איך בוחרים יזם בשוק הנדל"ן בתקופה הנוכחית?
איך בוחרים יזם בשוק הנדל"ן בתקופה הנוכחית?
מצב השוק מקשה על יזמים להתקדם עם פרויקטים של התחדשות עירונית. עו"ד קרין לב, מייסדת קרין לב משרד עורכי דין, ממליצה לדיירים מה חשוב לבדוק בבחירת יזם, והאם כשפרויקט תקוע כדאי למהר ולהחליף יזם או עדיף להמתין?
הריביות ועלויות המימון הגבוהות של פרויקטים מכבידות על היזמים. גם הבנקים מקשיחים את התנאים לקבלת ליווי כשהדרישה למכירת דירות PRE-SALE עלה לאחוז שבין 20%-30%. כמובן שאין כל הבטחה מה יקרה אם יזם לא יצליח לעמוד בקצב המכירות, ופרויקטים עלולים להיתקע באמצע. לנוכח המצב יזמים רבים מעדיפים שלא להתחיל בשלבי ביצוע, וזאת על אף שכבר התחייבו בפני הדיירים.
עו"ד קרין לב, מייסדת קרין לב משרד עורכי דין שמתמחה בנדל"ן והתחדשות עירונית, מבהירה לדיירים ורוכשי דירות מה חשוב לבדוק בבחירת יזם לפרויקט התחדשות עירונית.
תנאי סף בגדר חובה הוא ליווי בנקאי. לב מדגישה את חשיבות הנושא ומתייחסת לפסק דין שניתן בפרויקט תמ"א 38/1 ברמת גן בו יזם נתן כבטוחה לרוכשי דירות הערות אזהרה ולאחר שנקלע לקשיים בית המשפט התערב ונתן צו המורה על מחיקת הערות אזהרה, כך שלבסוף רוכשי הדירות נותרו ללא כלום.
תנאי נוסף לדבריה, זה להבין את מצב השוק – למשל לבדוק האם יש ביקוש לרכישת דירות חדשות באזור הפרויקט? לעיתים ניתן להיעזר בפתרונות יצירתיים כמו להציע תמורות מופחתות לדיירים, פתרון לא אידאלי אך כזה שיכול לקדם פרויקטים מסוימים.
מה נכון לעשות בפרויקטים לפני היתר בניה בהם היזם לא ממהר להתחיל ביצוע, ודיירי הבניין רוצים להחליף יזם? לב אומרת שבפרויקטים של תמ"א 38 כל החברות הקטנות והבינוניות נמצאות באותה סירה, ואם יעבירו את הפרויקט ליזם חדש, היזם המקורי כנראה ידרוש פיצוי שיפחית את תמורות הדיירים. לכן תמיד טוב לבדוק האם זה אכן התזמון הנכון להתחיל פרויקט, או שעדיף לשבת בצד ולהמתין שהשוק יתאזן.
עוד דברים שחשוב שתבדקו לפני שאתם בוחרים יזם לפרויקט התחדשות עירונית – בכתבה שלפניכם.