דיווח שוטףביידן בפולין: פוטין לא יכול להישאר בשלטון, המלחמה באוקראינה כבר נכשלה
דיווח שוטף
ביידן בפולין: פוטין לא יכול להישאר בשלטון, המלחמה באוקראינה כבר נכשלה
בנאום חריף בוורשה, שבו חתם את ביקור ההזדהות שלו באירופה, הזהיר נשיא ארה"ב את עמיתו הרוסי: "שלא תחשוב להיכנס אפילו לסנטימטר משטחן של מדינות נאט"ו". הבית הלבן מכחיש שביידן קרא לשינוי המשטר, הקרמלין: "הוא לא יחליט, הרוסים בוחרים את נשיאם". לאירופה קרא ביידן להיערך לבאות: "קרב ארוך מצפה לנו"
בעוד המודיעין הבריטי מעריך שפוטין יתמקד בירי חסר הבחנה מהאוויר כדי למנוע אבידות בנפש בקרב חייליו, הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן מבקר בפולין ומחריף את הטון נגד המנהיג הרוסי. ברקע הודעת הקרמלין מאתמול לפיה רוסיה נותנת עדיפות בלחימה לחבל דונבאס. כלכליסט מדווח
22:00 - נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן החריף הערב (שבת) דרמטית את התקפותיו על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, והכריז כי פוטין "אינו יכול להישאר בשלטון" בעקבות המלחמה באוקראינה. בנאום שנשא בוורשה בירת פולין, ושבו חתם ביקור הזדהות בן ארבעה ימים באירופה, הצהיר ביידן כי המלחמה באוקראינה היא כבר עכשיו כישלון אסטרטגי עבור רוסיה, אבל קרא לאירופה להיערך לבאות: "עלינו להיערך לקרב ארוך שמצפה לנו", טען.
בנאום שנשא בטירה המלכותית בוורשה אמר ביידן על פוטין: "למען האל, האיש הזה לא יכול להישאר בשלטון". דבריו של ביידן הוצגו מיד בתקשורת העולמית כקריאה להחלפת המשטר ברוסיה, אבל בתוך זמן קצר פרסם הבית הלבן הודעה שבה טען כי הנשיא לא קרא לשינוי המשטר. זוהי הודעה משונה-משהו בהתחשב בכך שביידן אמר את הדברים במסגרת נאום שהוכן מראש, כך שברור כי כל מילה בו נבחרה בקפידה. בהודעה טען גורם רשמי בבית הלבן כי כוונתו של ביידן הייתה שאסור לאפשר לפוטין ליהנות משליטה בשכנותיה של רוסיה או באזור: "הוא לא דיבר על השליטה של פוטין ברוסיה או על שינוי משטר".
דקות אחרי הצהרת ביידן הגיב דוברו של פוטין, דמיטרי פסקוב, ואמר כי "ביידן לא מחליט, נשיא רוסיה נבחר על-ידי הרוסים". אם מוסקבה תפרש בכל זאת את דברי ביידן כקריאה, גם אם מרומזת, לשינוי המשטר, היא עשויה להחריף מאוד את תגובתה. נשיא ארה"ב אמנם הדביק לפוטין כמה כינויים חריפים בשבועיים האחרונים, בהם "פושע מלחמה", "דיקטטור רצחני" ו"קצב", אבל אמירה שפוטין אינו יכול להישאר בשלטון, המציגה את וושינגטון כמי שיש לה זכות לקבוע את מידת הלגיטימיות של השלטון במוסקבה, תיתפס בקרמלין כחמורה הרבה יותר. עד כה הקפידו גורמים אמריקניים רשמיים לומר כי סילוקו של פוטין מהשלטון אינו מטרה של ארה"ב, ורק החודש הצהיר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן: "עבורנו העניין הוא לא שינוי של המשטר. העם הרוסי הוא שצריך להחליט מי הוא רוצה שינהיג אותו".
בנאומו הערב הדגיש ביידן כי הכוחות האמריקניים באירופה נמצאים ביבשת כדי להגן על בעלות בריתה של ארה"ב בנאט"ו ולא כדי להילחם בכוחות הרוסיים, וכי נאט"ו עצמה היא ברית הגנתית באופייה, שמעולם לא חתרה לפגוע ברוסיה. "העם הרוסי אינו האויב שלנו", הבהיר, אך לצד זה הוסיף אזהרה ישירה לפוטין: "שלא תחשוב להיכנס אפילו לסנטימטר משטחן של מדינות נאט"ו".
17:50 - משרד ההגנה האוקראיני דיווח אחר הצהריים כי בקרבות באזור חרסון הכבוש בדרום המדינה נהרג גנרל רוסי נוסף, לוטננט-גנרל יאקוב רזנטסב. גורם מערבי עלום שם אמר לרשת BBC כי מדובר בגנרל השביעי עד כה שנהרג באוקראינה. לפי הדיווחים בתקשורת האוקראינית, רזנטסב נהרג במתקפה שהתרחשה בבסיס אווירי באזור חרסון.
17:00 - צבא אוקראינה הודיע אחר הצהריים כי פתח במתקפת-נגד באזור העיר חרקוב, העיר השנייה בגודלה במדינה, שמופגזת ללא הרף על ידי הרוסים מתחילת המלחמה. הרשויות במחוז חרקוב דיווחו היום כי כמה יישובים באזור "שוחררו". הן ציינו כי ההפגזות הרוסיות על העיר נמשכו גם בסוף השבוע, וכי בלילה האחרון היא הופגזה לפחות 24 פעמים.
14:10 - שרי החוץ וההגנה של אוקראינה נפגשו עם עמיתיהם מארה"ב. שר ההגנה האוקראיני אולקסיי רזניקוב ושר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה נפגשו עם שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין ומזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, כך כתב רזניקוב בציוץ בטוויטר. "דנו בסוגיות העכשוויות ובשיתוף פעולה פוליטי ובטחוני בין אוקראינה לארה"ב", כתב רזניקוב.
11:30 - אחרי ההצהרה הרוסית בדבר "השלמת השלב הראשון" של הפלישה לאוקראינה והתמקדות בחבל הדונבאס, בריטניה מעריכה הבוקר כי הצבא של פוטין לא שש להמשיך במבצעים הקרקעיים באזורים המאוכלסים - אלא יעדיף בהפגזות ארטילריות ואוויריות חסרות הבחנה כדי לפגוע במורל של האוקראינים.
בדו"ח המודיעין היומי של משרד ההגנה הבריטי נכתב כי "סביר שרוסיה תמשיך לתקוף את האזורים המאוכלסים במחיר של קורבנות אזרחיים תוך שהיא מנסה למנוע מעלייה במספר ההרוגים בצד שלה". להערכת הבריטים, רוסיה תמשיך במצור על הערים הגדולות, בדגש על חרקוב, צ'רניהיב ומריופול.
10:30 - אוקראינה: 136 ילדים נהרגו עד כה במלחמה. משרד התובע הכללי באוקראינה פרסם בחשבון הטלגרם הרשמי שלו כי 136 ילדים נהרגו מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה. בהודעה נכתב גם כי 199 ילדים נפצעו מתחילת הלחימה.
09:25 - גורם אוקראיני טען כי שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו, שלא נראה בציבור במשך שבועיים, עבר התקף לב לאחר שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין האשים אותו ב"כישלון מוחלט של הפלישה לאוקראינה". שויגו נחשב לבעל ברית קרוב של פוטין, והיעלמותו עוררה ספקולציות רבות. לטענת אנטון גרשנקו, יועץ לשר הפנים האוקראיני, שויגו עובר שיקום בבית חולים, אך הטענות על מצבו הבריאותי לא אושרו על ידי גורמים רשמיים ברוסיה.
08:00 - כשהוא במרחק של כ-80 קילומטר בלבד מגבול פולין-אוקראינה, נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן נפגש אמש בעיר ז'שוב בפולין עם אנשי הדיוויזיה המוטסת ה-82 של צבא ארה"ב. בנאומו בפני קבוצת חיילים, התייחס ביידן למזכירת המדינה שהלכה לעולמה השבוע, מדלן אולברייט, ואמר כי "היה לה פעם ביטוי - 'אנחנו האומה החיונית'. אני לא רוצה להישמע פילוסופי כאן, אבל אתם נמצאים בעיצומו של מאבק בין דמוקרטיה לאוליגרכיה".
ביידן התייחס לסיכון שהמלחמה תתפשט אל מעבר לאוקראינה, ואמר לחיילים כי הפלישה הרוסית תקבע לא רק את גורל אוקראינה - אלא גם את יחסי הכוחות בין הדמוקרטיות למשטרים הרודניים. "השאלה היא מי ינצח - האם הדמוקרטיה והערכים שאנו חולקים, או האוטוקרטיה? זה באמת מה שנמצא על כף המאזניים", אמר, והדגיש שוב: "מה שמונח כאן על כף המאזניים הוא לא רק מה שאנחנו עושים כדי לעזור לעם האוקראיני ולמנוע את המשך הטבח - אלא גם איך ייראה החופש של הילדים והנכדים שלכם".
בשיחתו עם כוחות ארה"ב ביידן גם שיבח את אומץ ליבם של האזרחים האוקראינים. "יש להם עמוד שדרה והרבה אומץ", אמר. "תראו איך נשים וצעירים עומדים מול טנק ארור, ואומרים 'אנחנו לא עוזבים. אנחנו מחזיקים מעמד'. הם מדהימים". הוא הודה לחיילים האמריקנים בסיום דבריו, וכינה אותם "הכוח הלוחם הטוב ביותר בהיסטוריה של העולם". לפני עזיבתו את ז'שוב הוא גם הספיק לאכול פיצה עם אנשי הדיוויזיה המוטסת ה-82.
ביידן הצדיע אתמול לפולין על קבלת יותר מ-2 מיליון פליטים שנמלטו מהפלישה הרוסית - ואמר כי קיווה להתקרב עוד יותר לגבול עם אוקראינה, אך נמנע מכך בגלל חששות ביטחוניים. לפי האו"ם, יותר מ-3.5 מיליון אוקראינים נמלטו מהמדינה מאז הפלישה ב-24 בפברואר, מתוכם כ-2.2 מיליון לפולין. בארה"ב מעריכים שמספר הפליטים שנעקרו מאוקראינה מאז החודש שעבר יעלה בקרוב על מספר הסורים שנעקרו מבתיהם מאז פרצה מלחמת האזרחים ב-2011. לאור זאת, ביידן שיבח את פולין על התגייסותה בזמן משבר הפליטים הגדול ביותר שחוותה אירופה מאז מלחמת העולם השנייה.
במקביל לביקור ביידן בפולין, בכיר בפנטגון אמר אמש בתדרוך לכתבים כי צבא רוסיה איבד את שליטתו המלאה בחרסון - העיר הגדולה הראשונה באוקראינה שכוחותיו של הנשיא ולדימיר פוטין הצליחו לכבוש. הבכיר, שצוטט ב"ניו יורק טיימס", אמר כי הכוחות האוקראיניים נלחמים בחרסון בחירוף נפש, מבטלים את הישגי הרוסים והופכים את עיר הנמל החשובה ל"שטח שנוי במחלוקת". הדברים סותרים את הצהרת הצבא הרוסי, שלפיו חרסון נמצאת "בשליטה רוסית מלאה". גם באוקראינה הטילו ספק בדברי הבכיר, ואמרו כי נראה שהעיר עדיין בשליטה רוסית - למרות שכוחות אוקראיניים נלחמים ברחבי אזור חרסון הרחב.
איבוד חרסון יהיה מכה עצומה למאמץ המלחמתי של פוטין, שתקשה על מוסקבה לממש את תוכניותיה להשתלט על חופי הים השחור של אוקראינה ועל הנמל הדרומי של אודסה. לדברי בכיר הפנטגון, איבוד חרסון יסכן גם חיילים רוסים שנלחמים במיקולאייב הסמוכה.
הבכיר התייחס גם להצהרת ראש אגף המבצעים של צבא רוסיה, סרגיי רודסקוי שלפיה השלב הראשון במבצע הושלם וכעת רוסיה תתמקד ב"שחרור מוחלט" של דונבאס שבמזרח אוקראינה. לדבריו, ארה"ב מעריכה שרוסיה אכן נותנת עדיפות לדונבאס על פני קייב. הצעד עשוי לנתק את הכוחות האוקראיניים במזרח משאר המדינה, ולהיות מנוף אפשרי למוסקבה במשא ומתן שהיא מנהלת מול אוקראינה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התייחס הלילה לדבריו של רודסקוי, ואמר כי פנה לרוסיה כדי לחדש את המשא ומתן לסיום המלחמה, אך ארצו לא תהיה מוכנה לוותר על אף חלק משטחה למען השלום.