תוכנית בירד אנרגיה תשקיע 7.5 מיליון דולר בפרויקטים משותפים לישראל-ארה"ב בתחום האנרגיה הנקייה
תוכנית בירד אנרגיה תשקיע 7.5 מיליון דולר בפרויקטים משותפים לישראל-ארה"ב בתחום האנרגיה הנקייה
סך ההשקעה בפרויקטים, כולל השקעה מהמגזר הפרטי, הוא 16 מיליון דולר. הפרויקטים יתמקדו בתחומי אגירת מימן, הפחתת פליטות פחמן, התייעלות אנרגטית ואגירת אנרגיה
31 בדצמבר 2024 - תוכנית בירד אנרגיה (BIRD Energy), הפועלת לקידום שיתופי פעולה בין חברות ישראליות ואמריקאיות, מודיעה כי משרד האנרגיה האמריקאי (DOE), משרד האנרגיה הישראלי, ורשות החדשנות הישראלית ישקיעו באמצעותה 7.5 מיליון דולר בחמישה פרויקטים משותפים לחברות משתי המדינות בתחומי האנרגיה הנקייה. סך ההשקעה הכוללת בפרויקטים יעמוד על כ-16 מיליון דולר, מתוכם 8.5 מיליון דולר ימומנו על ידי המגזר הפרטי.
תוכנית בירד אנרגיה, שהוקמה בשנת 2009, נולדה בעקבות חוק "העצמאות והביטחון האנרגטי" ב- 2007, שאושר על ידי הקונגרס האמריקאי. התכנית אושרה על ידי ממשלת ישראל בשנת 2008 והורחבה בהחלטת ממשלה בפברואר 2016. התכנית מתמקדת בקידום טכנולוגיות אנרגיה ברות קיימא, במטרה לשפר את התחרותיות הכלכלית, ליצור מקומות עבודה ולחזק את ביטחון האנרגיה.
כל פרויקט שזוכה במענק כולל שיתוף פעולה בין חברה אמריקאית וישראלית, או חברה ואוניברסיטה, במטרה לפתח ולמסחר טכנולוגיות אנרגיה נקייה, לשפר את התחרותיות בשוק, ליצור מקומות עבודה ולקדם חדשנות טכנולוגית. הליך הבחירה של הפרויקטים מתבצע באמצעות תהליך בדיקה קפדני שמטרתו לבחור פרויקטים חדשניים בעלי סבירות גבוהה להצלחה מסחרית ולהשפעה חיובית על השוק. הפרויקטים נדרשים לשאת לפחות ב-50% מעלויותיהם, עם התחייבות להחזר המענק במקרה של הצלחה מסחרית.
חמשת הפרויקטים שאושרו הם:
• חברת Lucy Borchard Shipping הישראלית וחברת Newlight Marine Technologies יפתחו מערכת המשלבת שימוש דו-דלקי במימן ובדיזל לשיפור יעילות מנועי ספינות.
• חברת Nitrofix הישראלית וחברת ENERGY 1S1 האמריקאית יפתחו את הדור הבא של אמוניה ירוקה.
• חברת OASIX Energy הישראלית וחברת EN-POWER GROUP האמריקאית ישתפו פעולה בהדגמת מערכת הכוללת משאבת חום ייחודית ויעילה עם אגירת אנרגיה תרמית דואלית בבנייני מגורים.
• חברת Phinergy הישראלית וחברת החשמל של ניו יורק (NYPA) יפתחו וידגימו גנרטורים למצבי חירום המבוססים על טכנולוגיית אלומיניום-אוויר.
• חברת Plasticback הישראלית וחברת Freepoint Eco-Systems האמריקאית יפתחו וידגימו מערכת של מיחזור כימי של PVC.
ד"ר Andrew Light , עוזר מזכיר האנרגיה לעניינים בינלאומיים במשרד האנרגיה האמריקאי, אמר: "הפרויקטים שנבחרו השנה מדגישים את עוצמת היחסים הבילטרליים בין ארה"ב לישראל ואת הגישות המשלימות לחדשנות בטכנולוגיות אנרגיה, באמצעות שיתופי פעולה בין חברות, מכוני מחקר ואוניברסיטאות משתי המדינות. המסורת של תוכנית בירד אנרגיה במציאת דרכים ייחודיות להרחבת כלכלת האנרגיה הנקייה ממשיכה להוביל פתרונות לאתגרים בתחום האקלים וביטחון האנרגיה, לטובת שתי המדינות והעולם. משרד האנרגיה האמריקאי מברך על המשך שיתוף הפעולה הבילטרלי עם שותפינו הישראלים במסגרת התוכנית״.
יוסי דיין, מנכ"ל משרד האנרגיה והתשתיות אמר: "תכנית בירד אנרגיה, הפועלת במסגרת שותפות ישראל-ארה"ב בנושאי אנרגיה וחדשנות, מובילה עשרות פרויקטים טכנולוגיים משותפים, אשר מסייעים ברמה המקומית והבינלאומית ליצירת משקי אנרגיה חדשניים ויעילים יותר. תכנית זו מייצרת אקוסיסטם משותף לישראל וארה"ב, אשר מאפשר לחברות אנרגיה ישראליות ואמריקאיות לבנות שיתופי פעולה משמעותיים ולהגיע למסחור ולשווקים חדשים. משרד האנרגיה והתשתיות רואה חשיבות רבה בשיתוף פעולה עם ארצות הברית לפיתוח טכנולוגיות חדשניות ולקידום יוזמות משותפות עם משרד האנרגיה לטובת חיזוק משק האנרגיה. אני מברך את הזוכים ומאחל להם הצלחה במימוש המיזמים וקידום עתיד מופחת פליטות".
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, ציין: "קרן BIRD Energy מקדמת פרויקטים חדשניים באמצעות שותפויות בין חברות מובילות מישראל ומארה"ב בתחום האנרגיה המתחדשת והנקייה, בהתאם למגמה העולמית של השקעת מיליארדי דולרים בסקטור זה. חמשת הפרויקטים המשותפים שנבחרו הם המבטיחים ביותר מבחינה טכנולוגית, ונבחרו בזכות פוטנציאל המסחור הגבוה וההשפעה המשמעותית שלהם בתחום. יוזמה זו מחזקת את כושר התחרות של החברות הישראליות בשוק העולמי, מנצלת את היתרונות הכלכליים של ישראל ומקדמת את המחקר, הפיתוח והייצור בתחום האנרגיה המתחדשת".
ירון לוטן, מנכ"ל קרן בירד, אמר: "השנה במיוחד קרן בירד גאה להמשיך את פעילותה המבורכת בתחום האנרגיה המתחדשת בתמיכה בחמשת הפרויקטים המצוינים שנבחרו. הצוות של בירד מחוייב להמשיך לעבוד עם החברות הזוכות כדי להביא חדשנות יישומית לשוק לטובת הצרכנים והחברה בישראל ובארה"ב. אנו מאמינים בתועלת הגדולה של שיתופי הפעולה בין חברות משתי המדינות ובתרומה המיוחדת שלהם לצמיחה ולהצלחה המסחרית של שוק הפתרונות היצירתיים בתחום״.