סגור
הפניקס השקעות הפניה 1210 דסקטופ חדש

אסטרטגיית ההשקעה 60\40 - ניתוח, היסטוריה ומבט לעתיד על רקע שנת 2022 החריגה

אחת מאסטרטגיות האלוקציה הקלאסיות בעולם ההשקעות היא 60\40, אשר נולדה לפני עשרות שנים בארה"ב ומשמשת מאז סמל לתיק מאוזן עבור משקיעים לטווח הרחוק. שנת 2022, לעומת זאת, היתה חריגה במובנים רבים וערערה את הביטחון של הגופים הפיננסיים המובילים בעולם בכל הנוגע לאפקטיביות האסטרטגיה הוותיקה. מהי המשמעות של האסטרטגיה בהקשר של שוק ההון הישראלי? והאם אפשר להגיד שתם עידן אסטרטגיית 60\40 ויש צורך בתמהיל חדש לתיק מאוזן?

אלוקציה, או הקצאה של הסכום הזמין להשקעה לפי אפיקים וסוגי השקעות, היא שיטה ידועה המיושמת כבר עשרות שנים על מנת לאזן בין הסיכון והסיכוי בתיק ההשקעות. אחת האסטרטגיות הידועות והוותיקות ביותר ליצירת תיק השקעות היא אסטרטגיית 60\40, הכוללת השקעה של 60% מהתיק במדדי מניות גדולים ורחבים כמו דאו ג'ונס ו-S&P 500, ו-40% מהתיק במדדי אג"ח כלליים.
מה אפשר ללמוד מההיסטוריה של תשואות האסטרטגיה של 60\40? והאם אחרי הנסיבות החריגות של שנת 2022 היא הפסיקה להוות תיק מאוזן ופסיבי להשקעה בטווח הרחוק?
2 צפייה בגלריה
אסטרטגיית ההשקעה 60\40 – היסטוריה, הווה ועתיד
אסטרטגיית ההשקעה 60\40 – היסטוריה, הווה ועתיד
אסטרטגיית ההשקעה 60\40 – היסטוריה, הווה ועתיד
(shutterstock)
אבי קמחי, מנהל ההשקעות הראשי של חטיבת ניהול תיקי השקעות מבית הפניקס בית השקעות, מספר כי "האסטרטגיה הפכה לנפוצה מאוד והיום היא נמצאת בשימוש נרחב אצל משקיעים גלובליים בארצות הברית וגם בישראל, משום שהיא מאפשרת לנהל את הסיכוי מול הסיכון בצורה מאוזנת". עד שנות ה-50 מרבית התיקים היו מנייתיים עם הקצאה נמוכה יותר לאפיקי האג"ח, מה שיצר הטיה ביחסי הסיכוי/סיכון בשנים פחות טובות, עם רגישות לשינויים מאקרו כלכליים שיצרו תנודות קיצוניות".
האסטרטגיה מחולקת כך שמצד אחד האפיק מנייתי שביצועיו מושפעים לחיוב מצמיחה כלכלית, המייצרת רווחי הון בעליית שווי החברות, ומצד שני רכיב מניב/פירותי באפיק האג"ח המושפע מצמיחה כלכלית , אינפלציה ומדיניות בנקים מרכזים. "במרבית המקרים, הקורלציה ההפוכה בין האפיקים מייצרת איזון טוב ביחס הסיכוי/סיכון. בתקופות חיוביות אפיקי המניות מייצרים תשואה עדיפה על אפיקי האג"ח ובכך התמהיל מייצר תשואה עדיפה לנכס חסר סיכון", אומר קמחי. "בתקופות כלכליות פחות טובות בהן נרשמות ירידות בשווקי המניות, האפיק האג"חי מאזן את התיק ברווחי הון שנוצרים מצפי להורדת ריבית". באופן שכזה, הקצאת ההשקעה בין מניות לאג"ח, שואפת להביא למקסום תועלת ביחס הסיכוי/סיכון תוך הורדת התנודתיות ועמידה מול מחזוריות כלכלית.
קצת היסטוריה ונתונים
השימושים הראשונים באסטרטגיה התחילו בשנות ה-50 בארה"ב, "שם התייחסו אליה בתור 'תיק מאוזן'", מסביר קמחי. "הרעיון היה לייצר השקעה עם פוטנציאל תשואה איכותית תוך הקטנת הסיכון בתקופות פחות חיוביות".
בעקבות ההיסטוריה הארוכה והשווקים הנזילים של ארה"ב, "אפשר ללמוד מהם הרבה, במיוחד בתקופה בה כספים של משקיעים ישראלים מוסטים לחו"ל", אומר קמחי.
אם מסתכלים על העשור שבין 2011 ל-2021, האסטרטגיה השיגה תשואה נומינלית של 11% ותשואה ריאלית של *8.7% (*תשואות ממוצעות) "ללא ספק תשואה מרשימה ביותר למשקיעים שהיו מוכנים לרמת הסיכון, ונתון גבוה משמעותית מתשואה ממוצעת היסטורית של 6%. בעשור הזה הקלפים שיחקו היטב עבור האסטרטגיה", אומר קמחי.
מצד שני, העשור שבין 2000 ל-2010, שכלל שני משברים משמעותיים, "נחשב בתור עשור אבוד של האסטרטגיה, עם תשואה ממוצעת של 2.5% ותשואה ריאלית שלילית", אומר קמחי. "עם זאת, ככל שמסתכלים על היסטוריה רחוקה ככל האפשר, משנות ה-80 ועד 2022 כולל, התשואה השנתית הממוצעת נומינלית עומדת על 9%".
היתרון המרכזי של האסטרטגיה, אומר קמחי, "היא שמדובר באסטרטגיה מאוד פשוטה, שקל להשוות אותה לאסטרטגיות אחרות ובתקופות ארוכות מייצרת תשואות ממוצעות מרשימות".
2022 – שנה חריגה וייחודית בכל הנוגע לביצועי האסטרטגיה
2022 היתה שנה מאתגרת, בלשון המעטה, עבור שווקי המניות ושווקי האג"ח. "2022 היתה מרתקת בכל הנוגע לאסטרטגיית 60\40", אומר קמחי. "אני עוקב מקרוב באופן אישי אחרי האסטרטגיה כבר קרוב ל-20 שנה והשנה הייתה מרתקת מקצועית, מבחינת הדינמיקה בשווקים".
כאשר בוחנים את אפיקי ההשקעה הסחירים, "ב-2022 היו מעט מאוד אפיקים סחירים ,מסורתיים שיכלו לשמש בתור הגנה, או עוגן בתיקי השקעות ". שני האפיקים היחידים, לדבריו, היו הדולר האמריקאי או רכישה של חבית נפט, "נכסים לא מסורתיים במיוחד, שמשקיעים לא נוטים להשקיע בהם אחוזים גדולים מהתיק", אומר קמחי.
בכל הנוגע לביצועי האסטרטגיה, התשואה ב-2022 עמדה על התוצאה השלישית הגרועה ביותר ב-100 השנים האחרונות (השנים הגרועות יותר היו בשנות ה-30 במאה הקודמת ) , "לאור העובדה שהקורלציה בין שווקי המניות היתה חיובית, והשווקים היו תנודתיים מאוד", אומר קמחי.
אסטרטגיית 60\40 רשמה ב-2022 ירידה ממוצעת של 16%, "ואפשר להודות שהפיזור שלה לא תרם להגנה על המשקיע", אומר קמחי. "עם זאת, מדובר באחת השנים החריגות ביותר בהיסטוריה. עבור משקיעים בעלי אופק השקעה מספיק בינוני/ארוך, האסטרטגיה יכולה לשמר הון בתקופות שליליות. בשנים שליליות חריגות בעבר, כמו 2001, 2008 ו-2020, האסטרטגיות מסוג זה ידעו 'להחליק' ירידות בשווקי המניות, ולשמר באופן יחסי על ההון מול תיקים המושקעים 100% מניות".
2 צפייה בגלריה
מה עומד מאחורי אסטרטגיית ה'תיק המאוזן' 60\40?
מה עומד מאחורי אסטרטגיית ה'תיק המאוזן' 60\40?
מה עומד מאחורי אסטרטגיית ה'תיק המאוזן' 60\40?
(shutterstock)
האם אסטרטגיית 60\40 עדיין אטרקטיבית? המומחים מוול סטריט חלוקים בדעתם
שנת 2022 היתה כה קיצונית וחריגה, עד שגרמה לגופים הגדולים בעולם ההשקעות לגבש דעות קיצוניות ולפעמים גם הפוכות לחלוטין לגביה. "יש לא מעט גופים שטוענים שהאסטרטגיה מתה, ועל אף שהיא תפקדה לא רע עד כה, המציאות הנוכחית שונה והפעם זה אחרת. לעומתם יש גופים שטוענים שהאסטרטגיה אמנם יכולה לייצר הפסדים על רקע מציאות כלכלית ספציפית בשווקים, אבל השכיחות של מקרים אלו נמוכה והתשואות של 2022 היו חריגות מנסיבות ספציפיות", אומר קמחי.
גולדמן זאקס הוא אחד מהגופים המגנים על האסטרטגיה, "כאשר הוא מציין כי מקרים בהם שוק המניות והאג"ח האמריקאים ייצרו תשואה שלילית במשך 12 חודשים ברצף, קרו ב-2% מהתצפיות ב-100 השנים האחרונות. כלומר, המציאות הכלכלית שאנו חווים בשנתיים האחרונות לא שונה מההתמודדויות הכלכליות שנחווה בעבר.
הטיעונים מהצד השני, לעומת זאת, אומרים כי האסטרטגיה עבדה במשך שנים, אך המציאות וקצב ההתפתחות בשווקים הביאו אותנו לעידן חדש. "הטענה היא שמאז 1981 חווינו 'סופר סייקל' ארוך של ירידה בסביבת האינפלציה ופועל יוצא של סביבה זו היא ירידה בתשואות האג"ח. התשואה על אג"ח 10 שנים רשמה את נקודת השיא ב-1981 ואת נקודת השפל ב-2020 - מדובר על מחזור מאוד ארוך, שהגן על התנודתיות במניות".
בנוסף, "אותם גופים טוענים כי הסביבה המאקרו-כלכלית הנוכחית והעתידית לטווח הזמן הבינוני קדימה, היא אינפלציונית יותר מזו שחווינו בעשרות השנים האחרונות" ולכן המסקנה של גופים אלו, היא שצריך לשנות את האסטרטגיה, וכדי ליצור תיק מאוזן יש לשלב בו אפיקים נוספים כגון אג"ח צמודות מדד, שווקים אלטרנטיביים, זהב, אפיקים עם סטטיסטיקה ארוכת טווח שיכולה לאזן גם שנים של הפסד.
"עם זאת, ברגע שלוקחים אסטרטגיה פשטנית ומתחילים לגוון אותה בשילוב אפיקים השקעה נוספים, הופכים אותה מאסטרטגיה אקטיבית לעומת אסטרטגיה פאסיבית", אומר קמחי. "לא מדובר במשהו פחות טוב או יותר טוב, אך מדובר באסטרטגיות שונות".
בהיבט המקומי - אג"ח צמוד מדד מהווה תחליף חלקי לאסטרטגיה הקלאסית
בכל הנוגע לשוק המקומי, הכסף המוסדי משתמש בעקרונות הבסיסיים של האסטרטגיה המאוזנת וממשיך להתקרב להקצאה של 60/40 בשלושה העשורים האחרונים. יחס ההשקעה במניות של התיק המוסדי נמצא בעלייה עקבית בעשרות השנים האחרונות, ככל הנראה מתוך שאיפה ליצירת איזון טוב יותר בין מניות לאג"ח ושאר אפיקי ההשקעה. "ב-2021 שיעור ההשקעה במניות הגיע לכ-50% בממוצע בתיקים מוסדיים, מה שמראה על חלוקה דומה יחסית לאסטרטגיה בין אפיקים הוניים לפירותיים", אומר קמחי.
לדבריו, "השוק הישראלי קטן יותר ויש לו מאפיינים שונים משווקים גדולים בחו"ל. השוני העיקרי הוא שבישראל יש שוק גדול מאוד של אג"ח צמוד מדד, אשר במובנים מסוימים יכולים להוות אלטרנטיבה חלקית לאסטרטגיית 60\40, משום שהם כוללים הגנה מובנית מול אינפלציה".
איך יוצרים תיק מותאם אישית לרמת הסיכון של המשקיע?
העקרונות של השיטה הוותיקה לאיזון התיק מלווים את כל תעשיית שוק ההון הישראלי והזר במשך שנים. "הפניקס ניהול תיקים מבית הפניקס בית השקעות מנהלים השקעות על פי העקרונות של אסטרטגיות מאוזנות, עם שימוש באפיקים סחירים ולא סחירים, בגישות פסיביות ואקטיביות – הכל לפי מאפייני הסיכון של הלקוח", מסביר קמחי.
בכל הנוגע לדעה האישית שלו באשר הצלחת האסטרטגיה במבט קדימה, אומר קמחי כי "שנת 2022 היתה שנה מאוד קיצונית וחריגה מבחינה סטטיסטית ומבחינת הסביבה המאקרו-כלכלית. מדובר שנה שלא מאפיינת את מה שחווינו מאז המשבר הפיננסי של 2008". לצד זאת, "אחרי שנה קיצונית מאוד כמו 2022, הסטטיסטיקה ארוכת הטווח מלמדת אותנו שההסתברות לתיקון חיובי היא גבוהה".
באשר לוויכוח הלוהט בין הגופים הפיננסיים על היעילות של אסטרטגיית 60\40 במבט קדימה, אומר קמחי כי "אי אפשר לפסול בצורה חד משמעית את הטיעונים על כך שהאסטרטגיה כבר לא יעילה וצריך לשלב אפיקים נוספים כדי לשמר את רמת היעילות הרצויה".
לסיום, אומר קמחי, "המרכיב החשוב ביותר בבניית תיק השקעות מאוזן הוא התאמת האסטרטגיה לתיאבון הסיכון של המשקיע ולמטרות הכלכליות שלו".
הפניקס ניהול תיקים מבית הפניקס בית השקעות מציע מגוון פתרונות פיננסיים לקהל לקוחות רחב עם טעמי סיכון משתנים, פסיביים וגם אקטיביים.
"לחברת אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ זיקה למוצרים פיננסיים בשל היותה חלק מקבוצת הפניקס בית השקעות אשר עוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות. אין לראות באמור בכתבה ייעוץ השקעות והיא אינה מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם"