תחום ה- Agro FoodTech ממשיך לצמוח- מהן הזדמנויות ההשקעה האלטרנטיביות למשקיעים כשירים?
תחום ה- Agro FoodTech ממשיך לצמוח- מהן הזדמנויות ההשקעה האלטרנטיביות למשקיעים כשירים?
המזון הוא הבסיס לחיים של כולנו, אך הוא הופך להיות מצרך נדיר ויקר יותר. תחום ה-FoodTech וה-AgroTech, המפתח טכנולוגיות לעולמות המזון והחקלאות, רושם צמיחה אדירה בפעילות ובהיקפי ההשקעות, מתוך מטרה לייעל את ייצור המזון ולהבטיח כמות מספיקה גם בעתיד. מהן המגמות המרכזיות אליהן כדאי לשים לב? וכיצד יכולים משקיעים כשירים להשקיע בסטארטאפים המבטיחים של ישראל בתחום הצומח?
אוכלוסיית העולם גדלה בצורה משמעותית במהלך העשורים האחרונים. ב-2050 נגיע ל-10 מיליארד תושבים, פי 4 מאוכלוסיית העולם רק 100 שנים קודם לכן. כתוצאה מכך, יהיה צורך בהרבה יותר מזון כדי לספק את הצורך של תושבי הכדור - על פי המחקרים, בקצב הנוכחי עד 2050 יהיה צורך בעוד כדור ארץ שלם.
בעקבות העובדה הפשוטה שאין לנו עוד כדור, צריך לייעל את הקיים. למטרה זו נכנסים לתמונה חידושים וטכנולוגיות בעולם החקלאות וייצור המזון, אשר שואפים להפיק יותר יבול מהמשאבים הקיימים. אז מהן המגמות העולמיות בעולם הפודטק והאגרוטק? וכיצד אפשר להשקיע בפוטנציאל של ישראל, אחת המעצמות העולמיות בתחום?
האתגרים המהותיים: אינפלציה במחירי הסחורות, שרשראות אספקה משובשות, השמדת יבולים ומגמת אורבניזציה
הצמיחה הדמוגרפית המסחררת אינה האתגר היחיד העומד בפני ענף החקלאות וייצור המזון מסביב לעולם. האינפלציה במחירים, הנרשמת בכל רחבי העולם, נובעת בין היתר מעלייה במחירי הסחורות וחומרי הגלם, מה שמוביל לצורך בייעול תהליכי הייצור ואיתור תחליפים לחומרי גלם בעלות נמוכה יותר. כאשר מביטים על האירועים הגלובליים האחרונים, כמו משבר הקורונה והמלחמה באוקראינה, אפשר לראות שהתפתחויות שכאלו גורמות לשיבושים קשים בשרשרת האספקה העולמית. אוקראינה, למשל, משמשת בתור 'אסם התבואה של העולם', ולכן אירועים כמו המלחמה הנוכחית או הסגרים שהיו בשנתיים האחרונות, גורמים למחירי המזון לעלות משמעותית.
לאירועים האחרונים מתווספות מגמות רב-שנתיות כמו ההתחממות הגלובלית המובילה להשמדת יבולים, לצד מגמת האורבניזציה אשר מפחיתה את כמות החקלאים וגם מפקיעה שטחים חקלאיים לטובת בניינים.
על רקע הביקוש הגובר והדרישה להתייעלות - הטכנולוגיה נרתמת להצלת העולם ממשבר של מחסור במזון וחומרי גלם
אחרי עשרות שנים של שימוש בשיטות מסורתיות בעולם החקלאות ועל רקע הצורך ההולך וגובר במזון, עולם ה-FoodTech וה-ArgoTech רושם בשנים האחרונות התקדמות אדירה. "הטכנולוגיה בתחום מתחילה מחברה כמו נטפים שפיתחה טכנולוגיה להשקיה מבוקרת, ועד סנסורים לזיהוי לחות באדמה וטכנולוגיות AI מתקדמות שיודעות לצלם את הצמחים והפרחים ולזהות מצבים יוצאי דופן הדורשים טיפול", אומר נועם ברכה, שותף מנהל ב'הפניקס VALUE', חברת בת של הפניקס, אשר מציעה למשקיעים כשירים קרנות השקעה מתקדמות, אלטרנטיביות ולא סחירות. "הטכנולוגיות של היום גם מחליפות את עבודת הכפיים, כמו קיטוף, גיזום, האבקה - היום הכל נעשה באמצעות מכונות שמחליפות את העובדים ועוזרות לתעשייה לשדרג, להתייעל ולענות לצורך הקיים". מעבר להתייעלות בכוח האדם והפחתת עלות הייצור, פתרונות הטכנולוגיים מבוססי AI מגדילים גם את האפקטיביות והתפוקה, משום שהם פועלים 24 שעות ביממה, בלילה, בחורף ובכל תנאי האקלים.
בנוסף, על מנת להתמודד מראש עם מצבי קיצון כמו מלחמות, מגפות עולמיות, משברי אקלים ושיבושים בשרשראות אספקה, הטכנולוגיה מחפשת אחר תחליפים כדי להפחית את התלות ביבול מסוים או בתפוקה ממדינה מסוימת, בין היתר.
שינוי אצל הרגולטורים, הצרכנים והמשקיעים - כולם רוצים להפוך את העולם לבריא יותר
אחד המונחים המרכזיים בעולם ההשקעות של היום הוא ESG - Environmental, Social,Governance, שמשמעו השקעות אחראיות המובילות לעולם טוב יותר, ירוק יותר ובריא יותר.
אחת הסיבות לצמיחה ולפוטנציאל של התעשייה הוא העובדה כי משקיעים מוסדיים מקבלים בחלק מהמדינות הנחיות רגולטוריות לקבלת החלטות שעושות אימפקט חיובי על העולם, כמו נגישות של מזון וניצול יעיל יותר של אנרגיה.
הביקוש מגיע גם מכיוון הצרכנים, אשר מפגינים מודעות הרבה יותר גדולה להיבטים של סביבה, בריאות וניצול יעיל של משאבים, ולכן הביקוש צומח גם מכיוונם, מה שמוביל בסופו של דבר לביקוש גובר לטכנולוגיות הרלוונטיות.
באשר למשקיעים של ימינו, יש משקיעים שמאמינים בעולם הזה ושואפים לקדם שמירה על החי, על הסביבה ועל כדור הארץ. לרוב מדובר על משקיעים מנוסים ובעלי הון, המחפשים ערך בהשקעה שלהם.
בנוסף אליהם, ישנם משקיעים שמחפשים השקעה עם פוטנציאל משמעותי, "כאלו שמחפשים תחומים טכנולוגיים שעדיין לא עברו וולואציה גבוהה", אומר ברכה. "תחום הפודטק ואגרוטק הוא אחד הסקטורים שלא התפוצץ מבחינת בועה של הערכות שווי". כאשר מדובר בסטארטאפים, הסיכון אמנם גבוה, "אבל אם משקיעים בחברה בשלבים מוקדמים, הנותנת מענה לצורך אמיתי ולא בתחום שיש בו רוויה - יש לה הרבה לאן לצמוח ולהשביח את הערך שלה".
לבסוף, ישנם משקיעים פרטיים מעולמות התעשייה, אשר מעוניינים להשקיע בטכנולוגיות פורצות דרך, ולא בחברות ענק עם וולואציה גבוהה ואחרי הנפקה. היכולת להגיע לחברות העתיד כבר עכשיו מהווה אופציה אטרקטיבית במיוחד עבורם.
ההשקעה בתחום שוברת שיאים, וישראל היא מעצמת פודטק פורצת דרך
על מנת להניע את הפיתוחים הטכנולוגיים ולקדם פתרונות מתקדמים בעולמות החקלאות וייצור המזון, קמו קרנות השקעה גלובליות ומקומיות המשקיעות בחברות צעירות ובעלות פוטנציאל. על פי דו"ח ההשקעות ב-AgriFoodTech של חברת AgFunder משנת 2021, בעשור האחרון ההשקעה השנתית בתחומים אלו הכפילה את עצמה פי 12.
במבט אל אומת הסטארטאפ, לא מפתיע לגלות שישראל היא מעצמה טכנולוגית פורצת דרך גם בעולמות ה-FoodTech וה-AgroTech. על פי הדו"ח של AgFunder, יותר מ-800 חברות סטארטאפ ישראליות פעילות בתחום וישראל נמצאת במקום ה-6 מבחינת כמות חברות בתחום, לפני מעצמות גדולות עם אוכלוסייה גדולה פי כמה.
הסטארטאפים הישראלים נחשבים פורצי דרך, יצירתיים וחדשניים בעולמות החקלאות והמזון. החברות הישראליות זוכות גם לתמיכה ממשלתית משמעותית ואפילו חברות המזון הגדולות, קונצרנים כמו נסטלה, שטראוס ותנובה, פתחו חממות לחברות טכנולוגיה צעירות מתוך מטרה לייצר טכנולוגיות מתקדמות ולייעל את הייצור שלהן.
מהו הערך המוסף של 'הפניקס Value' במשוואה?
הדרך להשקיע בעולמות כמו אגרוטק ופודטק עוברת דרך צבירת מומחיות גדולה בתחומים ספציפיים, "בישראל משקיעים כשירים רבים עשויים להיחשף בשגרת היום יום שלהם לחברות טכנולוגיה פורצת דרך בתחומים אלו, אך לא בהכרח יש באפשרותם לאמוד את הפוטנציאל האמיתי של החברה ולנתח אותה באופן עצמאי". אומר ברכה. "זו הסיבה לכך שקמו קרנות השקעה מתמחות בתחום".
'הפניקס Value' מנהלת קרן הון-סיכון המיועדת למשקיעים כשירים, אשר משקיעה בחברות מתחום ה-FoodTech וה-ArgoTech הצומח של ישראל. לדברי ברכה, הקרן מחפשת אחר חברות עם טכנולוגיה אמיתית ופתרון אמיתי לצורך ברור. "המטרה של הקרן היא להיכנס לתמונה, להשביח את החברה, לקדם אותה, לייעל אותה ואז למכור אותה הלאה באמצעות הנפקה ראשונית, או לחלופין לפתוח אותה לשווקים גלובליים המגדילים את פוטנציאל ההכנסה שלה".
היתרון המשמעותי של הקרן מבית הפניקס, ענקית ההשקעות הביטוח והפיננסים הישראלית, הוא העובדה כי מדובר בקרן מסוג Feeder, או קרן הזנה, אשר מאפשרת לקבל פיזור רחב וסף השקעה התחלתי נמוך יותר. "סכומי ההשקעה בעולם הזה הם גבוהים מאוד ומושקעים לטווחים ארוכים מאוד. באמצעות מנהל טוב ואיכותי, עם היסטוריה מרשימה בבחירה ובניהול השקעות בתחומים האלו, המשקיעים הכשירים ב'הפניקס Value' יכולים ליהנות מניהול מומחה בסכום התחלתי של 250 אלף דולר". הקרן של הפניקס אוספת מספר משקיעים כשירים יחד להשקעה במגוון חברות, כך שכל משקיע יכול לקבל פיזור מיטבי בחשיפה לאחד התחומים המסקרנים, המובילים והאטרקטיביים ביותר להשקעה בעידן הנוכחי.
הערות משפטיות:
פרסום זה נועד למטרות שיווקיות בלבד, ואין בו משום יעוץ ו/או הצעה ו/או הזמנה לבצע השקעה כלשהי ו/או משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם