המדריך למשתבש: ניהול זמן במלחמה ובחירום
המדריך למשתבש: ניהול זמן במלחמה ובחירום
איך לנהל זמן בעת חירום? מלחמת ה-7.10 חצתה את כולנו בין שני טיפוסי זמן אופיינים: אלה ש"נקראו לדגל" ונשאבו לחלוטין מחוץ לחיים שלהם, מזניחים דברים יקרים מאחור, וה"משותקים" - אלה שכמה שהם רוצים, לא מצליחים להניע שום מהלך או החלטה. מי אתם? ומה אפשר לעשות כדי לנהל שגרה בתוך השיבוש המטורף הזה? קורס חדש של רותי רודנר, מומחית בניהול זמן, מלמד אתכם אתכם תעדוף משימות וניהול זמן בחירום, וגם פונה לצד הרגשי של אלו המרגישים תקועים ומשותקים
בדיוק ב-8.10.23 היתה רותי רודנר, שאתם אולי מכירים כאשתו של גיא פינס, אמורה להיכנס לאולפן ולצלם שמונה שעות של קורס וידאו דיגיטלי, עם כל תכני המיזם שלה לניהול זמן 25 שעות ביממה. בשלוש השנים שלפני המלחמה בנתה רודנר - מתוך ניסיונה כמנהלת בכירה בתקשורת, יוצרת תוכן, אמא נוכחת לשלושה ודוקטורנטית לפסיכולוגיה - מיזם של מחקר, תוכן וייעוץ על איך להשתמש הכי טוב בחומר הגלם הכי יקר בעולם, הזמן שלנו.
"העיסוק שלי בשגרה עוסק ב…שגרה: אני חוקרת, מרצה ומייעצת לארגונים ולפרטים איך להשתמש בזמן ב - עולם העבודה, המשפחה, הג'ינגול ביניהם, בעיקר כשאנחנו מוצפים בגירויים מצד אחד ובציפיות גבוהות מצד שני - להיות גם מצליחנים, גם סופר-הורים, גם מגשימים את עצמנו, וגם וגם וגם", מספרת רודנר, "אבל… מי יכול היה לחשוב על שגרה?! ומי יכול היה לחזור לשגרה?!"
וכך, יומיים לאחר תחילת המלחמה התייצבה רודנר בחמ"ל האזרחי והתחילה בהתנדבות שעוד לא רואים את סופה: "פשוט לקחתי על עצמי כל מה שצריך ויתרום. הבנתי שהמעבר משיתוק וחוסר אונים לעשייה, תחזק אותי נפשית, תהפוך אותי למישהי שיכולה להועיל לאחרים, תתן משמעות לזמן שלי המשובש כל כך מאובדן, פחד, אי ודאות". למשך שלושה חודשים היא שמה כמעט הכל בצד, כולל את המשפחה והילדים שחוו אמא בצו 8.
ניהול זמן במלחמה
ההישאבות הטוטאלית שלה הכריחה את רודנר לנהל זמן בצורה קיצונית: אין בעיה שהיא לא דחופה, אין הרבה אמצעים לפתרון אז העומס על כל אחד ואחד עצום, וכשלא עובדים טוב ומהר - מישהו מוזנח. זה לא נוגע רק למתנדבים שעזבו הכל, זה נוגע למנהלים ומנהלות שפתאום נשארו בלי עובדים, ומוצאים עצמם צריכים לטפל בכל מאסת המשימות של העסק; זה נוגע לאמא שנשארה לבד בבית עם ילדים כי הבן זוג גוייס לעשרות ימים של מילואים והכל נופל עליה.
"כשאת עוסקת בניהול זמן, האירוע הזה הוא בין היתר כמו איזה מעבדה להתנהלות בעת חירום", אומרת רודנר, "בתוך כל הבלגן, ממש התיישבתי לנסח כלים לעצמי ולאחרים: איך לנהל זמן בסיטואציה של חירום?!". אבל ההתנדבות שלה הביאה אותה לפגוש גם את מי שנמצא בדיוק במצב הפוך, אלה שהמצב הכניס אותם לשיתוק לא מכוון: לתחושה שאין מה לעשות ושאין איך לעשות. "התחלתי לחשוב גם על מה יכול לסייע להם, והבנתי שנפגעו בגדול שלושה דברים: תפיסת הזמן הבסיסית, המוטיבציה והקשב".
הקורס "זמן מלחמה"
בקיצור, מתוך התבוננות גם על "נקראים לדגל" וגם על "המשותקים" יצרה רודנר והקליטה ממש בימים אלה קורס וידאו שקוראים לו "זמן מלחמה", שלוקח את שני סוגי התפקוד האלה, כל אחד מהם קיצוני בדרכו, מנתח אותם, ומלמד מה אפשר לעשות בעניין, איך לצאת הכי יעילים, בריאים, חסינים, איך בעצם למצוא מחדש שגרה בחוסר השגרה.
"לאלה שנכנסו לעומס שיא אני נותנת כלים לתיעדוף משימות, לניהול סדר יום בין הדחוף לדחוף ביותר, ומדברת על המחיר הרגשי שצריך להביא בחשבון, בין היתר למשל הנטייה לעשות יותר טעויות בהיעדר זמן תכנון מושלם", מרחיבה רודנר, "ולאלה שנכנסו לשיתוק אני עוזרת להבין לאיזה המעגל הרגשי שהם נקלעו אליו ונותנת כלים של מוטיבציה וקשב כדי לחזור לתפקד".