תיקון לחוק הצלת המזון אושר בכנסת: גופים ממשלתיים יחויבו לתרום עודפי מזון
תיקון לחוק הצלת המזון אושר בכנסת: גופים ממשלתיים יחויבו לתרום עודפי מזון
יצרני ומשווקי מזון יחויבו לתרום עודפים לנזקקים, המהלך צפוי לחסוך מיליארדי שקלים למשק. ארגון לקט ישראל: "מדובר ביום היסטורי"
תיקון לחוק עידוד תרומות מזון עבר היום בקריאה שלישית בכנסת. התיקון לחוק נועד להסדיר הצלת מזון איכותי ובריא מגופים ציבוריים ומוסדות ממשלתיים, כדי למנוע בזבוז ולהעביר את המזון לנתמכים ועמותות סיוע.
המהלך מציע פתרון חכם ורווחי לכולם: גופים ציבוריים, המדינה ואזרחים נזקקים. על ידי חלוקת עודפי המזון לאוכלוסיות מוחלשות, המדינה תוכל לקצץ משמעותית בהוצאות הרווחה והבריאות, בעוד שהגופים הציבוריים ייעלו את ניהול המשאבים שלהם ויוכלו לצמצם את השלכת המזון לפח. במקביל, אלפי משפחות ייהנו מגישה למזון איכותי ובריא, ובכך ישפרו את איכות חייהן.
על פי אומדני הדו"ח הלאומי לאובדן מזון והצלת מזון לשנת 2022, של ארגון הצלת המזון הלאומי "לקט ישראל" כ-37% מהמזון המיוצר בישראל הולך לאיבוד לאורך שלבי הייצור, ההפצה, הקמעונאות והצריכה. כ-2.6 מיליון טון מזון בשנה בשווי של כ-23.1 מיליארד ₪, המהווים 1.4% מהתוצר הלאומי. הצלת 20% מהמזון האבוד, מספיקה כדי לסגור את פער חוסר הביטחון התזונתי בישראל. במקביל, תוך כדי הצלת מזון וסגירת פער החוסר הביטחון התזונתי ניתן לחסוך מיליארדי ₪ לתקציב המדינה.
אובדן המזון בישראל גורם לנזקים כלכליים, חברתיים וסביבתיים משמעותיים. בהיבט הכלכלי, כל 1 ש"ח המושקע בהצלת מזון מאפשר להציל מזון בשווי ישיר של 3.6 ש"ח, ובתוספת העלות הסביבתית והבריאותית, כל 1 ₪ שמושקע בהצלת מזון מניב למשק הלאומי ערך של 10.6 ₪. אי-ביטחון תזונתי מטיל נטל כבד אף על מערכת הבריאות, עם עלות שנתית של 5.2 מיליארד₪, המהווה 5% מתקציב הבריאות.
השלכות בזבוז המזון חורגות מהצלחת ומגיעות גם אל הסביבה. תהליך ייצור המזון, מהשדה ועד לצלחת, כרוך בצריכת משאבים טבעיים עצומה כמו מים ואדמה. כאשר מזון נזרק לפח, כל המשאבים שהושקעו בו הולכים לאיבוד, ומעמיסים על הסביבה נטל כבד. על פי הנתונים, עלות הסביבתית של בזבוז המזון בישראל מגיעה לכ-3.9 מיליארד שקלים בשנה.
גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל בירך על העברת החוק ומסר: "זהו יום היסטורי למדינת ישראל שמלמד על הבנה עמוקה של יתרונות הצלת המזון. החוק שעבר היום בכנסת בקריאה שנייה ושלישית הוא בשורה אמיתית שתשנה את המציאות בתחום הצלת המזון ותסייע למאות אלפי משפחות הסובלות מאי-ביטחון תזונתי ובמקביל ייחסכו מיליארדי ש״ח לתקציב המדינה. החוק יאפשר לנו להציל יותר מזון, להגיע ליותר משפחות נזקקות ולצמצם את הפער העצום בין כמות המזון שהולכת לאיבוד לבין הצורך של משפחות רבות במזון. אנו מודים ליו״ר ועדת העבודה והרווחה חה״כ אייכלר ולחברי הכנסת ינון אזולאי ויסמין פרידמן שהבינו את חשיבות הנושא ושאין צודק יותר מלהעביר את עודפי המזון הממומנים על ידי כל אחד ואחת מאיתנו לאזרחיה הזקוקים לה".