סגור
דאנס רפואה הפניה דסקטופ

אי ספיקת לב – אבחנה אחת עם פנים שונות

אבחון, בירור וטיפול באי ספיקת לב

אי ספיקת לב היא הגדרה למחלה הנגרמת מפגיעה ביכולת של שריר הלב לספק כמות דם מתאימה לצרכי איברי הגוף השונים, אבל בניגוד למחלות רבות אחרות, אי ספיקת לב היא הגדרה קלינית שמתייחסת לסימנים ולתסמינים אופייניים ללא קשר לגורם הראשוני.
אי ספיקת לב יכולה להיגרם מכל פגיעה מבנית או תפקודית בשריר הלב שמשפיעה על היכולת לספק כמות דם לגוף, ולמעשה, עלולה להתפתח ממצבים רבים ומגוונים של מחלות, כולל כאלה שלא קשורות ישירות לשריר הלב. כתוצאה מכך, אי ספיקת לב היא כיום מחלת הלב הנפוצה ביותר שיכולה להתפתח ללא קשר לגיל או למין, והשכיחות של המחלה הולכת ועולה בשנים האחרונות והערכה שהמגמה הזאת תימשך גם בעתיד.
1 צפייה בגלריה
פרופ' אבישי גרופר, מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) ויו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל
פרופ' אבישי גרופר, מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) ויו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל
פרופ' אבישי גרופר, מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) ויו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל
(יח"צ)
ההגדרה של אי ספיקת לב כאבחנה קלינית מתייחסת לעובדה שהתסמינים של המחלה דומים אצל רוב החולים וכוללים לרוב קוצר נשימה שמתגבר במאמץ, עייפות, חולשה כללית וצבירת נוזלים בעיקר בבטן או ברגליים. התסמינים האלה אמורים להעלות את החשד ולהוביל להפניה לבדיקות נוספות כדי לאשר או לשלול את האבחנה. תהליך הבירור כולל 2 בדיקות עיקריות: בדיקת דם של סמן ייחודי לאי ספיקת לב הנקרא BNP או NT-PRO-BNP ובדיקת אקו לב שמדגימה את המבנה והתפקוד של שריר הלב וחלקי הלב השונים. במידה והבדיקות מאשרות את האבחנה, השלב הבא הוא להתחיל טיפול בהתאם לסוגים השונים של המחלה, ובמקביל לבצע בדיקות נוספות כדי לברר את הגורם.
הטיפול העיקרי באי ספיקת לב כולל משלב של תרופות שהוכיחו יעילות בשיפור התסמינים והפחתת סיכון להחמרה של המחלה והתפתחות סיבוכים כולל אשפוזים ותמותה. למרות שברוב המקרים אי ספיקת לב היא מחלה כרונית שאינה ניתנת לריפוי, ההתקדמות המשמעותית שחלה בעשור האחרון הובילה לשיפור ניכר באפשרויות הטיפול עם תוספת של תרופות חדשות ויעילות יותר שמשנות את מהלך המחלה ומסייעות לשמירה על איכות חיים טובה לאורך זמן.
השלב הראשון בטיפול מתבסס על משלב תרופתי בהתאם לסיווג של אי ספיקת לב על סמך דרגת ההתכווצות של שריר הלב בבדיקת אקו (מדד הנקרא מקטע פליטה או Ejection Fraction (EF)), אולם חשוב מאד גם לאחר אבחון המחלה והתחלת הטיפול הבסיסי להתקדם לשלב הבא כדי לנסות ולגלות את הגורם לאי ספיקת לב. ההתקדמות באפשרויות הטיפול באי ספיקת לב הובילה גם לפיתוח של תרופות חדשות ייעודיות לסוגים מיוחדים של מחלות שריר לב (קרדיומיופתיות). תרופות אלה פועלות ישירות על מנגנונים יחודיים למחלות אלה ויכולות להשפיע בצורה יעילה יותר להקלה בתסמינים, מניעת התקדמות המחלה והפחתת סיכון לסיבוכים. התרופות האלה ניתנות בנוסף לטיפול הבסיסי לאי ספיקת לב.
לסיכום, אי ספיקת לב היא מחלה שכיחה מאד ובמקרים רבים אינה מאובחנת בזמן בגלל קושי בזיהוי התסמינים. הגברת המודעות חשובה על מנת לעודד אנשים עם תסמינים חשודים לפנות למרפאות הקהילה ולבצע את הבירור הראשוני הנדרש. במידה ומאבחנים את המחלה חשוב להתחיל את הטיפול התרופתי הבסיסי בהקדם, ובמקביל לפנות למרפאה של אי ספיקת לב להשלמת הבירור המשלים ומעקב צמוד ומתמשך תוך התאמת הטיפול כנדרש בהתאם לגורם, לחומרת המחלה ולקצב ההתקדמות שלה.
פרופ' אבישי גרופר הוא מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) ויו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל
d&b – לדעת להחליט