מערכת היחסים שנבנתה בין הליוס ופרופימקס במשך למעלה מעשור שנים, מושתתת על עולם ערכים משותף, המבוסס על מקצוענות ללא פשרות, סטנדרט אמינות גבוה ומיקוד בהשאת תשואות עודפות למשקיעים. כעת אנו נמצאים יחד בעיצומו של סבב גיוס לקרן החמישית, לאחר ארבע קרנות שהניבו תשואות שנתיות דו-ספרתיות. בדומה לביצועי קרנות העבר, גם הקרן החמישית שואפת להניב תשואות עודפות, לצד הצפת ערך ויצירת רווחי הון עם השלמת תהליך ההשקעה והתפעול".
באשר לאופי פעילותה של הליוס, מסבירים גיסין וגור כי "הקבוצה העמיקה במהלך השנים את אחיזתה בסגמנטים שונים של אנרגיה מתחדשת בשוק הישראלי והאירופי, הנחשב לקטר המוביל את מהפכת האנרגיה הירוקה בעולם. זה מאפשר לנו להרכיב תמהיל מפוזר, המייצר חשיפה לתחומים מסורתיים, כדוגמת אנרגיה סולארית, בצד נישות חדישות ומתקדמות יותר - אגירת חשמל וניהול רשתות, טעינת רכבים חשמליים, ביומס, ביוגז (עיכול אנאירובי) ועוד - בהן יש לנו יתרון מהותי ביכולת לרתום את הניסיון, המוניטין והידע שצברנו לטובת מינוף ההשקעה. יש כאן גם אלמנט חשוב של אגרגציה ויתרון לגודל הפורטפוליו".
בפרופימקס מתייחסים לשיתוף הפעולה בין השניים ומציינים כי "מנהלי הליוס, איתם אנו מנהלים מערכת יחסים קרובה ומיוחדת כבר למעלה מעשור, הם שחקן ותיק ועתיר ניסיון בעולם האנרגיות המתחדשות, ועל כך יעידו הביצועים שהציגו קרנות העבר במסגרתן פעלנו יחד. אנחנו ממשיכים את שיתוף הפעולה בקרן החמישית שלנו Helios Energy Fund V, הפתוחה כעת לגיוס הון מצד משקיעים כשירים".
"עולם האנרגיות הירוקות אמנם עשה קפיצת דרך משמעותית בשנים האחרונות, אך רחוק מאוד ממיצוי הפוטנציאל", מוסיפים בפרופימקס. "אנו מזהים בשנים האחרונות, מלבד הצורך הדחוף להתמודד עם משבר האקלים והשלכותיו באמצעות הסבת מקורות אנרגיה מזהמים לנקיים, גם חיזוק התודעה הציבורית בעניין וההבנה בקרב משקיעים באשר לחשיבות הכפולה של השקעה בתחום: פוטנציאל רווח אטרקטיבי לצד הלימה עם שיקולים ותועלות חברתיות-סביבתיות".
"להערכתנו, תנאי השוק השוררים, בעיקרם תמיכת הרגולציה בתחום, הוזלת עלויות הפקת אנרגיה ירוקה, התפתחות תחום הקלינטק והצורך הבהול בגמילה משימוש באנרגיה מזהמת, מהווים מצבור פקטורים שימשיכו לספק רוח גבית חזקה לצמיחת הענף. ההשקעה בקרן Helios Energy Fund V מאפשרת למשקיעים כשירים להעשיר את תיק הנכסים עם רכיב השקעה המאופיין בקורלציה נמוכה לתנודות השוק ומגלם פיזור חשוב בתיק ההשקעות, וזאת תוך הישענות על צוות ניהולי אקטיבי, מיומן ועתיר ניסיון. אלו מייצרים להערכתנו הזדמנות יוצאת דופן להשקעה המגלמת פרופיל סיכון-סיכוי אטרקטיבי, בייחוד בתקופה של אי-ודאות כלכלית וטלטלות בשוק הסחיר".