מה יגרום לכם לישון טוב בלילה גם כשהבורסה קורסת?
מה יגרום לכם לישון טוב בלילה גם כשהבורסה קורסת?
כדי להבין את הסיכון האמיתי בהשקעה, כל משקיע חייב לבחון איך הוא יגיב בתרחישי קיצון, וכמה סבלנות יש לו. מה אתם הייתם עושים?
מי מאיתנו לא תוהה מדי פעם "מה היה קורה אם?". זאת תהייה טבעית ואף הכרחית – היכולת להתכונן למצבים שונים חשובה באינספור תחומים בחיינו, ובוודאי בכל מה שקשור להתנהלות פיננסית. אז מה אתם הייתם עושים אם כספכם היה מושקע בוול-סטריט ערב פרוץ משבר הסאב-פריים בארה"ב ב-2008? המדדים קרסו והביאו לתגובת שרשרת עולמית. כדי להעריך מה עלול לקרות לכסף שלנו, צריך לנתח תרחישי קיצון. ניתוח זה הוא חלק בלתי נפרד ממערך ניהול הסיכונים של תאגידים פיננסיים ומאפשר להם ללמוד ממקרים קיצוניים שהתרחשו בעבר כדי להיערך טוב יותר לקראת העתיד.
למה חשוב לנתח תרחישים קיצוניים?
גם עבור המשקיע הפרטי חשוב לדעת מה עלול לקרות בתרחישי קיצון, כדי לקחת בחשבון כיצד יגיב למסכים אדומים. היכולת האינדיבידואלית, הכלכלית והנפשית של כל משקיע לספוג הפסד מסוים – היא אחד מהפרמטרים החשובים שצריכים לקבוע מה רמת הסיכון של תיק ההשקעות המתאים לו.
"בשוק ההון נהוג למדוד את מידת הסיכון בתיק ההשקעות בעזרת מדדים כמו סטיית תקן ומדד Sharpe", מסביר פול קליין מנכ"ל Videa, חברת ניהול תיקי השקעות מקבוצת לאומי. "אבל הם לא מספקים הסבר מובן לסיכון הגלום בתיק ההשקעות וגם לא ממחישים מהו הסיכון האמיתי במקרה של מפולת".
לדבריו, מקובל לחשוב שתיק עם מרכיב מנייתי גדול יותר (הנחשבות לנכס תנודתי יותר), הוא בהכרח תיק ברמת סיכון גבוהה יותר – "אבל אפשר גם לבנות תיקי השקעות שונים עם אחוז מניות זהה וברמות סיכון שונות", אומר קליין, "אני גם יכול לבנות תיק השקעות מאוד מסוכן ללא מניות כלל".
קליין מסביר: "ב-Videa אנחנו מאמינים שהדרך לבחון את רמת הסיכון בתיק היא לאמוד את ההפסד שהתיק עשוי לספוג במקרה קיצון, מתוך מספר תרחישים שאנחנו בוחנים. חשוב לנו שכל לקוח יצליח לישון טוב בלילה גם אם יתרחש אירוע קיצוני, כי התיק הותאם לו באופן אישי, על פי סיבולת הסיכון שלו והיכולת שלו לספוג הפסדים בטווח הקצר. תחת מגבלה זו אנחנו בונים תיק השקעות עם פוטנציאל התשואה הגבוה ביותר לטווח הארוך".
כל אחד יכול לעשות את זה?
כל משקיע יכול להעמיק את השכלתו בשוק ההון, אבל ניתוחים מורכבים הם קשים לביצוע באופן עצמאי, ורצוי להיעזר בגופים מקצועיים שיודעים לספק ניתוח של תרחישי קיצון ואופטימיזציה של התשואה הפוטנציאלית, בעזרת מודלים וכלים חישוביים.
"ב-Videa אנחנו בוחנים תקופות של מפולות בשוק, מלבישים אותן על תיק ההשקעות של כל לקוח, ובודקים מה יקרה אם ההיסטוריה תחזור על עצמה", מסביר קליין. "אנחנו בודקים גם תרחישי קיצון שלא קרו, אבל מעריכים שיכולים להתרחש. אם נראה שיש סיכוי סביר להפסד גדול יותר ממה שהגדרנו מראש מול הלקוח כהפסד המקסימלי שיוכל לספוג, נבצע איזון בתיק על מנת לשמור על פוטנציאל התשואה הגבוה ביותר, בתוך טווח ההפסד המקסימלי שהוגדר בתיק".
לא כל המפולות זהות
למה חשוב לבדוק תרחישים שונים? כי יש סוגים שונים של נפילות בשוק ההון. במשבר הכלכלי של 2008, למשל, שוק המניות נפל בחדות ורשם תוך כמה חודשים ירידה של 50%-60%. במקביל, שוק האג"ח הממשלתי ירד מעט בהתחלה ואחר כך רשם עלייה. ב-2002, למשל, שוק האג"ח הממשלתי בישראל רשם ירידה חזקה, אבל שוק המניות ירד ירידה מינורית. תיק שההרכב שלו מנייתי בעיקר יושפע באופן טבעי מירידות בשוק המניות, ותיק שמורכב בעיקר מאג"ח כמעט ולא יושפע מתרחיש כזה.
לכן, חשוב מאוד לבדוק את קשרי הגומלין בין אפיקי ההשקעה השונים בתיק ההשקעות, כי לא כל מרכיבי התיק יגיבו באותו אופן בכל אירוע והם יוכלו לאזן זה את זה. "זו אחת מאבני היסוד של מודל ההשקעות שלנו – פיזור חכם של ההשקעות לצמצום סיכונים. אנחנו בוחנים את קשרי הגומלין בין אפיקי ההשקעה השונים ובונים תיק השקעות יציב, המאזן בין הנכסים השונים, וזאת בעזרת מודל שמתבסס על התורה שפיתח חתן פרס נובל לכלכלה, הארי מרקוביץ'". מספר קליין.
מסתכלים אחורה, מתכננים קדימה
כדי לקבל מושג על מה צפוי לתיק ההשקעות בעת משבר, חשוב לבקש ממנהל ההשקעות לקבל מושג על מהו ההפסד המקסימלי הצפוי במקרה כזה. לדברי קליין, "ב-Videa אנחנו מציגים ללקוח עוד לפני שפותח אצלנו תיק, מה היו התשואות של הרכב מדדים דומה לתיק הנבחר ב- 16 שנים האחרונות, כולל תקופות של ירידות. כמו כן, אנחנו מציגים עבור כל רמת סיכון, מהו ההפסד הפוטנציאלי המקסימלי הצפוי בתיק אם יתממש אחד מתרחישי הקיצון שאנחנו בוחנים, כך שיש ללקוח אפשרות להעריך מראש האם תיק כזה יתאים לו גם אם חלילה יתרחש ארוע קיצוני בשוק".