לא חבל? 8 טעויות שהייטקיסטים עושים עם הכסף שלהם
לא חבל? 8 טעויות שהייטקיסטים עושים עם הכסף שלהם
הם נהנים ממשכורות גבוהות וחיים דינמיים, אבל עדיין מצליחים ליפול למלכודות מיותרות שפוגעות בעתידם הכלכלי. אז מה אפשר לעשות כדי להימנע מהן?
הם מחזיקים מניות ואופציות בחברות בהן הם מועסקים – ורבים מהם נהנים גם מבונוסים שנתיים. ולמרות זאת, אנשי מקצוע בתעשיית ההייטק הישראלית נופלים לעיתים קרובות למלכודות פיננסיות נפוצות, ומבצעים שגיאות שפוגעות בעתידם הפיננסי ובחיי הפנסיה שלהם.
"רובנו נתקלים במהלך החיים בסיטואציות כלכליות מאתגרות. הייטקיסטים לא שונים בזה מאחרים – אם כי אצלם לעיתים ההשלכות משמעותיות יותר בגלל התגמול הגבוה", אומרת ליטל עשאל, סמנכ"לית לקוחות עסקיים של קבוצת קלי. הקבוצה מתמחה בניהול פיננסי ופנסיוני, ומלווה מעל 50 אלף לקוחות, מתוכם אלפים בתעשיית ההייטק הישראלית.
"בין אם מדובר במעבר מעבודה לעבודה, או בצורך לדאוג למשפחה ולביטחון הכלכלי שלה – החלטות כלכליות לא תמיד מתקבלות מתוך מחשבה לטווח הארוך. זה פשוט חבל, כי באמצעות הדרכה נכונה מאיש מקצוע, הם יכולים לחסוך את רוב השגיאות", היא מוסיפה.
עשאל היא מומחית פיננסית המתמחה בקהל ההייטקסטים, ומלווה אותם מזה 13 שנה במתן פתרונות פיננסיים ייעודיים לקהל זה. בשיחה עם "כלכליסט" ביקשנו ממנה לספר לנו על טעויות נפוצות שאנשי הייטק עושים בניהול הכסף שלהם, ומה צריך לעשות כדי להימנע מהן.
1. נחשפים יותר מדי לנכסים בסיכון גבוה
הפיתוי של השקעות ספקולטיביות, במיוחד בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים, יכול להיות מפתה במיוחד עבור אלו המעורים באקוסיסטם הטכנולוגי. עם זאת, התנודתיות המובנית בנכסים אלו עלולה להוביל לשחיקת הון משמעותית ולהפסדים כואבים.
"אם מדובר בכסף ששמתם בצד, והיעדרו לא יפגע באיכות החיים שלכם, אז אני עוד יכולה להבין. אבל זה לא תמיד המצב, ואני תמיד אומרת ללקוחותיי שהם חייבים לשמור על אסטרטגיית השקעה מאוזנת", אומרת עשאל. "כזאת שתואמת את סיבולת הסיכון שלהם ואת היעדים הפיננסיים ארוכי הטווח".
2. לא מקצים לחיסכון סכום חודשי קבוע
הייטקיסטים רבים מנהלים סגנון חיים פזרני ולא חוסכים מספיק מההכנסה החודשית שלהם, אם בכלל. בכך הם לא רק פוגעים בעתידם הכלכלי, אלא גם לא מנצלים את כוח הריבית דריבית – שכוחו העיקרי נעוץ בחיסכון לאורך זמן.
"אנשים צעירים, במיוחד אלו שגרים עדיין אצל ההורים שלהם, צריכים להבין את חשיבות החיסכון השוטף", אומרת עשאל. "אני ממליצה להם על הקצאה של מינימום 30% מההכנסה נטו לחיסכון והשקעות. נוהג זה, כאשר מתחילים בו מוקדם, יכול להשפיע משמעותית על צבירת העושר לטווח ארוך. כמו כן, כמובן שלא כדאי להשאיר כסף שמיועד להשקעה לטווח בינוני/ארוך סתם כך בחשבון העו"ש".
3. לא מפזרים ומגוונים את תיק ההשקעות
הסתמכות יתר על מדדים מוכרים ממוקדי טכנולוגיה כמו נאסד"ק, S&P 500 ומניות בודדות, עשויה להיראות כהשקעה נבונה – אבל עלולה לחשוף משקיעים לסיכונים מיותרים ספציפיים בסקטור.
"רבים בוחרים להשקיע את כל או מרבית כספם בחברות טכנולוגיה בסיכון גבוה", אומרת עשאל. "תיק השקעות חכם חייב לכלול מגוון של קבוצות נכסים, אזורים גיאוגרפיים וכלי השקעה. חשוב לפזר גם מבחינת הגופים שמנהלים את הכסף, בתי ההשקעות וחברות הביטוח, וגם באפיק ההשקעה עצמו".
4. לא מבצעים שינויים לאחר אירועי חיים משמעותיים
אירועים גדולים שמתרחשים בחיינו – נישואין, הורות, פיטורים או העלאה דרמטית בשכר – מחייבים הערכה מחדש של אסטרטגיות הביטוח, ההשקעות ותכנון הפרישה. אלא שרבים בתעשיית ההייטק (ובכלל) לא מבצעים שום התאמות ופשוט מתעלמים משינויים אלו. "אירועים כאלה מחייבים בדיקה מחודשת של התיק הכולל. מי שלא עושה זאת, גם מסתכן שלא יהיה כיסוי ביטוחי מתאים למשפחה, וגם עלול להחמיץ הזדמנויות לחיסכון והטבות מס".
5. מתעלמים משיקולי פנסיה בסטארט-אפים
זה קורה בעיקר אצל מייסדים ועובדים בשלבים המוקדמים בסטארט-אפים: הם נוטים לעיתים קרובות להעניק עדיפות נמוכה לתכנון פנסיוני – לטובת התמקדות בצמיחת החברה. "מדובר בטעות", מסבירה עשאל. "זו אחריות המעסיק לדאוג לכך שהעובדים יקבלו את כל ההטבות הפנסיוניות המגיעות להם. לסטארט-אפיסטים כאלה אני מסבירה שזה מאוד מרגש לפתח מוצר חדש, ולהשקיע בו את כל כולכם, אבל בו בעת גם חשוב לשים דגש על העתיד, ולדאוג ליום מעונן".
6. מושכים מוקדם כספי פיצויים
האופי הדינמי של קריירות בתחום הטכנולוגיה, המאופיין במעברי עבודה תכופים ותקופות אבטלה מזדמנות, עלול לפתות אנשי הייטק לגשת בטרם עת לכספי פיצויים – ולפדות אותם. "זו פרקטיקה שעלולה לפגוע משמעותית בחסכונות הפרישה לטווח ארוך", מזהירה עשאל. "תשלומי פיצויים מהווים בדרך כלל כ-40% מחסכונות הפנסיה. משיכה מוקדמת לא רק מפחיתה את החלק הפטור ממס של תשלומי הפנסיה העתידיים, אלא גם מקטינה את זרם ההכנסה הכולל בגיל הפרישה, במיוחד כשמדובר באפקט הריבית-דריבית".
7. משחררים כסף נזיל מקרן ההשתלמות
הייטקיסטים רבים מחכים לשחרור כספי קרנות ההשתלמות כדי לשפץ את המטבח, לקנות אוטו חדש או לנסוע עם הילדים לטיול יקר. "קרנות ההשתלמות מציעות יתרונות מס ייחודיים והזדמנויות השקעה", מציינת עשאל. "במקום לבחור כברירת מחדל במשיכה, כדאי לשקול אלטרנטיבות מימוש כספים אחרות כמו פיקדונות, נכסים פיננסיים אחרים להם אין הטבות מס ייחודיות, ולעיתים אף הלוואה".
8. מקבלים החלטות על סמך מידע מהאינטרנט
"כיום קיים שפע של מידע זמין ברשת", עשאל מסבירה, "המידע לא תמיד מעודכן ומטויב, ויכול לכלול נתונים לא מעודכנים או לא מדויקים". היא ממליצה מאוד לבחון את הנתונים שאתם קוראים באתרים ובבלוגים הקשורים לנושאי ההשקעות, להשוות בין כמה מקורות – ולהשתמש בכלים שונים כמו ייעוץ מקצועי.
ליטל עשאל מסכמת ואומרת כי גם הייטיקיסט שמרוויח משכורות גבוהות צריך לדאוג לתכנון ארוך טווח והשקעה נבונה כדי למקסם את החיסכון לטווח הארוך שלו. "ההתייעצות חשובה מאוד, וחייבת לכלול בחינה של התיק הפיננסי והפנסיוני עם בעל רישיון מוסמך, המבין את הדינמיקה הייחודית של עולם ההשקעות והשפעתו על הלקוח – בייחוד לאור ההשלכות שלו על עובדי מגזר ההייטק".
בקבוצת קלי מחכים לך מומחים מקצועיים לתכנון פיננסי חכם. השאירו פרטים וביחד נתכנן אסטרטגיית השקעות המתאימה ולמטרות שלך>>
אין לראות בנאמר תחליף לשיווק פיננסי ופנסיוני המותאם לצרכי הלקוח. השימוש במידע ובנתונים הינו על אחריות הבלעדית של המשתמש.