האם בחוק ההסדרים הקרוב מסתתר הפתרון למשבר הדיור?
האם בחוק ההסדרים הקרוב מסתתר הפתרון למשבר הדיור?
בחוק ההסדרים יש אינספור סעיפים שנועדו לתת מענה למשבר הדיור. תמר אברהם, שמאית מקרקעין ומשפטנית, מדברת על הדרך של הממשלה לעודד ראשי רשויות מקומיות להגדיל את מספר יחידות הדיור בשטחן, על פתרונות לשוק השכירות וגם בתחום ההתחדשות העירונית
חוק ההסדרים מנסה להתייחס ולטפל בכשלים וחוסרים בשוק הדיור בהיבטים רבים, אך האם הסעיפים השונים הם ברי ביצוע? תמר אברהם, שמאית מקרקעין ומשפטנית ובעלים של תמר אברהם מדע הנדל"ן ושמאות מקרקעין, אומרת כי חוק ההסדרים אכן כולל מאמצים של הממשלה לשנות בשוק הדיור.
אחד המרכיבים בחוק מציע מענקים לרשויות המקומיות על כל יחידת דיור חדשה, על רקע חוסר העניין של הרשויות להוסיף יחידות דיור, משום שהן גורם לגירעון עבור תקציב הרשות. את הכסף למענקים, אומרת אברהם, הממשלה מגייסת מהאזרחים, באמצעות קרן שהרשות המקומית תעביר אליה כספים שהתקבלו מנכסים שאינם למגורים, כך שבעלי העסקים ישלמו יותר.
באשר להיעדר תחרות מול מנהל מקרקעי ישראל, אברהם מספרת כי על פי ההצעה בחוק ההסדרים, לא יתאפשר שיותר מ-20% מיחידות הדיור בתכנית אחת יהיו בידי יזם יחיד. בכל הנוגע לשוק השכירות, המדינה מעודדת בשנים האחרונות בנייה להשכרה, על רקע הרצון של המדינה לעודד השכרה. בין היתר, התנאים לכניסה של קרנות ריט לשוק של דיור להשכרה יהיו קלים יותר, ויעודדו את הרשויות המקוריות לאשר תכניות עם דיור להשכרה, וגם יוסיפו יחידות דיור קטנות, על מנת לענות לביקוש לדיור להשכרה.
בכל הנוגע להתחדשות עירונית, לדברי אברהם, המדינה רוצה לצרף את שכונות צמודי הקרקע לעולם ההתחדשות העירונית, באמצעות עדכון התנאים לפינוי-בינוי. לדיון המלא, הצטרפו אלינו.