יאיר אדיבי: "המדינה חייבת לשנות גישה ולהטמיע מדיניות שתעודד השקעות בנדל"ן ובתחום האירוח"
יאיר אדיבי: "המדינה חייבת לשנות גישה ולהטמיע מדיניות שתעודד השקעות בנדל"ן ובתחום האירוח"
עם המספרים קשה מאוד להתווכח. בשנת 2022 נכנסו לישראל כ- 2.67 מיליון תיירים, ובמחצית הראשונה של שנת 2023 הכמות עומדת על כ- 1.97 מיליון. אך האם ישנם מספיק חדרים בבתי המלון כדי לעמוד בעומס הגדול? יאיר אדיבי, המנהל קבוצת משקיעים של בתי מלון בישראל, מעניק הצצה מעניינת על הנעשה בתחום זה
מדינת ישראל מפורסמת בכל רחבי העולם כ- "אומת הסטארט-אפ" המונעת על ידי תעשיית טכנולוגיה דינמית, מגזר ייצור חזק ותרבות של חדשנות, אך את מיליוני התיירים שמגיעים לארץ בכל שנה הדברים הללו פחות מעניינים, אלא היכן הם יכולים לבלות, ולטייל, ולא פחות חשוב, היכן להתאכסן. לכן נשאלת השאלה, כמה חדרי מלון יש בישראל? תשובה מדויקת אין, אבל מספיק לנסות להזמין חדר בחודשי הקיץ הלוהטים כדי לגלות שהתפוסה מלאה בכל עבר ובעיקר בירושלים.
כיצד מתמודדים עם החוסר? פשוט מאוד, משקיעים בבתי מלון חדשים, אך מתברר כי הדרך עד להקמה של מלון חדש היא אתגר לא פשוט והסיבות לכך מגוונות. בראש ובראשונה, חוסר בקרקעות פנויות, חוסר בתמיכה ממשלתית לאורך שנים, ודרישות רגולטוריות שמבריחות לא מעט משקיעים.
שוחחנו על כך עם יאיר אדיבי:
יאיר, אשר סיים תואר ראשון בכלכלה באוניברסיטת ת"א, ותואר שני בכלכלה בהצטיינות באוניברסיטה העברית, והיה מרצה לכלכלה באוניברסיטה העברית ובפקולטה לחקלאות ברחובות במקצוע כלכלה חקלאית וכלכלת סביבה, הינו כיום כלכלן במקצועו ויזם נדל"ן המתמחה בעולם המלונאות ומבחינתו - מיותר להרים ידיים. בשנים האחרונות הוא ביצע מספר עסקאות מלונאות מבריקות בארץ ובירושלים בפרט, ביניהם בהן ברחוב בן סירא, ביחד עם קבוצת משקיעים סגורה בישראל אותה הוא מנהל, והתוצאה - תוספת של בתי מלון וחדרים פנויים.
על מצב התיירות והמלונאות בבירת ישראל הוא מספר: "חברות זרות מהטובות בעולם מחפשות כהיום לעשות דריסת רגל בירושלים, בכדי להגיד שיש להן מלון בעיר המדוברת ביותר בעולם. זה לא פשוט מכיוון שהרגולציה על החברות הזרות היא לא קלה ובארץ יש מחסור גדול בחברות ניהול בינלאומיות של מלונאות לאור הקשיים הרגולטורים, להביא עובדים זרים, כפי שניתן לראות כשמבקרים בלונדון, דובאי או בניו יורק. בנוסף, בירושלים אין כמעט שטחים במרכז העיר שחברות אלו יכולות לרכוש ולבנות מלונות, דבר המקשה מאוד על התיירות בירושלים, על אף הרצון הגדול של ועדות התכנון לקדם את המלונאות".
אולי תתפלאו לשמוע, אבל דווקא בירושלים ולא בתל אביב יש את מספר חדרי המלון הגדול בישראל - 13,817 חדרים. נכון להיום כ- 2,550 חדרים נמצאים בהליכי בנייה ועוד 3,750 חדרים בהליכי הוצאת היתרים. כיצד ניתן לזרז את התהליכים ולבנות יותר? "המדינה בראשות משרד התיירות חייבתים לשנות גישה ולהטמיע מדיניות שתעודד השקעות בנדל"ן ובאירוח, כולל השקעות זרות. מדיניות זו צריכה לכלול תמריצי מס, תקנות ייעול ויוזמות המקלות על רכישת נכס על ידי תושבי חוץ ומשקיעים בכלל", מסביר יאיר אדיבי.
הדברים של יאיר אדיבי ללא ספק מחייבים בחינה מחודשת של מקבלי ההחלטות במדינה. השקעה בנדל"ן ובבתי מלון בישראל יכולה לספק תשואות אטרקטיביות והחזר על ההשקעה, דבר שיגביר את הרצון של משקיעים נוספים להשקיע סכומי עתק בתחום המלונאות המשווע לעוד בתי ומלון וחדרים בעקבות הביקושים המתגברים, במקום לפזר זאת באפיקי השקעה אחרים.
"חשוב לזכור כי פיתוח התיירות בישראל בכלל וענף המלונאות בפרט מספק הכנסות לא רק לבעלי הנדל"ן ובתי המלון, אלא לעסקים רבים המשרתים את התיירים. "תייר החוץ הממוצע מוציא אלפי שקלים בעת ביקורו בישראל. כך למשל, ממחקר שנערך על ידי חטיבת המחקר של מאסטרקארד, עולה כי תייר אמריקאי בישראל מוציא יותר מאלף דולר לביקור. כניסה של חברות מלונאות בינלאומיות יוקרתיות לישראל יכולה להגדיל את כמות התיירים הנכנסת ואף להאריך את משך הביקור הממוצע בישראל" כך לדברי יאיר אדיבי.
האם הקושי הבירוקרטי מרחיק משקיעי נדל"ן פרטיים בכל הנוגע לדירות מגורים בירושלים? "בירושלים יותר מבתל אביב, יהודים מכל רחבי העולם רוצים לרכוש דירות ללא קשר למצב הקיים בשוק. הביקוש לירושלים אף גדול יותר מזה שבתל אביב מכיוון שנוף לעיר העתיקה הוא נוף ייחודי אשר אין בתל אביב ובערי חוף. הדמיון הכלכלי והדמוגרפי בין השניים הוא שהביקוש שם תמיד יהיה גדול מההיצע שכן, ת"א זאת עיר מטרופולין עם צפיפות של 8,232 מ"ר. כלומר, ביחס לעיר מטרופולין, מדובר באחת הערים הכי פחות צפופות, כיוון שעיריית ת"א ביחד עם אונסק"ו מחזיקותים בתכנית ״העיר הלבנה״ בה שוכנים למעלה מ-4,000 מבנים שלא ניתן לבצע בהם בניה לגובה וע"י כך, להגדיל את ההיצע של הדירות. רשויות התכנון בירושלים משקיעות רבות בצורה מקצועית ויצירתית בפתרונות דיור לאזרחי המדינה, ועיריית ירושלים ומוסדות התכנון בירושלים עשו שינוי גדול ומתנהלים כיום באופן שלא נופל מעיר מטרופולין בינלאומית", יאיר אדיבי סיכם את הדברים.
מדינת ישראל היא יעד מפתה עבור תיירים כמו גם בכל הנוגע להשקעות נדל"ן ומלונאות. על ידי מינוף הכלכלה היציבה של המדינה למרות הכל, הביקוש עוד יכול לגבור והרווח יהיה של כולנו.