סגור

אחרי שנה של שווקים סוערים, כיצד תיראה 2023 מבחינת פנסיה ושאר מוצרי חסכון ארוך טווח?

בשנת 2022 נרשמו תשואות שליליות בקופות הגמל, קרנות הפנסיה, קרנות השתלמות וביטוחי המנהלים. כעת בפתחה של 2023 עולה השאלה כיצד נכון לנהל את מוצרי החסכון ארוך הטווח, ומדוע חשוב היום יותר מתמיד לעבוד עם גוף המתמחה בניהול השקעות מתקדם.

"2022 הייתה אירוע חריג בשווקים שלא ניתן להתעלם ממנו ובהחלט הייתה סוג של מבחן דרך עבור מנהלי ההשקעות." כך מתאר את השנה החולפת ארז מגדלי, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח.
"התופעה שגם מניות וגם אג"ח יורדים במקביל לאורך שנה שלמה הייתה חריגה ביותר, כשהסיבות העיקריות הן אינפלציה שהובילה לעליית ריביות ועליית מחיר הכסף שמשפיע על כל סוגי הנכסים."
אז נכון, 2022 בהחלט הייתה שנה לא פשוטה עבור החסכונות ארוכי הטווח שלנו, כשכל הגופים ללא יוצא מן הכלל רשמו הפסדים בקופות הגמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות וביטוחי מנהלים. אולם יש גם חדשות טובות בעיקר עבור לקוחות מגדל, שרשמה לזכותה הישגים בולטים בצמרת טבלת התשואות לשנת 2022.
2 צפייה בגלריה
ארז מגדלי, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח.
ארז מגדלי, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח.
ארז מגדלי, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח.
(גל חרמוני )
במסלול קרן פנסיה כללי מגדל מקפת מובילה עם תשואת יתר של 0.9% לעומת ממוצע המתחרים בשנת 2022 ובמקום ראשון בסטיית תקן ל-5 שנים. סטיית תקן נמוכה מעידה על תנודתיות נמוכה של תיק ההשקעות ומהווה אומדן לרמת סיכון נמוכה לאורך זמן.
גם בקופת גמל להשקעה מסלול מניות, מגדל גמל להשקעה מניות מובילה ונמצאת בראש הטבלה עם תשואת יתר של 1.7% לעומת ממוצע המתחרים.
בקרנות השתלמות, מסלול הכללי של קרן ההשתלמות של מגדל סיימה את שנת 2022 במקום השני עם תשואת יתר של 0.9% לעומת המתחרים, ומקום ראשון בסטיית תקן ל-5 שנים. בביטוחי מנהלים, השיגה מגדל ביטוח מנהלים קרן י' מקום שני עם הפסד של 5.95% בלבד ובמקום הראשון בסטיית תקן ל- 5 שנים.
כיצד הצליחה מגדל למנוע הפסדים עמוקים לחוסכים שלה גם בתקופות סוערות בשווקים? התשובה היא אסטרטגיית השקעות חכמה ואקטיבית, בחירת נכסים קפדנית, אחזקה גדולה בנכסים ריאליים מניבים (תשתיות ונדל"ן) המצטיינים בתשואה שוטפת יציבה ורגישות נמוכה למחזור הכלכלי. מכיוון שמדובר בחסכון ארוך טווח, חשוב לבחון את הדברים לאורך זמן ולא חודש בחודשו ואפילו לא מדי שנה, ולזכור שמקצועיותו של גוף נבחנת באופן התנהלותו בתקופות קשות, כמו גם בתקופות טובות בשווקים.
ניהול השקעות אסטרטגי ואקטיבי שהוביל לתוצאות לטובת החוסכים
מגדל הוכיחה מעל לכל ספק עד כמה חשוב בשנה מאתגרת כמו 2022 לסמוך על שותף אסטרטגי מקצועי שיודע לנהל תיק גם בתקופות בהן השוק תנודתי ובלתי צפוי.
"במהלך השנים האחרונות ידענו שאנו פועלים בסביבה לא יציבה של ריביות נמוכות וצפינו שעתידה להתרחש התאמה בשוק רק שלא היה ברור מתי בדיוק ובאיזו עוצמה היא תקרה" אומר מגדלי. "לכן היה צורך בחשיבה אסטרטגית שתכין את התיק להתמודדות עם תרחיש שכזה."
במגדל העריכו נכונה שאם הריבית תעלה בעוצמה של 4%-5% זה יקרה בגלל נסיקת האינפלציה. על מנת לבסס הגנה מספקת בפני האינפלציה, הם שינו כבר במהלך השנים האחרונות באופן הדרגתי את תמהיל התיק, כאשר הוקטנו רכיבים מסוימים כמו אג"ח והוגדלו אפיקים וסוגי נכסים כגון אשראי הלוואות בריבית משתנה ונכסים ריאליים.
מגדלי מרחיב בעניין אסטרטגיית ניהול התיקים "קודם כל בחרנו להפחית את רכיב האג"ח שלראייתנו היה הפגיע ביותר בשנים האחרונות בתיקים. במקביל, לאור עליית הריבית, הגדלנו את רכיב אשראי ההלוואות בריבית משתנה, אם לחברות, לנדל"ן, לתשתיות ועוד. הענקנו למשל הלוואות LIBOR + 3 שכיום משלמות 7% ורכיב זה מהווה חלק ניכר מתיק האשראי של מגדל."
חלק נוסף באסטרטגיה של מגדל היה להציב יעד שמוביל לאלוקצייה לנכסים ריאליים, הכוללים בעיקר תשתיות ונדל"ן. מגדלי מסביר ש"בנדל"ן ישראל מגדל אינה ממונפת ולא סבלה מעליית הריבית, יש לנו מנגנוני עליית מחיר כמו חוזים צמודי מדד או מנגנוני עדכון תעריף, ולאורך זמן נכסים כאלו הם בעלי תנודתיות נמוכה ומגנים על המשקיעים מפני אינפלציה."
במקביל לנדל"ן, מגדל הרחיבה משמעותית את נכסי התשתיות הכוללים פרויקטים גלובאליים בתחום האנרגיה ביניהם שדות סולאריים בארה"ב ובישראל, פרויקט יזום של אנרגיית רוח בארה"ב, ופרויקט כבל חשמל בין בריטניה לגרמניה שזכה בתואר עסקת השנה באירופה. "עמידותם של נכסי התשתיות בפני האינפלציה נובעת מכך שחלק מהחוזים צמודי מדד וחלק בעלי עדכון מחיר תקופתי" מציין מגדלי.
בנוסף להיותם גוף לחסכונות ארוכי טווח, מנהלים במגדל גם תיק סחיר, לגביו ננקטה אסטרטגיה סלקטיבית כפי שמסביר מגדלי "בתיק הסחיר לא ביצענו שינויים סקטוריאליים מהותיים אולם כן שמנו דגש על ניתוח מקצועי מעמיק של מינוף החברות, וכבר בשליש הראשון של 2022 העדפנו לצאת ממגזרים בעלי מינוף יתר ולהתמקד בחברות בעלות דירוג גבוה, בכדי להגן על האינטרסים של המשקיעים שלנו."
2 צפייה בגלריה
 אסטרטגיות השקעה שישמרו על הפנסיה שלכם ב-2023
 אסטרטגיות השקעה שישמרו על הפנסיה שלכם ב-2023
אסטרטגיות השקעה שישמרו על הפנסיה שלכם ב-2023
(Getty Images)
מהי אסטרטגיית ההשקעה המומלצת לשנת 2023 ולמסלולי חסכון לטווח ארוך
לאחר שצלחנו בקושי רב את 2022, השאלה שמטרידה רבים מהמשקיעים, כמו גם את מנהלי ההשקעות היא מה צפוי לנו בשנת 2023? מגדלי נוקט באופטימיות ריאלית אך זהירה ביחס למה שצופנת השנה הקרובה "חזינו בהתפרצות אגרסיבית של האינפלציה, אך לפי הערכתנו מהלך הריבית בארה"ב ברובו כבר מאחורינו וכבר מבחינים באיתותים שהאינפלציה במגמת ירידה מהאזורים בהם הייתה. בעניין הריבית אנו צופים שניתן יהיה לעצור את עליות הריבית אולם לא יישאר מרחב גדול להוריד אותן, לפחות עד שהאינפלציה תהיה בשליטה."
למגמות הצפויות הללו קיימת משמעות עמוקה מבחינת המשקיעים. לאחר שבמשך תקופה ארוכה האג"ח סבל מתשואות שליליות, כיום סוף סוף רואים תשואות ריאליות חיוביות בישראל ובחו"ל, ולכן במגדל בחרו כבר מאמצע שנה שעברה להגדיל בהתמדה את רכיב האג"ח בתיק.
במקביל, ממשיכים במגדל לשים אמון בכל נושא הנדל"ן והתשתיות, שכאמור הוכיחו את עצמם בשנה החולפת, ומתכוונים להמשיך במגמה של רכישת נכסים ויזום. זה המקום לציין כי מגדל נחשבת היום לחברת הנדל"ן המניב הרביעית בגודלה בישראל, ובשונה מגופי השקעות אחרים הם גם יוזמים פרויקטים. מגדלי מוסיף כי "עליית הריבית בישראל הוציאה מהשוק חלק מהשחקנים האחרים, מה שפתח עבור מגדל הזדמנויות חדשות ומעניינות בהשקעות הנדל"ן. כמו כן במגדל מחפשים הזדמנויות נוספות בתחום התשתיות בתשואות גבוהות, ושוקלים בחיוב להיכנס בתחומים בעלי חסמי כניסה יותר גבוהים, למשל אנרגיית רוח בים, עם יותר דגש על הזדמנויות באשראי ששב להיות אטרקטיבי. בכל מקרה, התיקים של מגדל בנויים בצורה מאד מגוונת, אם בין ישראל לחו"ל, בין סחיר ללא סחיר, בין מניות ואג"ח מצד אחד לנדל"ן ותשתיות מצד שני."
לגבי השאלה הגדולה המרחפת לגבי 2023 האם הכלכלה העולמית והישראלית צועדת לקראת מיתון, עונה מגדלי "הופעלו כלים רציניים כדי לבלום את האינפלציה, אנו מאמינים שנחזה בתנודתיות בשוק עד לשלב בו נבין אם אנו אכן נכנסים למיתון קל או מתגברים עליו, לכן יש מקום לזהירות ונקיטת אסטרטגיה חכמה מבחינת השקעות, תוך התמקדות באפיקים שיש להם פחות קורלציה לשוק ההון. החדשות האופטימיות הן שהחוסכים נמצאים היום בנקודת פתיחה הרבה יותר טובה מאשר לפני שנה כשהם נהנים מתשואה פנימית חיובית, ולכסף לטווח ארוך בהחלט יש פוטנציאל גדול יותר בראייה קדימה."