ההשקעות האלטרנטיביות של המשקיעים הבולטים בעולם נחשפות
ההשקעות האלטרנטיביות של המשקיעים הבולטים בעולם נחשפות
משקיעים מתוחכמים רבים פונים להשקעות אלטרנטיביות, ככלי לצמצום סיכונים, הקטנת התנודתיות והגדלת פוטנציאל התשואה
מרבית המשקיעים המנוסים מבינים את החשיבות של שילוב נכסים אלטרנטיביים בתיק ההשקעות. למעשה, אם לפני עשור, השאלה שעמדה על הפרק הייתה האם כדאי בכלל לעסוק בהשקעות אלטרנטיביות, כעת צצות שאלות חדשות – כמו למשל מהו שיעור החשיפה המתאים להשקעות אלה, ומהם נכסי הבסיס שבהם כדאי להשקיע. בחיפוש אחר תשובות לשאלות אלה, כדאי להפנות את המבט למשקיעים גדולים ובולטים ברחבי העולם, ולבדוק מהי הגישה שלהם להשקעות אלטרנטיביות.
דוגמה טובה היא אוניברסיטת ייל, שנכון לסוף 2020, החזיקה תיק השקעות בהיקף של 31 מיליארד דולרים. לדברי ענבר פינטל, סמנכ"לית במור קרנות השקעה פרטיות מקבוצת מור בית השקעות, "על פי פרסומים, זה עשרות שנים שהתיק של ייל נחשב לטוב ביותר מסוגו בקרב המכללות והאוניברסיטאות בארה"ב. זאת, הודות לניהול איכותי שמקפיד לעדכן את מדיניות ההשקעה כל העת, בהתאם לצורך. ב-2021, למשל, שינתה האוניברסיטה את מדיניות ההשקעה בתיק, כך שנכסים אלטרנטיביים – המוגדרים על ידי ייל ככאלה ש"אינם רגישים לשוק", יהוו 30% - 50% מהתיק כולו, כאשר רק 9.5% מהתיק מושקעים בנדל"ן.
"דוגמה נוספת היא קרן הפנסיה של מדינת ניו יורק, שמנהלת נכסים בהיקף של 250 מיליארד דולרים ותופסת את המקום השלישי בטבלת הקרנות הציבוריות הגדולות בארצות הברית. על פי מדיניות ההשקעה שלה, כ-25% מתיק ההשקעות מוקצים להשקעות אלטרנטיביות. גם במקרה זה, רק חלק קטן מהתיק מושקע בנדל"ן – 9%".
גידור סיכונים
לדברי פינטל, אחת הסיבות העיקריות להגדלת חלקן של ההשקעות האלטרנטיביות בתיקים היא התנודתיות בבורסות. "משקיעים רבים מרגישים שזה הזמן לגדר סיכונים בהשקעות שאינן קורלטיביות לשוק ההון, ולהרחיב את אפיקי ההשקעה שלהם", אומרת פינטל.
לדבריה, החשש הגדול הוא שהגענו לנקודה גבוהה כל כך, שיתכנו תיקונים לפחות בטווח הקצר בשוק הסחיר. יחד עם זאת עולם ההשקעות האלטרנטיביות מספק הזדמנויות השקעה גם בעת הזו ובקורלציה נמוכה לשוק ההון. זוהי סיבה נוספת שגורמת למשקיעים מוסדיים רבים לגוון את תיק ההשקעות שלהם".
יחד עם זאת, מאחר ומדובר בהשקעות שמיועדות למשקיעים מתוחכמים, השקעות אלטרנטיביות פתוחות בדרך כלל למשקיעים כשירים בלבד.
המגמה מגיעה גם לישראל
גם בישראל, מחלחלת ההכרה בחשיבות של שילוב השקעות אלטרנטיביות בכל תיק נכסים, גם אם המגמה המקומית מתקדמת בקצב איטי יותר.
ישנן יותר אופציות השקעה שמוצעות על ידי קרנות השקעה פרטיות. כך למשל, קרן ההשקעות More CO-Invest שמאפשרת למשקיעים להשקיע לצד בית ההשקעות מור בעסקאות כמו השקעות בחברות טכנולוגיה, או קרן ההשקעות האלטרנטיבית באשראי 1L MORE, המשקיעה בחוב הבכיר של חברות בארה"ב, ברובו מגובה בטוחות. ההשקעה מתבצעת באמצעות CLO, הכפוף לתנאים תשקיפיים מחמירים בפיקוח של ה-SEC.
לסיכום, חשיפה להשקעות אלטרנטיביות כבר נהפכה למנת חלקם של משקיעים מתוחכמים, בוודאי ברחבי העולם, אך גם בישראל. עבור משקיעים כשירים, אופציות השקעה אלה מתרחבות והולכות, והן מאפשרות להם להגדיל את סיכויי התשואה ולצמצם סיכונים.